Plast eller stål – vilket ölfat är bäst för miljön?

hhwo8udcebnkxhi5nd2r

De senaste åren har allt fler bryggerier gått över till att använda ölfat i plast. Tidigare var det ölfat i rostfritt stål som dominerade marknaden, men nu har ölfaten i plast, särskilt engångsvarianter, blivit allt vanligare, och särskilt bland mindre hantverksbryggerier.

Michael Martin, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet beslöt sig för att titta närmare på detta:

– För några år sedan började vi se dessa plastfat dyka upp på pubar och ölmässor. Som hållbarhetsforskare blev jag intresserad av utvecklingen, inte minst med tanke på det ökade fokuset på cirkulär ekonomi och de politiska beslut som har fattats i Europa om att komma bort från användningen av engångsplast.

Tillsammans med forskare från finska miljöinstitutet SYKE och bryggeriet Bretty Fingers har han jämfört den miljömässiga och ekonomiska hållbarheten hos traditionella ölfat i rostfritt stål med de nya engångsfaten i plast.

Resultaten tyder på att ölfaten i stål, trots större initiala kostnader och vikt, har bättre miljömässig och ekonomisk prestanda. Det beror främst på deras långa livslängd och att de kan återanvändas ett stort antal gånger.

Men resultatet gäller bara för de lokala marknaderna. Med längre avstånd mellan bryggeriernas produktionsanläggningar och själva användningen, det vill säga konsumenterna, får transporterna en större betydelse och då kan ölfaten i plast istället vara det alternativ som har mindre klimatpåverkan, på grund av deras lägre vikt.

– Det tyder på att båda faten är användbara och har sina fördelar. Vill man säkerställa att man använder det mest hållbara alternativet behöver man titta på vilka förutsättningar som finns, till exempel om det är långt mellan bryggeriet och dess marknad, säger Michael Martin i ett pressmeddelande.

Han poängterar att det också går att förbättra miljöprestandan hos ölfaten i plast. Till exempel behöver systemen för återvinning utvecklas. Kan man så bör man även använda de plastfat som kan återanvändas, som också finns på marknaden.

Vilket fat som gör att ölen smakar bäst verkar man dock inte ha tittat på.

Hela studien finns att läsa här: Plastfat eller stålfat?

Annons

Åtta45 har ny platschef för tryckeriet i Falun

Ämnen i artikeln: Åtta.45

Marcus Wassborn har anställts som verksamhetsutvecklare och ny platschef på Åtta45 i Falun. Han kommer senast från rollen som försäljningschef på Strömberg där han jobbat på olika positioner sedan 2009.

– Det ska bli oerhört roligt och utmanande att få driva och utveckla enheten i Falun. För att få logistiken att fungera kommer jag bo och jobba varannan vecka i Falun och varannan veckan från Nyköping/Stockholm, säger Marcus Wassborn i en kommentar.

Ämnen i artikeln: Åtta.45
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Visutech tar Kyoceras inkjet till Finland

Ämnen i artikeln: KyoceraVisutech

Visutech är nu återförsäljare för Kyoceras inkjet-press – Taskalfa Pro 15000c – i Finland.

Ämnen i artikeln: KyoceraVisutech
redaktionen@branschkoll.se
Annons

En miljon hushåll har ljudboksabonnemang

Ämnen i artikeln: Ljudböcker

Antal hushåll med ljudboksabonnemang passerar för första gången en miljon, enligt en undersökning från Mediavision.

Ämnen i artikeln: Ljudböcker
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Båstadgruppens väg framåt – ska bli mer av en one-stop-shop

Branschkoll har haft ett långt samtal med Båstadgruppens vd Jonas Cedås om vad som står i fokus på bolaget just nu om deras väg framåt.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

ÅF installerade två padelbanor på nya kontoret – nu flockas kunderna

Padel Rickard

En återförsäljare i Stockholm har installerat två padelbanor i anslutning till sitt kontor och därmed fått både nya och gamla kunders uppmärksamhet.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Vd-byte hos leverantör

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Först i världen med GOTS-certifierade knappar

buttons knappar
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Blir en norsk mässa i augusti också

Den norska branschförening för profilreklam NBR berättar i ett nyhetsmeddelande att deras branschmässa på Scandic Sjølyst ska hållas i augusti i år.

Mässan har inte ägt rum sedan pandemin bröt ut och kommer hålla på 23-24 augusti från 09 till 16, branschfesten/prisutdelningen Blekksprutens kommer även den genomföras, den firar dessutom 20 års jubileum, mer om festen här.

Ej öppet för slutkund vi förväntar oss att alla respekterar det

I den engelska versionen av nyhetsinlägget om mässan skriver man att:

Det här är en viktig och effektiv mötesplats för hela profilbranschen så skicka inbjudningar till era norska distributörer. Men kom ihåg att bara bjuda in distributörer det här är viktigt och vi förväntar oss att alla respekterar det.

Mer information om mässan samt anmälan hittar du här.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Peter ”Foppa” Forsberg köper Rizzos skoverksamhet

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Torsten forsätter satsa på pingisen – ska börja tillverka priser

glasblåsning

Svenska Bordtennisförbundet och New Wave Group utökar nu sitt samarbete och tecknar två nya avtal därDestination Kosta blir ”Official Championship Partner” och ”Official Trophy Partner”. Och NWG kommer stödjaSvenska Bordtennisförbundets landslagsverksamhet i form av lägerverksamhet samt priser till tävlingsverksamheten

– Det känns naturligtvis spännande att förstärka banden ytterligare med New Wave Group. Våra landslag har efter senaste tidens framgångar ett ökat exponeringsvärde och då ligger det rätt i tiden med den här typen av partnersamarbete där vi hjälper varandra utveckla våra respektive verksamheter. New Wave Group med bland annat varumärkena Kosta Boda och Destination Kosta känns mycket intressanta och med tanke på SBTF:s långsiktiga målsättning att nå nya målgrupper och växa bordtennisen ser jag stor potential och ett flertal lovande synergieffekter, säger Dennis Lindahl, Svenska Bordtennisförbundets ordförande.

LÄS OCKSÅ: Craft ska klä svenska bordtennis-landslaget

redaktionen@branschkoll.se
Annons
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]
[esi bk-get-single-ad group_id="2168" cache="public" ttl="0"]