Logga in

Papper från Lessebo utklassar branschen med galet låga CO2-utsläpp

26 augusti, 2020 | Av: Branschkoll | Dela:

Lessebo presenterade i dagarna sin senaste hållbarhetsrapport – och där visar man upp en drastiskt minskning av koldioxidutsläpp från produktionen.

Lessebos produktion av papper och massa släpper endast ut 22 kilo CO2 per ton papper, ett resultat som placerar pappersbruket bland de bästa i hela industrin när det kommer till utsläppsnivåer, skriver man i ett pressmeddelande. Välkända papper som Scandia 2000, Colorit och Kaskad har alltså en mycket låg påverkan på miljön jämfört med många alternativ.

(Bild: Press)

594 kilo mindre än den genomsnittliga kollegan

För att sätta i perspektiv hur lite 22 kilo utsläpp per ton är, så jämför man med den genomsnittliga pappersproducenten i Europa, som enligt Euro Graph släpper ut 616 kg per ton tillverkat papper. Detta är genomsnittssiffran för alla grafiska papper som tillverkas i Europa.

Lessebos utsläpp är alltså mer än 96 procent lägre än den genomsnittliga kollegan.

– Lessebo har reducerat sitt utsläpp av koldioxid med mer än 76 procent sedan 2013, den här utvecklingen visar tydligt att vår miljöstrategi fungerar och vi fortsätter kontinuerligt att för bättra vår produktion, säger Eric Sigurdsson, vd på Lessebo Paper i en kommentar.

Industrigrupp köper etikettverksamheten Märkas av Eson Pac

Mårten Andersson är vd för Volati. (Bilder: Press)

Gör sitt andra etikettförvärv på kort tid – växer snabbt inom etikett.

Elanders byter plattform för digitaltryck i Sverige

Elanders Sverige satsar stort på inkjet.

Trippel-sammanslagning i UK – siktar mot miljardomsättning

Jon Bailey (ProCo) Garry Peeling (Precision) och Jon Tolley (Prime). Tillsammans ska de bygga upp ett av Storbritanniens största tryckerier.

Tre tryckerier i Storbritannien slår sig samman och kommer gemensamt omsätta över en halv miljard kronor – med sikte på en dubblering inom tre år. (mer…)

De investerar i maskin som skräddarsyr lådan efter produkten – helt on-demand

Norska Akershus Reklame Team investerar i lådproduktion on-demand. Den styrs av en app, 3D-skanner finns för att mäta produkterna som ska ligga i och maskinen har ett API.

Tryckeri inleder samarbete med nedlagd tapetfabrik – ska trycka gamla mönster med med ny teknologi

Mönster från den anrika tapetfabriken som stängde på 80-talet får nytt liv med digital teknik.

4Sign breddar sin leverantörsbas – ”en utvärderingsperiod kan man säga”

I dagarna kom ett pressmeddelande om att 4Sign och Signcom inleder ett nytt samarbete. Branschkoll har varit i kontakt med 4Signs kedjeledare Jonas Albinsson som berättar mer om det nya samarbetet och hur det passar in i 4Signs övergripande strategi.

Mässan Sign&Print ställs in – flyttar till nätet

Mässan Sign&Print Scandinavia blir digital i februari 2021.

Den svenska grafiska mässan blir digital i februari 2021 och planeras fysiskt till 2022 istället. (mer…)

200 miljoner kronor per år ska få barn att läsa mer och bättre

Regeringen och samarbetspartierna satsar 200 miljoner kronor årligen i ett ”läspaket” som ska hjälpa fler barn och ungdomar att läsa mer. Tryckta texter ska få ”fortsatt stort utrymme”.

Podd-premiär: Michael Mossberg om inkjet, affärsmodeller, miljö och pandemin

Branschkoll har startat en podd och har redan publicerat fyra avsnitt. De första tre har haft gäster från produktmedia-branschen men nu är det podd-premiär för tryckeribranschen. Först ut är Michael Mossberg från Edvard Schneidler. (mer…)