Logga in

Original tryckeri i Umeå investerar i två storformatsskrivare – ”Lågkonjunktur inte ett hinder”

09 juni, 2020 | Av: Branschkoll | Dela:

Lennie Nylén på Original Tryckeri Umeå. (Bild: Press)

Original tryckeri har investerat i två nya maskiner för tryck i stora format. Båda maskinerna, Arizona 1260XT och Colorado 1650, kommer från Canon.

Den ena är för tryck på hårda material upp till av 3 x 2,5 m och den andra är för rullmatade material på upp till 1,6 meters bredd.

– Med den nya utrustningen kan vi trycka på allt från hårda, mjuka, råa och högblanka material och nå effekter med matta och blanka tryckytor. Det här är en av de största maskinerna i norra Sverige, berättar Lennie Nylén, vd för Original tryckeri.

Lågkonjunktur inte ett hinder

Corona-kris eller lågkonjunktur är inte ett hinder för företaget, varken för tillväxt eller modiga investeringar, skriver företaget i ett meddelande.

2005 startade Lennie Nylén Proformat, ett företag inom utskrift av foto. 2012 köpte han Arkitektkopia i Umeå och 2015 anrika Original tryckeri på Kungsgatan centralt i Umeå och nyligen lämnade man samarbetet med Arkitektkopia och expanderade geografiskt till Sundsvall och avtal med Sundsvalls kommun.

Beredskap inför marknadens vändning

Under hela resan har företaget satsat på utveckling av tryckeriets maskinpark i tryckhallen på Västerslätt i Umeå. Under högkonjunkturer har företagets skulder sänkts för att ha kapital till fortsatta investeringar under följande lågkonjunktur.

– Jag vill vara beredd när marknaden vänder och nästa högkonjunktur tar fart och jag ser fram emot att hjälpa till med allt från inredning till skyltar i små och stora format. Möjligheterna är oändliga, säger Lennie Nylén.

Han beskriver att stora format och ny teknik också innebär tids- och kostnadseffektivitet vilket för kunden innebär rimliga priser och leveranstider.

Den stora flatbäddsskrivaren Arizona 1260XT kan trycka på allt från metall och plexiglas till plywood-skivor eller styv board av återvunnen pappersfiber. Materialets storlek kan vara upp till 2,5 x 3 meter och 6 cm i tjocklek. Det möjliggör även tryck på färdiga produkter, exempelvis dörrar, bordsskivor, skyltar eller kampanj- och utställningsmaterial. Kombinerat med tryckeriets digitala skärbord blir möjligheterna stora.

Colorado 1650 är en UVgel-skrivare med tryckmaterial på rulle i upp till 1,6 meters bredd som kan bestå av allt från textil, värmekänsliga material och till papper. Lennie Nylén nämner att allt från banderoller till tapeter och stora fotoaffischer kan produceras med skrivaren.

Största tryckeriupphandlingen avgjord i domstol

Förvaltningsrätten i Stockholm (Bild: wikimedia.org)

Trycksaker för i runda slängar 150 miljoner kronor årligen står på spel och nu har domstol avgjort utgången. Men domarna kan överklagas.

Fespa flyttas fram igen – tajt grafisk mässvår väntar

Fespa i Madrid blir inte av i oktober 2020 på grund av riskerna med den globala pandemin. Nu blir det tätt bland mässorna till våren. (mer…)

Modetidningen Vogue startar i Norden – ska återinföra kraften i att ha en prenumeration

Martina Bonnier, tidigare chefredaktör för Damernas Värld, startar Vogue Scandinavia nästa år.

Tryckeri förvärvar konkursbo och börjar trycka på textil – ”Vi har spänt bågen hårt”

Europas långsamma återhämtning – Så här påverkas tryckerierna av Covid-19 (v25)

Vecka 25: Europas grafiska företag återhämtar sig allt mer från Coronakrisen men fortsatt extremt tufft i England och Italien. Läs mer i den senaste rapporten från Heidelberg.

Strålfors rekryterar ny försäljningschef

Erika Hjertén blir ny Head of Sales på Strålfors (mer…)

Ink n Art gör storsatsning på förpackningar

Jesper Hammarstrand är vd för Ink n Art och en av de som drivit den nya satsningen på förpackningar. (Bild: Pacsome)

Produktmedia-återförsäljaren och tryckeriet Ink n Art i Göteborg gör nu en storsatsning på förpackningar med det nya bolaget och varumärket Pacsome. (mer…)

Även Finland kampanjar för inhemsk produktion

Den finska grafiska branschföreningen har tagit fram ett märke som visar på att en trycksak är producerad i Finland. Därmed följer man efter Norge och Danmark med att ge tryckerierna i landet ett sätt att visa att produktionen är lokal.

Största tryckeriupphandlingen närmar sig avgörande – 147 miljoner står på spel

Avgörande läge för svenska tryckerier – trycksaker för 147 miljoner kronor årligen står på spel. Här är tryckerierna som kan vinna – och försvinna från avtalet.