“Optimistisk – men svårt att glädjas allt för mycket” – Profeels vd Michael Serrander om hur de hanterat 2020

profeel

Mitt i en härjande pandemi känner sig Profeels vd Michael Serrander ändå optimistisk och ser fram emot en tid efter social distansering och hårda restriktioner. Vi kollar läget och hör hur 2020 har sett ut för Profeel i Eskilstuna.

När Covid-19 slog till i Sverige gjorde Profeel snabbt permitteringar och säljarna fick jobba hemifrån. Butiken behövde dock hållas öppen för att finnas tillgänglig för kunderna men med begränsade öppettider. Något som kunderna har haft förståelse för säger Michael Serrander.

Den första september gick alla tillbaka till att jobba 100 procent för att kunna leverera företagsgåvor och julklappar till kunderna. Och hösten har gått över förväntan, dock tycker Serrander att det är svårt att glädjas för mycket med tanke på hur läget ser ut, men känner sig ändå optimistisk.

”Mycket har skett digitalt, men tycker inte det blir samma sak”

Profeel skötte mycket av sin försäljning digitalt redan innan pandemin, så det har fungerat ungefär som vanligt. Däremot har en utmaning med digitaliseringen varit att på ett säkert sätt erbjuda kunderna utvecklingsmöjligheter av dennes befintliga webbshopps-sortiment samt möjlighet att känna och klämma på nya produkter.

– Mycket har skett digitalt, säljmöten och kundmöten, men jag kan inte tycka att det blir samma sak. Att ta bort det personliga mötet finns inte, de digitala mötena kommer säkert att ersätta vissa möten och komplettera och effektivisera kommunikationen men kan aldrig ersätta helt, säger Michael Serrander.

Även om digitaliseringen underlättar säger Serrander att det är svårt att veta om personalen mår bra och hur arbetet går när man inte träffas regelbundet. Han skickar därför varje vecka ut ett videomeddelande till sina 16 anställda med aktuell information och hälsningar, något han började med redan innan pandemin. Han säger att ett videomeddelande är mer personligt och svårare att missuppfatta eller missa än till exempel ett mail och skapar en sammanhållning inom företaget.

Handsprit med logotyp är den mest populära giveawayen

Sedan pandemin startade har efterfrågan på vissa varor fått ett tydligt uppsving, varor som Profeel hade i sortimentet men inte jobbade så mycket med tidigare. Handsprit med företagslogo har snabbt blivit den mest populära giveaway-produkten och nytt i sortimentet är munskydd med tryck.

Utöver profilprodukter erbjuder Profeel även eventlösningar och på den fronten är det just nu stendött på grund av de hårda restriktionerna. De invigningar och event som var planerade under året har blivit uppskjutna och planeras till nästa år när restriktionerna förhoppningsvis har lättats upp, men någon säkerhet finns inte. Serrander säger att det är skönt att företaget har annat att falla tillbaka på, och att han vet företag som bara erbjuder event-tjänster som har tvingats till konkurs på grund av pandemin.

Tvingades skjuta upp Feel for Life

Tre år i rad har Profeel anordnat Feel for Life, ett uppskattat välgörenhetsevent till förmån för Barncancerfonden, som hittills samlat in 1,3 miljoner kronor till fonden. 2020 års event stod redo att gå av stapeln, underhållning och auktionsobjekt var klara men eventet blev tyvärr tvunget att skjutas upp, och är nu planerat till våren 2021.

–Vi håller på med den här insamlingen under året också, så vi hoppas på att få in en del pengar till Barncancerfonden även i år, men de stora pengarna brukar komma in under eventet och därför var det tråkigt att inte kunna genomföra det under 2020, säger Michael Serrander.

Första förvärvet har varit en framgång

I juli 2019 förvärvade Profeel företaget Pege Promotion i Västerås och fusionerade in det i Profeel. Pege Promotion har varit verksamma sedan 1990 och är en framstående profilbyrå i Västmanland, innan uppköpet hade Pege en omsättning på ungefär 11 miljoner kronor. Det var Profeels första förvärv och det sägs ha fungerat väldigt bra, den nya personalen är ett fint tillskott till företaget.

– Det har varit en väldigt rolig resa att göra. Allt från att förhandla om att köpa företaget, få med den nya personalen på tåget och jobbet med att bli ett företag, säger Serrander.

Ser stora möjligheter med Eskilstunas nya logistikpark

Eskilstuna logistikpark är ett nyetablerat koncept som redan lockat stora företag till staden, inte minst Amazon. Serrander ser möjligheter till samarbeten i och med alla företag som etablerar sig där både för invigningar och produktförsäljning.

– Det är en strategiskt bra plats med närhet till Stockholm och tillgång till järnväg och flygplats, det kommer bara att växa och generera jobb till staden. Vi har redan jättefina samarbete med många där ute.

Överlever man det här så har man mycket att hämta sen

Serrander säger att han är glad att de gick in i den här perioden med god ekonomi men att man måste vara beredd på att det kan svänga snabbt. Han ser ändå optimistiskt på framtiden och hoppas att ett kommande vaccin kan inbringa ett lugn och ett ljus i tunneln.

– Överlever man det här så har man mycket att hämta sen, när alla vill träffas, åka på konferenser och anordna mässor och det kommer att vara massor av våra prylar som behövs. Det handlar bara om att stå ut, avslutar Michael Serrander.

Artikeln är skriven av Caroline Karlsson

Annons

Priset på plast rekordhögt

‎För den som letar efter exempel på inflation i dag är råvaror ett bra ställe att börja på. Koppar, stål, trä och plast är antingen nära eller på rekordhöga nivåer.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenskt tryckeri startar postersajt mot nischad konsumentgrupp

Ska hjälpa föräldrar piffa till barnrummen

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenska Posterland expanderar till Tyskland

Bara ett halvår efter starten.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Posterföretag fick nästan 5 gånger mer betalt än väntat

Det svenska posterföretaget köptes upp av modeföretag.

redaktionen@branschkoll.se
Annons