Storaffär: Lasertryk går ihop med Onlineprinters

Danska Lasertryk går samman med tyska Onlineprinters vilket innebär att ett av de stora europeiska online-tryckerierna för första gången får fäste på den skandinaviska marknaden.

– Vi går samman med tyska Diedruckerei och engelska Solopress och skapar ett av Europas största onlinetryckerier med 800.000 kunder i 30 länder, säger Esben Mols Kabell när han bekräftar affären för Branschkoll.

Esben Mols Kabell och Anders Gønborg kommer att fortsätta leda verksamheten i Skandinavien. I ett mail till Branschkoll skriver Anders Gønborg (delägare tillsammans med Esben) att rykten om att arbetsplatser ska flyttas till Tyskland och att Esben och Anders ska sluta är ”direkt felaktiga”.

– Vi är ett danskt tryckeri och vi har inga planer på att flytta produktionen till Tyskland.

– Under 10 till 15 år har vi sett konsolidering innanför landets gränser men nu sker det tvärs över hela Europa och det är denna utveckling vi nu blir en del av.

I ett pressmeddelande som kom senare under måndagen säger man att:

  • Affären görs för att man med storlek får bättre inköpspriser och ett bredare utbud = lägre priser och mer försäljning.
  • Affären görs den första januari 2018
  • Enligt egna uppgifter får man 2 miljarder danska kronor i omsättning totalt och 1.300 anställda.
  • Man såg det som nödvändigt att ingå i en större europeisk koncern för att framtidssäkra verksamheten.

Lasertryk blir enligt uppgift delägare i den nya koncernen och strategin för den Skandinaviska marknaden är oförändrad enligt Esben Mols Kabell. ”Tillväxt via förvärv, teknisk utveckling och organisk tillväxt via låga priser och utökat produktsortiment”.

Onlineprinters säljer trycksaker under varumärket Diedruckerei.de i Tyskland och i England köpte man för något år sedan Solopress. På 30 marknader över hela Europa, bland annat i Sverige, finns man med varumärket Onlineprinters.

– Vi vill få ännu mer kraft bakom vår whitelabel-lösning och Brandcentral (företagsanpassad marknadsportal för trycksaker) och det får vi nu med en gemensam europeisk produktionsplattform, säger Esben Mols Kabell till Branschkoll.

Före affären hade Onlineprinters 900 anställda.

Annons

Uppgraderade storformatare från HP ska skapa nya möjligheter för branschen

Snabbhet, flexibilitet och hållbarhet är ledorden när HP nyligen lanserade nya storformatsskrivare i Latexsegmentet.

HP har lanserat ytterligare en generation av sina Latex-skrivare. Med HP Latex 700 och 800 ökar man produktiviteten med 50 procent genom nya skrivarhuvuden. Samtidigt byter man ut platsen i färgbehållarna till papper och därmed ska tryckerierna kunna minska sin miljöpåverkan. 

Man säger sig också ha tagit fram den vitaste vita färgen i branschen som nu finns i de båda nya maskinerna.

Den två nya serierna finns i fyra varianter.

– När du tänker på HP Latex, ska du föreställa dig att du får en unik förmåga att säga ja till alla kundförfrågningar, oavsett leveranstid och krav på material, sa Guayente Sanmartin på HP vid lanseringen för några veckor sedan.

Vid lanseringen lade man stor vikt vid att visa upp alla de möjligheter som finns med de nya skrivarna. Tryck med den vita färgen och att utbudet av kompatibla material är stort gör att det går att göra det mesta med de nya skrivarna.

Nya skärmaskiner finns nu också som passar till de nya Latexskrivarna.

Hastigheten är upp till 36 kvadratmeter per timme.

Enligt HP ställer tryckerierna nu krav på mer hållbara produkter och därför har man bland annat bytt ut färgpatronerna i plats till kartong.

De nya färgbehållarna är till stor del gjorde av kartong.
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckeri investerar stort i robotcell

Målet är att bli den effektivaste grafiska aktören.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Robotlyftet hjälper små och medelstora företag med automatisering

Funderat på investera i automatisering? Nu kan du få bidrag!

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Storfusion inom mjukvara för marknadsföring och print

Man blir tillsammans 170 medarbetare och får en omsättning på över 200 miljoner kronor.

redaktionen@branschkoll.se
Annons