Odödliga jackor, frisbees i returplast och filmtips på vårmässan på Birger Jarl

Några av utställarna på slutkundsmässan på Birger Jarl våren 2023.
Några av utställarna på slutkundsmässan på Birger Jarl våren 2023.

Ännu en gång har delar av branschen samlats på Birger Jarls konferensanläggning i Stockholm där, några samarbetande ÅF bjuder in några av sina största kunder för att få träffa leverantörerna och se det senaste direkt i hästens mun.

Årets upplaga såg cirka 150 besökare och datumet sammanföll lite oturligt med första stoppet på PWAs promotion tour, enligt Peter Persson vd på FF Profilreklam och en av arrangörerna till eventet spelade krocken mindre roll, däremot vill han uppmana fler återförsäljare att vara med på mässan.

– Det var två leverantörer som hörde av sig till mig och sa att de inte kunde komma för de skulle till Örebro (på PWAs tour) annars tror jag inte det har påverkat. Det vore kul om fler återförsäljare ville vara med, vi är i princip samma gäng som kört på i 15 år nu, men det finns plats för fler, så om någon ÅF vill vara med, hör av er, säger Peter Persson, vd på FF Profilreklam.

Allt fler efterfrågar ”made in Sweden”

lars rubensson plastprint
Lars Rubensson vd på Plastprint berättar om deras tänk i produktionen där allt som går tillverkas så nära som möjligt, oftast på den egna fabriken i Bredaryd, annars hos någon grannfabrik, eller i Europa.

Plastprint ligger väl positionerade, när över 80 procent av deras sortiment tillverkas i Sverige menar vd Lars Rubensson.

– Allt fler vill välja produktionsland och ort och ”made in sweden” efterfrågas allt mer, det är tacksamt för oss som har över 80 procent av vår tillverkning i Sverige. Och när det inte går att tillverka här försöker vi sourca så nära vi kan, glas från Frankrike och keramik från Italien exempelvis, säger Lars.

Återvunna material blir också allt hetare berättar Lars och visar upp de produkter i deras sortiment som är tillverkade av r-pet.

– Våra dryckesflaskor får vi av förklarliga skäl inte tillverka i r-pet, men allt fler av våra iskrapor tillverkas i returmaterial, likaså har vi börjat med frisbees i återvunnen plast och även våra reflexpåsar tillverkas i r-pet.

Nya reflexstandarder sedan i september

2020 kom nya reflexstandarder men man hade fram till september 2022 på sig att fasa ut de gamla reflexerna.

– Det är nya standarder som gäller sedan i september som våra reflexer lever självklart upp till bland annat att ska de lysa på båda sidorna av kroppen, avslutar Lars Rubensson.

frisbee plastprint
Frisbee från Plastprint i returmaterial med ett snyggt tryck på framsidan som täcker eventuella slitningar i det återvunna materialet.

Första ordern gick till Norge

Stefan Wendelin xd
Stefan Wendelin från XD Connects är på plats på Birger Jarl.

Stefan, hur har det gått med er satsning på kläder?

– Jo men det börjar komma igång, vår första order gick till Norge faktiskt. Sen är textil och kläder en hårt konkurrenssatt del av branschen, men vi är försiktigt hoppfulla.

Stefan visar sedan upp etiketterna på plaggen som nu enkelt går att skanna, för att hamna i en databas där du kan se massor av av information om plagget, bland annat vilka länder plagget passerat och hur mycket vatten och andra resurser det tagit i anspråk.

– Det sitter en ”DNA-sträng” i etiketten så varje plagg är helt unikt och vi är helt transparenta med datan som visas, säger Wendelin.

”Jackan kommer aldrig att dö”

PF Anders Dahlgren
Anders Dahlgren håller en säker hand på vårens stora nyhet från PF Concept en ”odödlig jacka”.

Anders Dahlgren på PF Concept berättar att företaget fortsätta öka i omsättning och att man är upp 37 procent i år, trots det tycker han det känns som det är lite lugnare på mejlen och telefonen.

Vad beror det på då?

– Kunderna handlar själva på vår sajt, vi är lite kända för att ha en bra webbshopp där det är enkelt att få till ordern. Så kan vi lägga till på det proaktiva arbetet istället, berättar Anders Dahlgren.

Två tunga nyheter

Dels avslöjar Anders att PF ska få in det populära kanadensiska väskvarumärket Herschel i sortimentet i juni, innan han vänder blicken mot vårens stora nyhet en cirkulär skaljacka som tål ”5.000 vattenpelare”.

– Det här är mig veterligen den enda helt cirkulära profilprodukten, möjligen med undantag för Tareq Taylors stekpanna. Först och främst är den GRS-certifierad, alltså global recycle standard, sen har vi tagit fram ett retursystem. Så om du tröttnar på jackan eller om den går sönder, så skannar du jackan och kommer till vår sajt, där du får fylla i lite uppgifter. Därefter skickar vi en returlapp så du kan skicka tillbaka den till oss gratis och därifrån så antingen lagar vi den eller bryter ner materialet och tillverkar en ny jacka, så jackan kommer aldrig att dö, förklarar Anders.

För att underlätta den cirkulera processen så broderar man eller trycker inte direkt på jackan utan man trycker på en liten patch på ärmen som är avtagbar.

Lanserat nytt varumärke

fruit peder 1
Peder Rylander på Fruit

Peder Rylander på Fruit berättar att det senaste från bolaget är deras nylanserande varumärke Native Spirit där man har lagt fokus på hållbarhet.

– Alla produkter är tillverkade av antingen ekologisk bomull eller av returpet, och så sker delar av tillverkningen i Portugal. Det här är något vi märker av att det kommer mer och mer efterfrågan på europeisk produktion, säger Rylander.

”Det enda som inte gått upp i pris de senaste 25 åren är kläder”

johan fredborg neutral
Johan Fredborg på Neutral förklarar att någon alltid måste betala priset, om det inte är du är det någon annan.

Johan Fredborg som sedan en tid tillbaks jobbar på Neutral beklagar sig över att priset på en t-shirt ofta är för billigt. I dessa tider, när ränta och inflation sätter käppar i privatekonomin påminner Johan om att kläder är en av få produktgrupper som inte gått upp speciellt mycket i pris de senaste 25 åren.

Vad ska en t-shirt kosta då?

– En t-shirt som är bra producerad med ett tryck på som du får betala 100 kronor för är väl bra? Det är ändå 45 personer som varit inblandade i att ta fram t-shirten, då får varje person ungefär 2 kronor. Om du köper en t-shirt för 25 kronor så är det någon annan som får betala, garanterat. David, kolla på filmen The True Cost från 2015 och hör av dig till mig sen! Säger Johan Fredborg.

Händer mycket hos Adelante

johan adelante
Johan Jüngling på Adelante berättar om bolagets expansion.

Adelante har funnits i några år nu och börjar hitta sin plats i branschen, Johan Jüngling berättar bland annat att man nu kan förädla enskilda produkter och inte bara kartongen, han berättar också att bolaget precis kommit igång i Norge.

– Vi har halva vår omsättning via retail och halva via återförsäljare, där vi är glada över att många ÅF valt att ta in våra produkter i sortimentet. På retailsidan så finns vi i ost- och delikatessbutiker, saluhallar, te- och kaffehandlar med mera, säger Jüngling och fortsätter:

– Det senaste hos oss är att vi nu kan profilera enskilda produkter och inte bara på kartongen, sen finns vi med hos New Wave nu också genom samarbete och så har vi precis kommit med vår satsning i Norge. Vi finns också med på Promotion Gallery sedan i januari.

Annons

Planerar stängning av förpackningsbruk

Ämnen i artikeln: Heinzel Group
Ämnen i artikeln: Heinzel Group
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Visa upp dina bästa förpackningar – Scanstar öppen för anmälan

Scanstar banner small 2048x1172 1

En vinst ger biljett att tävla i Worldstar.

Förpackningstävlingen Scanstar har öppnat upp för inlämning av bidrag. I år är det återigen Svenska Förpackningsgillet som är värd för tävlingen.

Scanstar är en gemensam nordisk förpackningstävling som arrangeras årligen sedan 1969 av SPA, Scandinavian Packaging Association. SPA är en sammanslutning av Svenska Förpackningsgillet och motsvarande organisationer i de övriga nordiska länderna.

Ger biljett till Worldstar

Företag som vinner en Scanstar får förutom diplom, rätten att delta i Worldstar Competition, en internationell förpackningstävling som arrangeras av World Packaging Organisation (WPO).

Scanstar är öppen för alla förpackningslösningar som designats, konstruerats eller tillverkats i ett av de nordiska länderna. Även förpackningslösningar som tillverkats i andra länder, men som säljs av ett nordiskt företag och/eller beställs av nordiska kunder, får delta.

Läs mer i inbjudan här.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svensk plastjätte SBTi-verifierad

trioworld

Då ska utsläppen vara noll.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bobst och Miraclon utvidgar samarbetet

bobst miraclon
Ämnen i artikeln: BobstMiraclon
Ämnen i artikeln: BobstMiraclon
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Glassbilskoncept ska bidra till enklare återvinning

Ny avfallstjanst med skon melodi 1800

I Stockholm kunde man i början av april höra en ny trudelutt ljuda över nejderna. Det var den nya hämttjänsten Returrundan som spelade sin melodi för att uppmärksamma invånarna på att nu kan man lämna sitt avfall till lastbilen som hade anlänt.

Returrundan är en ny kommunal service som ska underlätta för alla Stockholmare som vill bli av med ägodelar och skräp som de inte längre behöver.

– I Stockholm ska det vara lätt att återbruka. Med Returrundan tar staden ytterligare steg framåt mot mer återbruk och mindre slöseri med jordens resurser, säger Stockholms miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP) i ett pressmeddelande.

Man emot saker du inte längre behöver men som kan göra stor nytta hos någon annan. Returrundan kommer även ta emot farligt avfall så som sprayburkar, nagellack och målarfärg, samt textilier, porslin och elektronik.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Dåligt samvete ska öka återvinningen

Restavfall blir latavfall 1800

Bostadsföretaget Helsingborgshem vill få sina hyresgäster att öka återvinningen.

Det nya sopsorteringskonceptet, innebär att restavfall byter namn till latavfall, och kärlen för restavfall placeras längst in miljörummet medan övriga kärl placeras längre fram. När man når latavfallet ska det i stort sett inte finnas något kvar att sortera.

I samband med övergången fick det nya miljörummet också lock-i-lock på sorteringskärlen, vilket gör att till exempel pappkartonger behöver tryckas ihop innan de kan läggas i kärlet. Packade sopor gör att kärlen fylls bättre så att sopbilen inte behöver köra runt med luft.

Man inledde detta test för hyresgästerna på Ringstorpsvägen i Helsingborg, och på ett år har man tillsammans minskat restavfallet med 25 procent.

– Det är en mycket positiv utveckling som gör boende här till utmärkta miljöambassadörer. Samtidigt finns det utrymme för att sortera ännu mer, något det nya konceptet syftar till att uppmuntra, säger Göran Svensson, avfallsrådgivare, Nordvästra Skånes Renhållnings Aktiebolag (NSR) i ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

International Paper vinner kampen om DS Smith

IP DS Smith

Kommer att omsätta 28 miljarder dollar och har tillsammans 70 000 anställda.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stort tryckeri växer med bokbinderiföretag

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Fujifilm och Konica Minolta ingår samarbete och startar gemensamt inköpsbolag

Fujifilm KM

Det finns långtgående planer för ett strategiskt partnerskap för säkrad leveranskedja av råvarumaterial, effektivare produktion och utveckling av toner.

Fujifilm business innovation och Konica Minolta meddelar att de planerar att samarbeta kring sina respektive printverksamheter. Parterna har skrivit ett avtal om ett så kallat joint venture, ett strategiskt partnerskap, som omfattar företagens affärssegment inom produktionsskrivare, multifunktionsskrivare (MFP) och kontorsskrivare. Det skriver båda företagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Bildar gemensamt bolag

Samarbetet syftar till att etablera en solid leveranskedja för produkter. Dels för inköp av råmaterial och maskindelar, dels för utveckling och produktion av toner. Det planeras också att starta ett gemensamt bolag för inköp där Fujifilm ska stå som huvudägare. Tidsplanen är att joint venture-samarbetet träder i kraft i sommar.

Utöka affärer tillsammans

Fujifilm och Konica Minolta aviserar också att de kommer att ha fortsatta diskussioner framöver för att ytterligare utöka sina affärer tillsammans, enligt pressmeddelandet.

– De pågående diskussionerna om denna affärsallians är oerhört viktiga eftersom vi strävar efter att stärka vår konkurrenskraft och utöka vår globala närvaro för att ta ett stort steg framåt. Vi är övertygade om att detta partnerskap kommer att skapa ett nytt ramverk för att förbättra vår leveranskedja och bygga en robust affärsgrund, säger Naoki Hama, vd och koncernchef för Fujifilm business innovation, i ett pressuttalande.

Aviserade nyligen sparpaket

Nyheten om samarbetet kommer kort efter att Konica Minolta aviserat ett större sparpaket globalt med bland annat varsel av 2 400 anställda, något Branschkoll tidigare berättat om.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Hon byter bransch – blir ny tryckare i byn

Mia Vindelhed 1800

Mia Vindelhed gör en nystart i livet och satsar på tryckeri i nytt namn.

Mia Vindelhed gör en omstart i livet och ger sig in i tryckbranschen. Hon har köpt enmanstryckeriet Kaffe, Skog och Tryck i Västerbottniska Vindeln. I och med ägarbytet passar hon samtidigt på att byta namn på företaget till Mias tryck och konsulting AB. Det nya bolaget registrerades hos Bolagsverket 9 april.

– Jag köper hennes (förre ägaren) grejer så att jag kan trycka på kläder, göra skyltar och branda bilar, förklarar Mia Vindelhed.

En familjehistoria bakom

Både Mias morfar och pappa har huserat i lokalerna med sina respektive fotoverksamheter. Några ägarskiften senare på adressen i Vindeln flyttade tryckeriet och pappershandeln Kaffe, Skog och Tryck in.

Hur kommer det sig att du ger dig in i tryckbranschen?

– Jag hörde att hon skulle sälja och tänkte att någon i byn måste ju förvalta det här. Om någon inte gör det så får jag göra det. Jag hade en annan anställning och funderade ganska länge vad man skulle kunna göra och kom fram till att det passade ganska bra att ta över.

En blandad mix

Hon säger att det finns mycket företagare och industrier i Vindelns kommun:

Annons

– Jag skulle gärna vilja konsulta till mässor så att jag kan sälja mer till mässor och event. Men också göra mer branding så att man får ett helt paket. Det finns också massa småföretag som kanske vill ha dekaler till bilen, kepsar eller så. Och snart kommer studenten. Då kommer jag göra skyltar till privatpersoner. Så det kommer att var lite blandat.

Hur långt har du kommit i starten?

– Jag är snart igång. De beställningar jag får de gör jag. Men sedan har jag inte börjat marknadsföra mig än. Jag känner att jag måste lära mig mer och bli mer skillad, säger hon och tillägger att hon får hjälp i uppstarten av förre ägaren.

Ska flytta tryckeriet

Själv har Mia tidigare varit på Cranab och närmast kommer hon från en tjänst som verksamhetsledare på Tegnässkidan. I båda rollerna har hon jobbat en hel del med grafisk design och produktion.

– Det har alltid funnits ett intresse hos mig för form och färg.

Tryckeriet kommer dock inte fortsätta husera i hennes morfars och pappas gamla lokaler.

– Det var lite nostalgi att vara där, men vi har just byggt ett garage med en övervåning och då passar det ypperligt att kunna flytta det till Tvärålund, 1,5 mil utanför Vindeln.

redaktionen@branschkoll.se
Annons