Logga in

Nytt viktigt prövningstillstånd i tryckerimomsfrågan

08 juni, 2015 | Av: Branschkoll | Dela:

Högsta domstolen har redan gett prövningstillstånd för det så kallade "hiss-målet" från Jönköpings tingsrätt angående tryckerimomsen.

Det gäller ett mål mellan Norstedts och Mediarummet F&H som tingsrätten inte ansåg det meningsfullt att döma eftersom en dom ändå skulle överklagas. Frågan behöver ett prejudikat och därmed valde man att skicka det direkt till Högsta domstolen (HD) genom så kallade hissning.

Tingsrätten skriver som argument för att frågan ska tas upp i HD att "det finns ett mycket stort samhälleligt intresse och behov av att Högsta domstolen klargör om Mediarummet har en civilrättslig skyldighet att till Förlagen betala skillnaden mellan den mervärdesskatt som Förlagen har betalat (25 procent) och den mervärdesskatt som Förlagen hade skyldighet att betala enligt den tolkning av mervärdeskattelagstiftningen som är en följd av EU-domstolens avgörande 2010."

"Hissnigen" gjordes den 25 maj 2015 och HD har nu gett fallet prövningstillstånd.

Frågan som Högsta domstolen nu ska svara på är om "beställarna har rätt till ersättning från tryckeriet".

Fallet mellan Vitt och Voice har sedan tidigare prövningstillstånd.

Prejudikat

Vill du läsa hela artikeln?

För att läsa den här artikeln behöver du logga in på branschkoll.se

Är du inte prenumerant kan du läsa mer om Branschkoll och teckna en prenumeration här.

Klicka här för att teckna prenumeration.

Så påverkar Coronaviruset branschen

Coronavirus är egentligen en grupp av olika virus, det senast upptäckta viruset heter Novel coronavirus 2019 (2019-nCoV). Namnet kommer från latinets ord för krona ”Corona” eftersom viruset påminner om just en krona. (Bild virus: WHO)

I skrivande stund är över 60.000 bekräftat smittade av Coronaviruset och över 1.300 av dessa har lett till dödsfall. Viruset har dominerat mediebevakningen världen över de senaste veckorna, allmänheten är orolig och många drar sig för att resa till framförallt Kina, men även Asien generellt. Men hur påverkar viruset vår bransch?

Kraftigt ökat intresse för information om hållbarhet och det tryckta mediet

Niklas Bille var snabb med att börja använda information om det tryckta mediets hållbarhet från Two Sides – som bland annat tagit fram en broschyr om myter och fakta kring tryck och papper. (Bilder: Two Sides Nordics)

Two Sides, som informerar om det tryckta mediets hållbarhet, blir allt mer aktiva i Norden. Nyligen öppnade man upp för lokala företag att bli partners och har redan fått med sig elva företag i Norden och Baltikum – varav tre svenska och fyra norska tryckerier. (mer…)

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Jasmine Jilltoft och Anna Pramborn som ska jobba på Scanlux nyetablerade kontor i Helsingborg.

Danska förpackningsaktören Scanlux Packaging öppnar kontor i Helsingborg.

Strejken är över: Finska pappersindustrin har ett nytt kollektivavtal

Nu kan papper lastas igen i finska hamnar. (Bild: Wikimedia Commons, Hummelhummel [CC BY-SA])

Den finska strejken i pappersindustrin är över. (mer…)

Komori utökar med efterbehandling inom civitryck – förvärvar MBO

Japanska Komori utökar sin produktportfölj med falsmaskiner genom att förvärva tyska MBO. Detta betyder att MBO gör ett nytt försök att sälja verksamheten. (mer…)

7 av 10 vill förbjuda telefonförsäljning

Telefonförsäljning är inte populärt enligt en nyligen genomförd undersökning av Norstat, 85 procent av de tillfrågade anser att telefonförsäljning drabbar människor som är utsatta och 73 procent anser att det borde vara olagligt.

UPPDATERAD: Finska papperstrejken förlängs med en fjärde vecka

Sedan en vecka är det strejk i den finska pappersindustrin. Nu kommer de första varningarna om

Brandsome förvärvat – blir Olympus igen

Brandsome har fått en ny ägare i en välkänd branschaktör och ska återigen bli Olympus, hör bolagets nya ägare berätta om förvärvet.

Konkurser och varsel i grafisk bransch 2019 – kraftig ökning under Q4

Nu är statistiken för helåret 2019 uppdaterad vad gäller konkurser och varsel i grafisk bransch – men också för byrå- och kommunikationsbranschen. Här hittar du alla diagram.