Gå till innehållet

Nyckelringar, shotglasbrickor och huvuddockor – allt produktmedia, allt 3D-utskrivet

Ett företag i Brooklyn använder 3D-print för att producera unika produkter för marknadsföring. Med över 200 3D-skrivare och stora produktmediaföretag som kunder har de snabbt blivit en betydande aktör i branschen.

Puls

På de två år som gått sedan bolaget startade har de köpt in 200 3D-skrivare – nu har de produktionskapacitet för upp till 10.000 enheter av en produkt, per beställning. Och de som köper är allt från promotionföretag till privatpersoner.

3D-print har hittills klyvts mellan dess största fördel och dess största nackdel. Fördelen är att det är enkelt och billigt att tillverka unika produkter. Och nackdelen är att det inte varit kostnadseffektivt att massproducera. Men det här är inte längre ett problem menar Voodoo Manufacturing som vill tillverka 3D-utskrivna produkter på massproducerings-nivå och konkurrera med ”injection molding”.

Resan började på college, de tre grundarna av Voodoo Manufacturing pluggade till dataingenjörer tillsammans och tog fram en mjukvara som möjliggjorde e-handel mellan 3D-tryckare och slutkunder. Mjukvaran köptes snart upp av 3D-skrivargiganten Makerbot.

Gick från mjukvara till tillverkning

Ett år efter att gänget sålt sin mjukvara så slog de sig samman med Patrick Deem, som tidigare var uppköps- och förvärvsansvarig på just Makerbot. Innan de ens hade någon lokal att sitta i så hade de sin första kund. Och det var ingen mindre än Viacom som ville ha nyckelringar till sina tv-kanaler Nickelodeon och MTV.

– När vi började förutsåg vi inte att vi skulle matcha så bra med promotionbranschen. Men människor i den branschen är alltid på jakt efter att göra något unikt, meningsfullt och specifikt till ett event eller en kund. Vi tog det ett steg längre genom att göra produkter som aldrig tillverkats förut, och vi gjorde dem utan något krav på minsta orderantal, säger Jonathan Schwartz, medgrundare till företag, i en artikel.

3D-skrivarens fördel är att det inte krävs speciellt mycket för att börja tillverka. Om ordern inte ligger på fler än 3-400 enheter så är det oftast inte ekonomiskt försvarbart att ta fram unika mallar eller verktyg.

Flera stora promotionföretag som kunder

Voodoo har tagit fram produkter åt stora amerikanska promotionbolag som Boundless och Promoshop. Bland annat har de tillverkat en shotglas-hållare formgiven som en krokodil till en kampanj för ett alkoholföretag. En annan kampanj gick ut på att låta personer skriva ut ”huvuddockor” av sig själva med hjälp av kameran på sin Iphone.

Ett annat stort promotionbolag som använder deras tjänster är Ariel Premium Supply. De tar inte hjälp av Voodoo för att ta fram produkter, istället så beställer de prototyper av tänkta produkter som de sedan tillverkar i Asien. Istället för att skicka till Asien direkt och hoppas att prototypen som kommer tillbaka efter 3 månader matchar deras förväntningar.

Tidigare i år lanserade de sin senaste tjänst ”Fulfilled by Voodoo”, tjänsten erbjuder möjligheten för de villiga och kunniga att tillverka sina egna 3D-skrivarprodukter, och sälja dem via valfri kanal.

Voodoo står sedan för tillverkning, sammansättning, paketering och frakt. Alltså samma upplägg som exempelvis Spreadshirt eller Amazon Merch, fast med 3D-utskriva produkter.

Voodoo tog sedan själva fram en egen produkt utifrån sin egen tjänst, ”Zooheads”. En produkt som riktar sig kanske främst till småbarnsföräldrar. Produkten är duschmunstycken formade som olika djur tänkte att göra duschupplevelsen roligare för små barn.

Automatiserad produktion

Voodoo fick in 5 miljoner dollar i investeringar till sin nya tillverkningsfabrik i Brooklyn som till stor del drivs av robotar, där tillverkar de allt från 1 upp till 10.000 enheter vid varje beställning. Arbetsstyrkan består främst av it-personal som utvecklar mjukvara och tar fram designer på nya produkter. I videon nedan kan du se fabriken i action.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Mer i ämnet: Promotion

Senaste från Branschkoll