Nya innovatörer i den grafiska branschen som du kanske inte känner till

Inkish_API

Morten Reitoft på Inkish diskuterar ny teknik i den grafiska branschen. Och hans gissning är att det inom kort kommer att ske stora förändringar som du nu måste skaffa dig kunskap om. Och Drupa är ett bra tillfälle för att ta tag i detta.

morten
Morten Reitoft driver Inkish.tv som följer alla de nya aktörerna i den grafiska branschen.

Fram tills nu har de flesta av oss sett företag som HP, Landa, Highcon, Scodix, Kornit och fler andra som de mest intressanta innovatörerna i vår bransch. Jag behöver inte berätta vad de gör och vad de erbjuder på marknaden, men utan att förminska vad de gör och hur de kommer att påverka framtiden, finns det nya företag som du aldrig har hört talas om – eller åtminstone inte vet så mycket om.

Missa inte att träffa de nya innovatörerna

Vi har i årtionden sett en enorm teknologisk utveckling med snabbare, mer automatiserade maskiner och teknik som fokuserat på ökad produktivitet. Men den nya hemliga ingrediensen är sammankoppling – och företag som Atomyx, Gelato, CoCoCo, CloudPrinter och fler andra är företag som i framtiden kommer att förändra vår bransch mer än du ens kan föreställa dig.

LÄS OCKSÅ: Effektivare inköp, arbetsflöde och logistik med nya Gelato Connect

LÄS OCKSÅ: Ny plattform för att automatisera print – ”Allt måste kopplas ihop”

De är alla molnbaserade och levererar mjukvara som kopplar ihop saker och ting. Kanske är deras affärsmodeller inte smarta, deras marknadsföringsargument fåniga, eller det värde de tillför dig just nu inte särskilt intressant – men de gör något essentiellt för framtiden.

De tre bokstäverna bakom revolutionen är API, eller Application Programming Interface. API:er gör det möjligt för mjukvaror att kopplas samman och använda tjänster som erbjuds av andra applikationer. API:er tillåter utvecklare att integrera molnbaserade lösningar och eliminerar behovet av datorintensiva processer lokalt på ditt företag. Du använder troligen redan molnbaserade lösningar och API:er idag – och kanske vet du inte ens om det.

Låt oss prata teknologi en stund

Idag utvecklas mjukvara i molnet, vilket ger användarna många möjligheter. Datorerna i molnet har oändlig kraft, lagring och bandbredd. En sak är tillgänglighet, men det riktigt intressanta är skalbarhet. Med molnbaserade applikationer kan mjukvaran själv tilldela de resurser som behövs vid varje given tidpunkt, vilket frigör dina investeringar i hårdvara och mjukvara – och du kommer alltid ha de senaste, nyaste och mest effektiva datorerna till hands.

Många av oss upplever redan detta med våra molnlagringslösningar, som bara blir större och större till nästan samma pris. Lagring är idag så billigt att Dropbox till exempel erbjuder företagslösningar med oändlig lagring till ett fast pris.

Idag ser vi lösningar som växer med dina behov. Impostrip och Ultimate Bindery från Ultimate Tech i Kanada är bara två exempel. Så föreställ dig att du har oändlig datorkraft och molnbaserade applikationer – den saknade länken är att koppla ihop allt.

Standardgränssnitt till programvaror

Att koppla ihop appar, oavsett om de är lokala eller i molnet, har alltid krävt teknisk kompetens – och jag säger inte att du inte kommer behöva detta i framtiden. Men företag som CoCoCo och Atomyx bygger standardgränssnitt till de mest använda tjänsterna som möjliggör utbyte av information.

Ditt MIS-system kan kommunicera med din 365-lösning, som pratar med ditt CRM-system, som pratar med ditt HR-system, som pratar med… jag tror att du förstår poängen!?

Annons

API:er möjliggör detta, och det kommer att ge dig oändliga möjligheter. Om du tycker att ovanstående är tråkigt, så är det bara en tidsfråga innan du kan börja distribuera CPU-belastning, minne, lagring, etc., till dina datorer oavsett var de är fysiskt placerade och erbjuda tjänster till dina kunder som möjliggör äkta omnikanalsupplevelser, med hjälp av AI, IoT och alla modeord som vi idag inte ens vet vad de riktigt betyder!

När illa skrivna pressmeddelanden diskuterar kraften i ovanstående mjukvaruapplikationer, är den stora frågan: vem kommer kunna leverera en tjänst som verkligen kan integreras och vara en viktig aktör i framtiden?

När du ser namnen på de ovan nämnda företagen, kanske du tänker – ja, jag behöver inte detta. Eller du kanske tror att några av de etablerade företagen kommer att erbjuda liknande lösningar – och ja, några av de ”äldre” företagen har sina ögon riktade mot en API-baserad framtid. Självklart tittar företag som Enfocus, ESKO, Ultimate Tech, etc. på dessa teknologier – och många använder dem redan. Men jag tror att de sanna disruptörerna i framtiden KAN vara ett av de ovan nämnda företagen.

När de når en viss storlek kan företag som HP förvärva dem, eller till och med ett företag som Koenig & Bauer. På drupa 2024 kommer Koenig & Bauer att visa dig otrolig teknik, och att lyssna på Sandra Wagner från Koenig & Bauer, det över 200 år gamla företaget är på väg att bli en mjukvaruleverantör som kan bli en av de väsentliga aktörerna i framtiden!

Vänta inte

För att utnyttja och förstå konsekvenserna av dessa företag, affärsmöjligheterna och potentialen, måste du ha anställda som förstår detta. De bör ta kontakt med dessa och många fler så att ditt företag kan vara redo när sättet att jobba på får sitt genombrott. Det KAN hända inom kort, kanske nästa år, två år eller om tio år – men inom kort är nog inte en dålig gissning.

Denna krönika är skriven av Morten B. Reitoft och publicerades först på Inkish.news.

Annons

De köper konkursboet – ”Vi är en väldigt naturlig köpare”

2 1800

✔️Ska ge trygghet till konkursboets kunder ✔️Målsättning att fortsätta växa 15 procent årligen.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Klart: Hjalmar E:s konkursbo sålt

hjalmare kontrakt

✔️Verksamheten upphör i Skellefteå ✔️Avser flytta tillgångarna till södra Sverige

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Köper två nya digitalpressar – ”Vet att vi måste omsätta mer eller göra förändringar i produktionen”

IMG 2174 1800

Efter pensionsavgångar och byte av administrativt system – tryckeriet skiftar maskinmärke på digitaltrycksavdelningen.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenskt tryckeri investerar över 20 miljoner kronor i rullinkjet – visar volymökning i år

intellijet parajett

✔️Nya kundaffärer har bäddat för bra start på året ✔️Så mycket har tryckeriets volymer ökat

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Omikai: ”Vi kommer att nå break even i år”

IMG 0813 1800
Ämnen i artikeln: Omikai

Omikai gjorde om affärsstrategin och de senaste tre åren har företaget inlett samarbeten och expanderat snabbt från tre till 19 marknader.

Ämnen i artikeln: Omikai
redaktionen@branschkoll.se
Annons

”Drömstart” för nystartat bolag

IMG 0993 1800

✔️Hektisk inledning för återförsäljaren ✔️Försäljningen ligger 20 procent över budget.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ricoh köper AI-startup

print AI
Ämnen i artikeln: Ricoh

Ska stärka den automatiserade processen med en funktion för datautvinning från olika dokument.

Ämnen i artikeln: Ricoh
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Skyltföretag fick ny ägare – och tripplade marginalen

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Så här gick det för Exaktakoncernen 2023

Exakta-koncernen har lämnat bokslut för 2023.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stora förändringar på svenskt stortryckeri

redaktionen@branschkoll.se
Annons