Nya affärer i fokus när Grafkom samlar branschen

GrafkomBarkarby

GrafkomBarkarby

Några av deltagarna på Grafkoms nätverksträff i Stockholm den 17 mars.

Efter succén i Malmö i november med över 150 deltagare ökar Grafkom nu fokus ännu mer på nya affärsmöjligheter.

UPPDATERAD: Nu 123 anmälda – säkre en plats redan idag genom att anmäla dig på grafkom.se/io.

Och man bjuder också in branschens kunder i allt högre grad. Den 17 mars samlar nätverket till en ny träff – denna gång i Stockholm.

– Digitaliseringen är den enskilt största förändringen i alla branscher just nu – den måste vi förstå bättre för att klara av att göra nya affärer – och därför är det extra roligt att vi har lyckats med att få en av Sveriges främsta experter inom området, säger Ulf.

Bland talarna finns både branschprofiler och personer från publiceringsindustrin i stort. Bland annat delar IBMs it-chef Mikael Haglund med sig av sin kunskap om digitaliseringens nästa steg.

– Målet är att alla som kommer ska få minst ett par nya idéer till hur man göra bättre affärer redan under 2016, säger Grafkoms ordförande Ulf Sunnberg. Vi har också flera samarbeten på gång med nätverk bland branschens kunder som vi hoppas ger effekt redan nu i mars.

Många andra idéer kommer att lyftas framav talarna. Det handlar om allt från automatiserad kommunikation och digitala displayer till nya möjligheter inom profilbranschen och logistik.

  • Elanders om framtiden – Elanders Sverigechef Gustaf Albért berättar om sin bild av framtiden i grafisk bransch
  • Så här fungerar Crossmedia och Event Automation hos Bisnode – Pia Törnqvist är marknadschef på Bisnode och hon delar tillsammans med sin kommunikationspartern På Media med sig av sina erfarenheter
  • 140 tryckerier i din tjänst – Print Providers Morten Reitoft berättar om resan med att bygga upp ett globalt tryckerinätverk som nu står till alla grafiska företags tjänst.
  • CRM-marknadsföring – automatiserad och händelsestyrd kommunikation – Jonas Rehn som är vd för nystartade Friends & Insights har mycket kunskap om hur marknadsföringen är på väg att skötas automatiskt med hjälp av regler – här lär du dig om fallgropar och möjligheter.
  • E-handel inom b2b – Urban Lindstedt är en av Sveriges främsta experter inom e-handel och han berättar om hur den nu växer sig allt starkare inom handel mellan företag.
  • Adobe om framtidens mobila publicering – Roger Risdal, som gjorde succé på Grafkom i Täby för ett år sedan är tillbaka med ny kunskap
  • Från papper till digitala skyltar – Lars Thunström är ny försäljningschef på PLAYipp och han berättar om hur digitala skyltar tar en roll inom marknadsföring och underhållning
  • Trimma InDesign för produktion – verktyget på allas prepress-avdelningar används bara till en bråkdel av sin potential – Lukas Engqvist från Brobygrafiska är Adobe Certified Instructor och ger sina bästa tips.
  • Ytterligare en handfull talare presenterar sin kunskap i två parallella spår under dagen.

Alla information fins på grafkom.se/io där man också anmäler sig. Där finns också, precis som vanligt, aktuell lista över de som anmält sig.

Av: Ulf Sunnberg

Han tar över vd-stolen på Nordic Carton

eric blix Nordic Carton
Ämnen i artikeln: Nordic Carton

Erik Blix blir vd på Malmöföretaget från och med den 2 oktober.

Nordic Carton som är leverantör av kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny vd.

Erik har lång erfarenhet som vd för tillverkande företag, han har bland annat jobbat på Nederman och Heatex AB. Närmast kommer han från Regstans Produktion AB där han var vd och jobbat med omfattande expansionsprojekt inom verkstadsindustrin.

– Det sker stora förändringar inom förpackningsbranschen drivet av att varumärkesägare ställer höga krav på hållbara förpackningar. Det skall bli mycket spännande att få ansvar för ett företag som tillverkar förpackningar av de mest hållbara materialen, kartong och papper från svensk skog, säger Erik i ett meddelande.

Nordic Carton har under de senaste åren haft en stark tillväxt och utvidgat såväl sina kommersiella ambitioner som den tekniska kompetensen.

– Ambitionen är att fortsätta växa och bygga ett företag som ligger i framkant med förpackningar till de marknadssegment som vi valt att serva med våra produkter och kompetens, avslutar Erik.

Nuvarande VD Claes-Göran Vigstrand går nu i pension.

– Vi tackar Claes-Göran för de mycket stora insatser han gjort under sina år på företaget och önskar honom all lycka till i framtiden, samtidigt som vi ser fram emot att få utveckla företaget vidare tillsammans med Erik, säger Per Lundeen, styrelseordförande i Nordic Carton.

Ämnen i artikeln: Nordic Carton
redaktionen@branschkoll.se

Gratis kurs i AI – programmera ditt företag in i framtiden

MY AI

”Det här är en omtumlande utveckling – för den som är med på tåget finns chans till många nya affärsmöjligheter.”.

AI bryter igenom inom allt fler områden. Inte bara texter och bilder utan nu även inom programmering. Detta öppnar upp för långt fler yrken och branscher att på egen hand bygga egna appar och datorlösningar.

Be AI skriva ett program, så svarar den inom några sekunder inte bara med programkoden utan också med instruktioner om var och hur du lägger in koden för att det ska fungera.

– AI kommer inte ta ditt jobb, men någon som kan AI kommer göra det, säger Claes Magnusson som är rektor på Malmö Yrkeshögskola.

Under hösten erbjuder Malmö Yrkeshögskola en kort distansutbildning inom AI-assisterad programmering och moderna programspråk. Kursen är godkänd, kostnadsfri och upplagd så att det går att fortsätta arbeta samtidigt med studierna.

– Det här är en omtumlande utveckling, säger Claes Magnusson, som kommer visa möjligheterna på Print Next 30 november. Allt är inte perfekt ännu, men vi vet alla hur snabbt utvecklingen går. För den som är med på tåget finns chans till många nya affärsmöjligheter. 

En företagare behövde ett nytt bokningssystem vilket denne kunde skapa på femton minuter. Att få fram kod för en enklare app för AppleWatch tog under 180 sekunder.

– Som med annan AI är inte allt perfekt ännu, men vi vet hur snabbt utvecklingen kommer att gå, säger Claes Magnusson. Börja fundera redan nu hur dessa möjligheter kommer påverka dig, ditt yrke och din verksamhet.

Utbildningen startar den 9 november och du anmäler dig på my.se/mp

redaktionen@branschkoll.se

Tryckerikoncern gör storsatsning på profilprodukter i Sverige

Scandinavian Print Group

”Vi är på gång med en ny business i Sverige – i oktober trycker vi på gasen”

redaktionen@branschkoll.se

Högskola har valt två tryckerier

Uppskattade maxvärdet är satt till 5,6 miljoner kronor.

redaktionen@branschkoll.se

Fredrik Ståhl är ny vd för Boxon Group

Fredrik Stahl Boxon 1800
Ämnen i artikeln: BoxonEtikett

Han kommer senast från Armatec och tjänsten som koncernchef.

Fredrik Ståhl nu blir vd för Boxon Group startade i branschen som förpackningskonstruktör redan 1989 och har alltså en lång erfarenhet av förpackningsbranschen.

I sin nya roll tar han med sig både erfarenhet, en djup förståelse för branschen och viljan att bidra till företagets kultur och utveckling, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vi går in i en väldigt spännande fas med tillväxt, hållbarhet, innovation och ett värdeadderande erbjudande på agendan och ser fram emot ännu en framgångsrik tillväxtresa där Fredrik är rätt person att leda oss, säger Anders Yllfors, Styrelseordförande för Boxon.

– Jag lockas av kreativiteten som krävs för att ständigt hålla sig relevant för kunderna i en bransch som genomgått stora förändringar under mina snart 30 år i branschen. Boxon har byggt upp en imponerande plattform som jag hoppas och tror mig kunna bidra till att utveckla ytterligare, avslutar Fredrik Ståhl som alltså är ny vd för Boxon.

Ämnen i artikeln: BoxonEtikett
redaktionen@branschkoll.se

De letar tryckeri för kuponger till ett värde av 25 miljoner

Avtalstiden kan uppgå till fyra år.

redaktionen@branschkoll.se

Tryckerifusion i Oslo – Merkur köper kollega

Oslo

Kommer att omsätta 185 miljoner norska kronor.

redaktionen@branschkoll.se

Prishöjningar på storformatsprodukter

Upp mellan 3 och 12 procent.

redaktionen@branschkoll.se

Dataline förvärvar finskt grafiskt affärssystem

Dataline
Ämnen i artikeln: Dataline

Mjukvaruföretaget Dataline har köpt Arkki av det finska mjukvaruföretaget Loiston.

Förvärvet är en del av Datalines strategi att stärka sin position på den nordiska marknaden. Arkki är en aktör inom ERP-lösningar för den finska tryckindustrin och erbjuder bland annat funktioner för kalkylering, administration och produktionsflöden.

Dataline säljer sin egna lösning Multipress som i Finland används av flera grafiska företag – bland annat ett av de största – Punamusta, skriver man i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Dataline
redaktionen@branschkoll.se

Sappi minskar CO2-utsläpp med 40 procent för sitt Galerie-papperssortiment

Galerie
Ämnen i artikeln: Sappi

Byter till biobränsle.

Ämnen i artikeln: Sappi
redaktionen@branschkoll.se