Ny svensk anläggning sorterar bort plasten från övriga sopor
Osorterade hushållsspor innehåller upp till 20 procent plast.
Att det slängs plast i soporna som skulle kunna återvinnas är ett stort resursslöseri. För att komma till rätta med det har Sveriges första anläggning för att separera plasten från soporna byggts, Bristaverket.
Anläggningen ligger i Märsta utanför Stockholm och togs i drift 2021.
– I år räknar vi med att kunna ta tillvara cirka 10.000 ton utsorterad plast, säger driftchef Stellan Höglund på miljö- och returbolaget Sörab vid Bristaverket i en artikel på Svt.
Eftersorteringsanläggningen vid Bristaverket öppnade som ett komplement till hushållens och företagens källsortering. Här kan plast som är större än 80 mm tas bort innan avfallet bränns upp och blir fjärrvärme.
Anläggningen har flera fördelar då den även sorterar ut matavfall och metaller från soporna. Hur anläggningen i Brista fungerar syns i denna film från Svt.
Om all plast som förekommer i stockholmarnas sopor sorteras ut så skulle koldioxidutsläppen per ton sopor minska från 400 kg till 150 kg. Plasten som är utsorterad går till Svensk Plaståtervinning i Motala för vidare hantering.
Bristaverket är uppfört i samarbete mellan returbolaget Sörab samt Stockholm Exergi och är delfinansierad av Klimatklivet.
Sörabs samägs av kommnerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.
Läs också: Miljardinvestering i plaståtervinning – nu byggs Site Zero i Motala.