Ny etikett känner av om köttet ät ätbart – ”ett paradigmskifte”

Innocentia Label

Den svenska startupen Innoscentia har tagit fram en smart etikett som känner av färskheten på den köttbit vars förpackning etiketten sitter på.

Det handlar om en etikett som skiftar färg beroende på när köttet inte längre är ätbart och enligt Innoscentia kan detta bli ett paradigmskifte.

Läs också: Etikett talar om hur maten mår – tar in tungviktare i styrelsen

Företaget har sedan 2021 ingått ett samarbete med Emballator Innovation Center för att utveckla produkten som ska bidra till att minska matsvinnet.

– Det var viktigt hur etiketten var byggd och vilka lager den hade. Utmaningen var att hitta en lösning som släppte igenom ämnen från köttet men som inte släppte igenom bläcket från andra sidan. Det måste vara en balans. Vi har testat olika etikettlösningar för att se vilken som var bäst, säger Christian Olsson på Emballator Innovation Center i ett pressmeddelande.

Nu fortsätter samarbetet och Emballator Innovation Center utvärderar testerna och ger support för att hitta den bästa lösningen till projektet vid behov för Innoscentia.

När lösningen är färdig att lanseras framgår inte av meddelandet. I inlägget från Linkedin nedan berättar Pelle Ekedahl om funktion och affärsmodell.

Mer inspiration på Branschtorget

Nytt utbildningsmaterial för grafisk automatisering med Callas PDFToolbox

Ny version och nytt omfattande självstudiematerial för Callas PDFToolbox Desktop.

Spandex nya breda sortiment av mer hållbara folier

En serie PVC-fria print- och skärfolier som finns i vitt, svart, transparent och ytterligare 18 färger.

GM lanserar ny enhet för premiumetiketter

Danska maskinleverantören Grafisk Maskinfabrik, GM, har i dagarna lanserat en ny postpress-enhet vid namn DC350Flex+, för etikettproduktion. Maskinen är utrustad med en flexolack-enhet, varmfoliering, prägling, screentryck och en roterande stans.

Tänkta kunder för denna maskin är de som ligger åt lyxsegmentet såsom vin, spritdrycker och kosmetik.

– Vår erfarenhet under de senaste åren är att även när tiderna är tuffa är konsumenterna fortfarande beredda att betala lite extra för en lyxigare produkt, vilket innebär att varumärkesägare letar efter sätt att lägga till ett lyxigt utseende till sina etiketter. Kostnaden är dock alltid huvudfaktorn, så etikettproducenter behöver maskiner med hög produktivitet som kan leverera utan avbrott, säger GM:s vd Uffe Nielsen i ett pressmeddelande.

Annons

De gör papper av höstlöv i Ukraina – får 25 miljoner för att skala upp konceptet

Releaf Paper i Ukraina är en innovatör inom pappersbranschen. Företaget använder nedblåsta löv som bas (ca 50%) för sin papperstillverkning och nu har man fått ett bidrag på 2,5 miljoner euro från Europeiska kommissionen för att ta sin produkt till nästa steg.

Företagets grundare och vd, Valentyn Frechka, började redan som 16-åring forska i om man inte kunde utvinna cellulosa ur annat än träd. Efter en tid inriktade han sig på löv som ju är en restprodukt kan man säga, som samlas upp och ofta bränns, och detta ger upphov till utsläpp av växthusgaser.

Nu är man inne i en pilotprojektsfas som förväntas kosta ungefär 3,5 miljoner euro så EU-finansieringen täcker en stor del av budgeten. Företaget har ännu så länge inga egna produktionsanläggningar men man har som mål att bygga två europeiska bruk inom de närmaste fem åren.

För närvarande så har man sin pilotproduktion i Lutsk i Ukraina där man hyrt in sig hos ett existerande bruk, och kapaciteten där är 5.000 ton per år i ytvikter mellan 110 och 300 gsm.

– Vi är närmare än någonsin målet att starta en serie av våra egna fabriker av den nya generationen, där framtidens papper, Releaf paper, kommer att skapas, säger Valentyn Frechka. När alla pratar om att minska koldioxidavtryck, avskogning och stoppa miljökatastrofer, tar vi verkliga steg för att revolutionera pappersindustrin.

Europeiska kommissionens EIC-arbetsprogram har avsatt totalt 1,7 miljarder euro för att fördela bland ”banbrytande innovatörer” i syfte att skala upp sina projekt och skapa nya marknader. Underavdelningen EIC Accelerator är värd 1,6 miljarder euro totalt och inriktar sig på nystartade små och medelstora företag.

För den som vill prova produkten så går det att köpa till exempel påsar av materialet på företagets webbplats.

Källor:

Vinyl som funkar i polarklimat

Vinylen Drytac Polar Grip har ett lim som gör det möjligt att montera vinylen ner till -20°C.

Limmet i Polar Grip innebär att du permanent kan applicera den nästan på vilken yta som helst med en hållbarhet på upp till fem år. Den fäster på material som metall, plast, trä, glas och tegel.

Vinylen tillsammans med limmet ger både flexibilitet och stark permanent vidhäftning, uppger Scandraft som är en av de svenska leverantörer som säljer materialet.

Vin med självlysande etikett berättar historia om forna brottslingar

Vinmakaren Treasury Wine Estates från Australien har gett sin vinserie 19 Crimes en självlysande etikett.

Etiketten är tryckt med fluorescerande färg som laddas i dagsljus och när mörkret infaller lyser delar av etiketten, i detta fall ett skelett, på flaskan, berättas det i ett pressmeddelande.

Etiketten gjordes i en ”limited edition” i samband med Halloween i höstas.

19 Crimes är en serie viner som inspirerats av de 19 brott som under 1700- och 1800-talet förvandlade brittiska brottslingar till kolonisatörer. Den som gjorde sig skyldig till ett av dessa brott kunde undgå dödsstraff genom att istället deporteras till Australien – en resa som få överlevde. 19 Crimes vinerna berättar historien bakom de brottslingar som överlevde och fick en andra chans.

Annons

Ny digital tonerpress i formatet B2+

Fujifilm Revoria B2

Kan trycka på båda papper och kartong.

På mässan Igas i Japan nyligen berättade Fujifilm om en kommande ny maskin med namnet Revoria Press B2.

Namnet är bara ”preliminärt” och något datum för lansering är inte nått Branschkoll.

Det är en tonerbaserad tryckpress som ska kunna trycka på papper från 60 gsm och på kartong upp till 600 mikron. Hastigheten ska bli 2.500 ark per timme.

Formatet är, namnet till trots, större än B2 och uppges kunna köra sex upp i A4 på ett ark.

Inkish.tv som var på plats vid lanseringen har intervjuat en representant från Fujifilm som berättar mer om den nya pressen nedan.

De tar spansk skärbords- och skrivartillverkare till Sverige

VBS har tecknat avtal med spanska Imprimo – som bland annat tillverkar mindre printrar och skärbord. Avtalet gäller för den svenska och finska marknaden, berättar företaget i ett inlägg på Linkedin.

”Produktfamiljen från Imprimo är perfekt för den skandinaviska marknaden. Under varumärket Imprimo kan du hitta utrustning för förpackningstryck, laserskärning och UV-tryck.”

Konica Minolta lanserar 70×100-system för förpackningar – och öppnar democenter

Konica Minolta och MGI har öppnat sitt första Alphajet-democenter på Konica Minoltas kompetenscenter i Paris och ett andra democenter är planerat att följa på det. Det blir i sådana fall i New York och etableras i början av 2023.

Detta sker i samband med lanseringen av digitalpress-systemet Alphajet 4.0 – som trycker och förädlar upp till 1.800 70×100-ark per timme.

Alphajet-systemet kan köra hela 1.800 sjuttiohundra-ark i timmen med en upplösning på 1.600 dpi. Systemet använder vattenbaserade CMYK-färger och har dessutom en hel rad ytterligare postpress-möjligheter såsom exempelvis Eco-Spot UV-lackning, värmefoliering, stansning och skärning, allt inline.

Produktionen kan ske på såväl bestruket som obestruket papper och kartong med en minsta ytvikt på 130 gsm och en maximal tjocklek på 2 mm.

I samband med etableringen av democentret så meddelar man också att den första installationen av Aplhajet-systemet gjordes i våras och det är det franska förpackningsföretaget Isra som tagit det i bruk.

– Idag krävs generellt fem huvudsteg för att kunna producera våra produkter. Mgi Alphajet kommer att göra det möjligt för oss att förenkla produktionsflödet med en ökad produktivitet, säger Jean-Pierre Chauvin, vd på Isra i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mera om Isra och företagets köp av Alphajet 4.0.

Annons

Ny mjukvara för konstruktion av wellförpackningar

Det stockholmsbaserade konsultföretaget Solidmakarna som bland annat är återförsäljare av konstruktionsprogrammet Ironcad har kommit med en nyhet för förpackningsbranschen.

Man har utvecklat cad-programmet Ironcad, som tidigare mest varit avsett för plåt- och metallförpackningar, till att nu komma med en uppdaterad version som är anpassad för att kunna konstruera wellpappförpackningar på ett användarvänligt sätt.

Solidmakarna anser själva att möjligheten att importera en digital 3D-modell i programmet av varan som ska förpackas och skyddas förenklar själva konstruktionsarbetet av förpackningen.

”När en wellpapplösning är klar i IRONCAD kan användaren breda ut den med ett musklick. Då skapas en platt ”utbredd” version som visar hur wellpappen ska klippas till. Dessutom visas linjer som talar om var pappenskall bockas eller skäras. Allt detta är klart att skickas till produktion.”, skriver Solidmakarna på sin sajt.

Scandraft

031-68 69 30

www.scandraft.se

Material och tillbehör för bild, dekor och reklam


Nyheter från Scandraft:

Vinyl som funkar i polarklimat

Två PVC-fria alternativ från Scandraft

Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack

Callas software

www.callassoftware.com

Kornit

www.kornit.com

Spandex Sverige AB

0430-738 00

www.spandex.se

Spandex tillhandahåller innovation, kunskap och möjligheter på den globala marknaden för visuell kommunikation


Nyheter från Spandex Sverige AB:

Spandex nya breda sortiment av mer hållbara folier