Innehåll från Lavendla

Vad påverkar hur mycket en begravning kostar?

begrav

De flesta vill gärna ge sina närstående en fin begravning och man vill att det sista farvälet ska vara något man minns med värme mitt i sorgen. Det är mycket som ska planeras inför en begravning och de flesta tar hjälp av en begravningsbyrå för att få stöd och hjälp med alla förberedelser. 

Det finns en del faktorer som påverkar hur mycket pengar det kostar att genomföra en begravning. Man kan själv styra en hel del över kostnaderna genom de val man gör, en fin begravning behöver inte nödvändigtvis vara jättedyr. Många undrar vad kostar en begravning och det finns inget enkelt svar på det mer än att man kan påverka en hel del själv. 

Saker man kan påverka

Det första man kan tänka över är gästlistan. Ju fler gäster desto dyrare blir ofta begravningen. Man kanske kan dra ner på listan genom att endast bjuda in de allra närmaste. Om man vill att alla ska komma som vill för att ta ett sista avsked så kan man välja att endast bjuda in några få till minnesstunden efter begravningen. 

Många väljer också att skiljas åt efter begravningen av olika anledningar. En orsak kan vara att försöka hålla nere kostnaderna kring begravningen. Det kostar en hel del med catering och man kanske inte heller har lust eller ork att ha en minnesstund mitt i sin sorg. Även musiken under en begravning kan kosta om man väljer annat än det som kyrkan eller kapellet erbjuder. 

Det finns också andra val man gör som påverkar slutpriset på begravningen. Vilken annons man väljer har betydelse, hur lång den ska vara samt i hur många tidningar den ska tryckas. Även valet av kista ser olika ut prismässigt. Det finns kistor i olika storlekar, utformningar och färger. 

Tänk på det här

Det är viktigt att tänka på, när man planerar en begravning, hur personen som begravs hade velat ha det. Många har pratat med sina anhöriga om hur de vill att deras begravning ska utformas. En del har även dokumenterat detta i det vita arkivet för att det ska bli lättare för de anhöriga att ta beslut när dagen väl kommer. 
Det är också viktigt att tänka på att en fin begravning för en kär närstående inte behöver vara dyr för att den ska bli ett fint minne. Kanske kan man smycka kistan och minnesstunden med personliga saker som den avlidne tyckte mycket om. Blommor från den egna trädgården eller fina bilder från personens tid på jorden.

Innehåll från Lavendla