Innehåll från Företagslån.se

Privata långivare växer i allt snabbare takt – vilka skillnader finns det gentemot banker?

1168A545-EDFA-4A13-A660-3CDBC2F192DB

Privata långivare växer i allt snabbare takt – vilka skillnader finns det gentemot banker? 

Numera så är det inte bara banker som erbjuder möjligheten till att teckna upp sig på lån. Även om det fortfarande är just banker som är de största spelarna på lånemarknaden så finns det idag en uppsjö av privatägda företag som erbjuder möjligheten att teckna upp sig på olika former av lån. 

Dessa företag erbjuder bolån, privatlån, företagslån samt andra typer av lån. Men vilka skillnader finns det egentligen på att teckna upp sig på ett lån via samma bank som man alltid vänder sig till och ett privatägt låneföretag. Detta har också lett till en tillväxt av andra företag som erbjuder lånejämförelser för att hjälpa kunder hitta det bästa möjliga lånet för deras situation.

I praktiken fungerar det på samma sätt  

I praktiken så fungerar lån som tas via en bank och ett lån som tas via ett företag på mer eller mindre samma sätt. Man tecknar upp sig på ett lån och amorterar sedan precis som vanligt. Men det finns vissa saker som kan variera. 

Räntor kan variera 

Den mest påfallande av dessa variationer är att räntorna kan variera rätt kraftigt. Även om de flesta banker erbjuder mer eller mindre samma ränta så kan det skilja sig kraftigt från låneföretag till låneföretag. Vissa gör det enklare att bli beviljad för ett lån, medans andra erbjuder marginellt bättre ränta än banken. Sverige är ett av de länder i världen där befolkningen är lojalast mot sina banker, så det krävs särskilda incitament för att få konsumenter att vända sig till just deras företag istället för till deras bank.

Inte alla företag tar en UC 

UC står för upplysningscentralen och är ett kreditvärderingsföretag. UC används av samtliga av Sveriges stora banker för att få reda på en potentiell låntagares kreditvärdighet. På så sätt så kan banken eller låneföretaget få reda på om det är en bra ide att låna ut pengar till personen i fråga. 

Men det är inte alltid som vissa låntagare vill att en kreditupplysning görs. Det kan röra sig om att man har betalningsanmärkningar som gör det svårt att bli beviljad, eller så vill man inte att ens kreditvärdighet ska påverkas negativt. Varje gång en kreditupplysning görs så försämras nämligen ens kreditvärde en aning.  

Det finns därför vissa företag som har börjat erbjuda lån utan att någon koll hos UC görs. Detta har blivit populärt på grund av anledningarna som vi nämnde tidigare och har varit en stor del av dessa företags succé under senare år. Detta är däremot inte gratis och de lån som inte kräver UC för att beviljas för ofta med sig en räntesats som är några procent högre än om en kreditupplysning hade gjorts.

Innehåll från Företagslån.se