Annonsörsbetalt innehåll

Nu stiger inflationen – så kan du låna pengar för att underlätta vardagen

Skärmavbild 2022-06-14 kl. 08.17.21

Har du känt av att inflationen påverkat din ekonomi? Den höga inflationstakten har gjort att det blivit dyrare att konsumera, värma upp bostaden och förflytta sig, men den har en positiv effekt för den som har lån. Ju högre inflation och ju längre löptid, desto mindre blir ditt lån värt.

Det är få människor som har så mycket pengar att de kan köpa precis vad de vill. Ändå är pengar ett ämne som berör var och en. Vi har alla en privatekonomi som vi behöver hålla koll på. Lån utan UC är något som kan bli aktuellt någon gång under livet. Det finns många olika typer av lån på marknaden idag, så det är viktigt att välja det som passar en bäst. 

Vad innebär inflation?

Inflation innebär att priserna stiger så att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Motsatsen till inflation kallas för deflation och innebär att priserna istället sjunker. Blir en sådan situation ihållande kan det få stora negativa konsekvenser på ekonomin, både på nationell och privat nivå. Man mäter inflationen genom att räkna ut hur mycket konsumentpriserna har ökat under en 12-månadersperiod. Om inflationen är 2 procent innebär det att konsumentpriserna är 2 procent högre än de var för 12 månader sedan.

Ett lågt inflationstryck ökar risken för deflation, det vill säga att den allmänna prisnivån faller. Det ökar riskerna för att ekonomin går ner på sparlåga och kan resultera i färre investeringar, högre arbetslöshet och att hushållen minskar sin konsumtion.

Hur påverkar inflationen en privatperson?

Inflationen stiger vilket betyder att priserna på de flesta varor och tjänster går upp. Det kan göra vardagen svårare för många familjer. Men det finns ett sätt du kan lindra den ekonomiska pressen – genom att ta ett lån.

Konsumentkredit är en form av privatlån där du betalar tillbaka lånet med ränta under en viss period. Kredittjänsten kan användas för att finansiera inköp av varor och tjänster, eller för andra behov som uppstår i vardagen.

Snabblån är en form av korttidslån där du ansöker om lånet online och får pengarna direkt in på ditt konto. Snabblånen är ofta mycket smidiga och snabba, men det är också viktigt att tänka på att de är dyrare än vanliga banklån.

Mikrolån är små lån som du kan ansöka om online. Mikrolånen har ofta mycket enkla ansökningsprocesser och det går snabbt att få pengarna in på kontot. De flesta mikrolångivare erbjuder också smidiga avbetalningsplaner, så att du kan betala tillbaka lånet i din egen takt.

Man kan som sagt ta ett lån och slippa den ekonomiska stressen i vardagen ett slag. Låna dock bara pengar om det är nödvändigt, om du exempelvis vill finansiera en lyxsemester bör du spara ihop till detta på egen hand. 

Annonsörsbetalt innehåll