Annonsörsbetalt innehåll
annons

Hur du undviker att hamna i skuld

Skärmavbild 2022-06-14 kl. 08.25.31

Det är ingen hemlighet att skulder kan vara ett stort problem. Faktum är att många människor hamnar i skuld för att de inte kan kontrollera sina utgifter. Men med några enkla tips kan du undvika att hamna i skuld från början. Gör en budget och håll dig till den. Spendera inte för mycket pengar och lev inom dina tillgångar. 

Dessa är bara några saker du kan göra för att undvika att hamna i skuld. Men om du redan är skuldsatt behöver du inte oroa dig. Det finns också sätt att ta sig ur skulderna. Kom bara ihåg att vara försiktig med dina utgifter och alltid hålla dig inom dina tillgångar. 

Vad är skuld och hur fungerar den?

En skuld är när du är skyldig någon pengar. Det kan vara ett lån från en bank eller ett kreditkortsföretag eller pengar som du är skyldig dina vänner eller din familj. 

När du har skulder måste du göra regelbundna betalningar till den person eller det företag som du är skyldig pengar. 

Om du inte gör betalningarna kan du få problem med dem, som att få din kreditvärdighet sänkt eller till och med få betalningsanmärkning. Farorna med skulder Om du inte är försiktig kan skulderna lätt gå överstyr. Plötsligt kan det hända att du är skyldig en massa pengar och inte kan betala avgifterna. Detta kan leda till alla möjliga problem, t.ex.: 

– Dina ägodelar beslagtas 

– Att inte kunna få ett lån i framtiden 

– Att få din lön utmätt

Hur man undviker att hamna i skuld från första början 

Det kan vara svårt att ta sig ur en skuld och det är viktigt att göra allt du kan för att undvika att hamna i skuldfällan. Ett av de bästa sätten att göra det är att göra en budget och hålla sig till den. 

Spendera inte mer pengar än du har råd med, och försök att leva inom dina tillgångar. Om du inte har råd med något ska du inte köpa det.

Ett annat bra sätt att undvika skulder är att vara medveten om din kreditvärdighet och vilken typ av kredit du har. Se till att du bara använder den kredit du behöver och ta inte på dig mer skulder än du kan hantera. 

Om du är smart med din ekonomi kan du undvika att hamna i skuld helt och hållet.

Vad du ska göra om du redan är skuldsatt 

Om du redan har skulder måste du vidta åtgärder för att komma ur dem. För det första ska du upprätta en budget och hålla dig till den. Skär ner på dina utgifter och hitta sätt att spara pengar. 

Du kan också behöva vidta drastiska åtgärder, som att sälja dina ägodelar eller flytta till en billigare bostad. 

Om du inte har råd med dina nuvarande betalningar kan du prata med din långivare om att refinansiera eller omstrukturera ditt lån. Det går att få lån om du har betalningsanmärkningar – men du får ofta sämre villkor. 

Med lite hårt arbete och tuffa beslut kan du ta dig ur skulderna och börja bygga upp din ekonomi igen.

Hur man tar sig ur skulderna 

Skulder kan vara svåra att övervinna, men med några enkla steg kan du komma tillbaka på rätt spår igen. Gör en budget och håll dig till den. Spendera inte mer pengar än du har och se till att betala av dina skulder så snabbt som möjligt. 

Om du inte har råd att betala av dina skulder, sök hjälp från din kommuns kreditrådgivningstjänst. De kan hjälpa dig att skapa en plan för att komma ur skulderna och tillbaka på rätt spår.

Skuldkonsolidering och andra alternativ 

Om du kämpar med skulder kan du överväga skuldkonsolidering. Detta innebär att du tar ett lån för att betala av alla dina andra skulder. Detta kan vara ett bra alternativ om du har många skulder och har svårt att göra avbetalningar. Det kan också hjälpa dig att få en lägre ränta och lägre månadsbetalningar.

Du kan också förhandla med dina fordringsägare för att försöka få en lägre ränta eller månadsbetalning. 

Slutligen kanske du vill överväga en skuldsanering. Detta är en sista utväg, men det kan hjälpa dig att bli av med dina skulder och börja om på nytt. Prata med skuldrådgivaren på din kommun för att få veta mer om detta alternativ.

Annonsörsbetalt innehåll