Innehåll från gåmedifacket.nu

Gå med i en fackförening

folk

Om du vill gå med i en fackförening eller ett fackförbund så behöver du först veta vilka fackförbund som finns att välja på i det yrkesområde du arbetar i. Sedan måste du skicka in en ansökan om att gå med i fackförbundet, sedan kommer din ansökan att gås igenom av det aktuella fackförbundet för att se till att alla krav och kriterier uppfylls som krävs för att kunna bli medlem.

Om du uppfyller alla krav och kriterier så tar det bara ett par dagar för dig att bli medlem i fackföreningen. Nedan kommer vi att gå igenom lite mer om hur man går med i en fackförening samt vad man bör känna till och tänka på.

Det finns fackföreningar för nästan alla människor

En del tror att fackföreningar och fackförbund är något som endast finns tillgängligt för de som är löntagare, detta är dock inte korrekt. Faktum är att nästan samtliga grupper som finns i samhället kan vara medlem i ett fackförbund eller en fackförening.

Det finns dock ett minimikrav för att kunna gå med i en fackförening och det är att du är minst 15 år gammal. Vissa fackföreningar har även som krav att du måste kunna uppvisa en examen eller en utbildning inom ett visst specifikt yrkesområde. 

Det finns även fackförbund som tillåter dig som student eller pensionär att vara medlem.

Så går du med i en fackförening

Nedan kommer vi att beskriva ett par enkla steg hur du går tillväga för att bli medlem i en fackförening.

  1. Hitta rätt fackförening för dig

Först och främst så gäller det att du hittar rätt fackförbund för dig som täcker det är ett yrkesområde som du arbetar inom. Även om detta kan låta lite knepigt så är det inte speciellt svårt eftersom att du enkelt kan jämföra olika fackförbund då det finns en lista med fackföreningar att tillgå. 

  1. Gå vidare till fackets hemsida för att bli medlem

När du har hittat ett fackförbund som passar dig och ditt yrkesområde så kan du gå vidare till fackförbundets hemsida. 

Där kan du både läsa mer om vilka förmåner och andra fördelar som kan finnas med ditt medlemskap och du får även tillgång till ansökningsblanketter, eller i vissa fall kan du ansöka om medlemskap direkt på deras hemsida.

  1. Fyll i din ansökan

När Du ska ansöka om att bli medlem i en fackförening så behöver du lämna en del uppgifter om dig själv, ditt yrke och din arbetsgivare. I Vissa fall så kan det även vara så att fackföreningen har en intresseanmälan som du ska fylla i. 

Det innebär då att en företrädare för fackförbundet kommer att ta kontakt med dig och ge dig mer information om vad som behöver göras för att du ska kunna ansöka om ett medlemskap.

Innehåll från gåmedifacket.nu