En saga om två epoker: Göteborgs historiska och samtida arkitektur

Jonas Jacobsson on Unsplash

Det är en stor sak som bidrar till att Göteborg verkligen satts på kartan över populära arkitekturrika städer i Europa. Detta är framför allt på grund av blandningen mellan historisk och modern arkitektur. Här kan man bevittna byggnader och konstverk från 1900-talet och framåt, vilket också ger en bra inblick i det äldre Sverige. Även då hade Göteborg en central plats i landet och var framför allt en stor hamnstad med fiske som fokus.

Även idag kan man njuta av en härlig rundtur i staden och se hur historien har påverkat utvecklingen av Göteborg, samt hur den också har satt prägel på dagens moderna Göteborg. 

Att använda en hemsida som bostadshub för att jämföra olika lägenheter som man kan hyra under vistelsen i Göteborg, kan hjälpa dig att hitta ett boende som har ett perfekt läge. Många av stadens hyresrätter har en äldre struktur och passar bra om man besöker Göteborg med tanke på att lära sig mer om dess arkitektur och historia!

Göteborgs historia sträcker sig långt tillbaka

Redan år 1621 grundades Göteborg av ingen mindre än Gustaf II Adolf. Under denna tid var dock staden mindre och i stadsdelen Gamlestaden låg tidigare en helt annan stad som hette Nya Lödöses. Förr var detta en stor hamnstad som grundades på 1400-talet.

På grund av stadens betydelse för Sverige och längre historia, kan man tydligt också se detta i hur Göteborg idag är utformat och dess byggnader. För att få en djup inblick i stadens historia och även bevittna några av stadens äldsta byggnader är det bäst att göra så till fots. I Göteborg kan man också enkelt ta sig runt med buss eller spårvagn idag, vilket är en fördel om det är lite för långa avstånd mellan de byggnader man vill se.

Uppskattad arkitektur som man måste se

När man går runt i Göteborg finns det en hel del byggnader och historisk arkitektur som man måste bevittna, framför allt om man vill lära sig mer om staden och dess betydelse för Sverige. 

Nedan är några måsten som man bör ringa in på kartan under rundturen. Om man inte vill spatsera runt på gatorna på egen hand, finns det även en hel del lärorika guidade turer som man kan boka in sig på. Detta kostar visserligen en liten slant, men man får också kunskap från en professionell.

Göteborgs äldsta bostadsbyggnad

På Södra hamngatan hittar man Göteborgs äldsta byggnad Torstensonska Palatset som byggdes år 1651. Arkitekten hämtade inspiration från holländska bostäder under denna tidsperiod och är därmed byggd i holländsk renässansstil. Detta innebär att byggnaden också bryter av lite från de klassiskt ritade byggnaderna i staden under denna tid. Residensbron som började byggas år 1661 är också uppkallad efter denna kända byggnad, som under dåtid huserades av kungligheter och adelspersoner. 

Kronhuset mitt i Göteborg

En annan av stadens äldsta byggnader ligger på Gustav Adolfs torg. Kronhuset (då kallat Göteborgs Tyghus) ligger mitt i staden och är därmed enkel att ta sig till. Byggnaden stod klar år 1654 och är även denna ritad med Holland som stor inspirationskälla. 

När Kronhuset byggdes var det tänkt att användas som lager för militären och som magasin. Idag har byggnadens interiör däremot genomgått en del förändringar och Kronhuset används idag främst som ett konserthus och har dessutom en del hantverksstudios. Värt att besöka om man också vill lära känna några lokala hantverkare som vill visa sina alster.

Området Haga 

Haga, som idag ligger väldigt centralt, var från början en av de allra första förstäderna till Göteborg. Ritningen för området Haga påbörjades redan under 1600-talet och även idag har många av de träbyggnader som ritades upp bevarats väl. Att vandra runt i området Haga är därför verkligen som att ta ett kliv tillbaka in i tiden och ett måste att besöka.

Flera insatser görs för att minska miljöpåverkan i Göteborg

Dagens Göteborg ser väldigt annorlunda ut från när staden grundades. Men däremot har man valt att behålla charmen och strukturen på byggnaderna i Göteborg. Många som besöker staden gör så särskilt på grund av de många pittoreska gatorna och mathallarna som framför allt bjuder på färsk fisk.

Moderna lösningar gör stor skillnad

Myndigheter vill också hålla Göteborgs charmiga atmosfär genom att försöka minska nedskräpning i staden och har också lagt ner stora resurser på att minska plastsvinnet och göra Göteborg mer miljövänligt. 

Fler cykelbanor har byggts till och även många företag har valt att göra justeringar för att minska stadens klimatpåverkan. ICA i Göteborg har till exempel startat ett pilotprojekt som innebär helt påsfria hemleveranser hos ICA när man handlar från butiken online. Dessa moderna lösningar kommer att vara en stor bidragsfaktor för Sverige att uppnå rådande klimatmål enligt Parisavtalet. Med allt detta i åtanke är Göteborg ett perfekt resmål om man älskar historia och inte kan få nog av att promenera omkring i en pittoresk miljö, men ändå vill ha mycket att göra under sitt besök!