Bedrägliga jobbannonser blir vanligare med hjälp av AI 

AI är framtidens melodi, på gott och ont. I kölvattnet av det stora tekniska genombrott som AI representerar så följer tyvärr också en ökad mängd bedrägerier. Redan nu ser vi en trend att falska annonser för arbetsplatser blivit allt vanligare. I denna artikel får du en överblick över AI, en checklista på hur du skiljer på falska och verkliga arbetsplatsannonser samt tips på hur du kan skydda dig själv och dina personuppgifter med exempelvis ett VPN i Sverige

Vad är AI?  

AI står för artificiell intelligens och betyder i praktiken en maskins förmåga att använda bland annat inlärning, kreativitet, planering och resonerande som en del av dess tekniska system. Detta innebär att maskinen kan uppnå vissa mål genom att både skapa sig en uppfattning av omgivningen och hantera informationen för att lösa problemet i fråga. AI kan både anpassa sitt arbete baserat på tidigare erfarenhet samt arbeta självständigt. 

AI sägs vara en definierande framtidsteknologi men AI har redan använts inom olika områden under flera årtionden. Utvecklingen av datorer, internet och nya användbara algoritmer har lett till att AI under de senaste åren fått ett stort genombrott. Man kan dock säga att vi ännu bara sett toppen av isberget för de möjligheter som AI verkligen erbjuder. AI är en central del av hela samhällets kommande digitala omställning. 

Redan nu ser vi AI som en del av marknadsföring, sökmotorer, automatiska översättningar, tekniska apparater i våra hem, transport och webbsäkerhet. Webbsäkerheten kommer att bli alltmer väsentlig för oss alla och företag arbetar ständigt med utveckling av säkerheten på internet. 

AI:s verksamhetsområde kommer endast att expandera och tekniken kommer högst troligt att leda till bilar som kör sig själva, digitala assistenter och även områden som sjukvård, ekonomi, jordbruk och industriproduktion kommer i allt större omfattning att skötas av AI i framtiden. 

AI och bedrägliga jobbannonser 

Idag söker allt fler distansarbete på Internet. Detta har också bedragare uppfattat och använder nu väldigt trovärdiga arbetsplatsannonser för att kunna lura dig på dina personuppgifter och pengar. 

Genom att följa följande checklista kan du lära dig att känna igen en falsk arbetsplatsannons, och undvika dessa:

  • Om en arbetsplats verkar för bra för att vara sann så är den troligtvis det också! Kolla upp all information du kan hitta om företaget. Ett riktigt företag har nästan alltid en webbplats, finns på plattformar som LinkedIn och deras kontaktuppgifter är synliga och lätta att hitta. Ett äkta företag har också anställda vars information du lätt ska kunna hitta. 
  • En falska arbetsplatsannons kunde tidigare vara dåligt skriven och ha många stavfel. Tack vare AI kan dagens falska annonser vara både snygga och trovärdiga. Se då extra noggrant på arbetsbeskrivningen. En falsk arbetsplatsannons har ofta en allmän och vag beskrivning av själva arbetet. 
  • En falsk arbetsplatsannons kommer troligen att avslutas med att ”företaget” ber dig sända dina personuppgifter och bankuppgifter. Det kan handla om att de vill skicka dig information eller behöver en självrisk för material. Ge aldrig ut sådan information. 
  • Ibland kan företaget skicka dig en länk som du inte bör klicka på. 

Hur kan du skydda dig från bedrägerier? 

Du kan skydda din internetanslutning så att du kan röra dig tryggare på webben. Genom att skydda din internetanslutning och integritet kan du bland annat undvika att din IP-adress är synlig när du surfar. 

Ett VPN erbjuder dig just detta. Ett VPN omdirigerar och krypterar din anslutning så att ingen kan snoka upp dig. Allt detta kan ett VPN erbjuda dig, men vissa av dem har även andra inbyggda funktioner som hjälper till att skydda dina enheter. Vissa VPN-tjänster kan till exempel skydda dig och dina enheter från skadlig programvara och farliga länkar. 

Oavsett vilken programvara för säkerhet du väljer att använda så är det vår starka rekommendation att du skyddar dig från bedragare och skadliga data. Även om du inte söker en arbetsplats kan bedragare hitta dig ändå, genom riktad reklam eller kontakter på sociala medier. Det är viktigt att du kommer ihåg att aldrig avslöja dina personuppgifter eller bankuppgifter för ett företag eller kontakt som inte verkar trovärdigt. Vi önskar dig många trygga och säkra stunder ute på webben!