Bästa elavtalet – beroende av årstiden
Vintern 2021 till 2022 har öppnat upp många i Sverige när det gäller vilken årstid som är bäst när det gäller elpriser. Om somrarna är det inget prat om detta men varje vinter så kommer samma mediestorm. Den har dock tagit helt nya proportioner med tanke på att svensk elförsörjning inte är lika pålitlig som tidigare.
El på sommaren
På sommaren så är det smartaste att köra timavtal om man har en energiförbrukning på över 5000 kwh per år och kan styra när man använder elen. Orsaken till denna gräns på kwh är att timprisavtal har en månadsavgift och då är den inte försvarsbar på lägre volymer. Utan man måste kunna tjäna in månadsavgiften. För att se månadsavgifter så ger vi dig en uppmaning att jämföra elavtal på jamforelavtal.se för att hitta kampanjer och den bästa sidan att byta elavtal på. Med tanke på rådande energipolitik har det aldrig varit viktigare att signalera att man inte betalar en krona mer för sin el än vad man måste.
El på vintern
Det smartaste på vintern är att ha ett fast elavtal som tecknas innan elpriset årligen brukar maxa, tex. I augusti. Då kan man ha några billiga rörliga månader först under sommaren och sen ändra innan elbolagen höjer elpriset på sina fasta avtal.
Bästa energikällan
Elon Musk med flera propagerar solceller som alternativ. Man har hört argument som att solceller ska vara effektivare än ett kärnkraftverk om de får samma yta som ett kärnkraftverk tar upp. Detta är ett intressant tankeexperiment och kanske har Elon rätt då solceller blivit så oerhört mer effektiva. Dock är det inte den totala elproduktionen som är det väsentliga för att bestämma elpriset. Utan det är att el produceras hela tiden och att man kan matcha den mot det som efterfrågas. Går inte det så blir priserna höga och då spelar det ingen roll om vind, sol och vatten har några fina timmar under dagen om de inte levererar andra timmar när folk är hemma och nyttjar mycket el.
El i framtiden
Även om du jämför elavtal så är elpriset något som man som konsument inte har så stor inverkan på. Omställningen till grön el kostar pengar och elpriserna höjs upp i allmänhet. Det finns bara några vinnare på detta och det är elbolagen som säljer el, där staten är delägare på särskilda elbolag. Detta innebär med pengar i statskassan och vinster till elproducenterna. Sen huruvida miljövänlig el är dyrare att producera än kärnkraftsel är en fråga som går att diskutera.