5 Tips som du bör veta innan du skickar in din ansökan

portfölj

Det är mycket konkurrens på arbetsmarknaden och det kan vara en utmaning att hitta ett jobb som matchar dina intressen och färdigheter. Att skapa ett starkt CV och ett unikt personligt brev är bara början. Innan du skickar in din ansökan finns det en hel del viktiga faktorer som du bör ha i åtanke för att öka dina möjligheter att komma vidare på intervju.

Här har vi samlat våra 5 bästa tips på hur du får ditt CV att sticka ut från mängden och hur du snabbt får iväg din ansökan utan att spendera onödig tid på detaljer. Allt från hur du anpassar din ansökan, skriver ett som fångar intresse, till hur en CV-mall kan hjälpa dig att framstå som mer professionell – vi täcker allt du behöver veta för att göra ett starkt intryck på arbetsgivaren.

Matcha ditt CV efter jobbannonsen

När du ansöker om ett jobb är det viktigt att komma ihåg att du inte är den enda kandidaten. En arbetsgivare kan få hundratals ansökningar som de snabbt läser igenom på några sekunder för att avgöra om du är en kvalificerad kandidat eller inte. För att gå vidare till nästa steg och bli tillfrågad på intervju, behöver ditt cv och personliga brev göra ett starkt första intryck. Detta gör du genom att inkludera all den viktigaste informationen högst upp i CV:t. Lista din arbetslivserfarenhet, utbildning, kompetenser och övriga meriter i tydliga sektioner i dokumentet. Läs noga igenom jobbannonsen för att se vilka kvalifikationer och kompetenser de efterfrågar och se till att ha med dem som nyckelord i ditt CV. På så vis får arbetsgivaren en snabb överblick av vem du är och kommer att lockas till att lära sig mer om dig från ditt personliga brev. 

Skriv ett personligt brev som är relevant till rollen

Efter att du skrivit klart ditt CV är det dags att skapa ett personligt brev som berättar varför du söker jobbet och varför just du är den bästa kandidaten för rollen. Arbetsgivare och rekryterare kan snabbt se om du har skrivit ett generellt brev eller om du har lagt ned tid och energi på att berätta vad du kan tillföra till företaget. Det viktigaste är att börja med en skarp inledning som väcker intresse och som får arbetsgivaren att vilja läsa vidare. Skriv en slagkraftig introduktion om varför du söker rollen och förklarar hur dina kompetenser och tidigare erfarenheter gör dig till rätt person för jobbet. Skriv en sammanfattning om dina tidigare roller, vad du ansvarade för och vilka mål som du uppnått under tiden som du arbetat på företaget. Avsluta ditt personliga brev genom att uppmuntra till kontakt och förklara att du ser fram emot att diskutera rollen vidare. Ett personligt brev ska helt enkelt vara ett välskriven presentation om dig själv på ett sätt som ger arbetsgivaren en tydlig bild av vem du är och vad du kan tillföra till deras team. 

Använd dig av en CV-mall

Ditt CV är ett första intryck av dig som person och det är viktigt att den följer en välstrukturerad och enhetlig layout. Använd dig gärna av mallar för både ditt CV och ditt personliga brev. Dessa mallar är ofta skapade av professionella rekryterare som har läst igenom tusentals ansökningar och vet vad som får en kandidat att stå ut från mängden. En CV-mall ger dig en tydlig struktur för hur du ska organisera din information, inklusive rubriker, underrubriker, textstorlekar och marginaler. Detta gör det enklare för en arbetsgivare att snabbt förstå din bakgrund och kompetenser. Att skapa ett CV från grunden tar tid och energi. Genom att använda en mall kan du fokusera på att fylla i informationen och anpassa den till varje specifikt jobb du söker, istället för att skapa layouten helt från början. 

Korrekturläs ditt CV och personliga brev flera gånger om

Det är oerhört viktigt att korrekturläsa ditt CV och personliga brev flera gånger om innan du skickar in din ansökan. En slarvig ansökan med stav- och grammatikfel kan visa att du inte tar din ansökan på allvar och att du inte är uppmärksam på detaljer. Genom att noga läsa igenom ditt CV för eventuella stavfel vistar du att du är engagerad i din ansökan, att du tar jobbet på allvar och att du har en professionell inställning till din karriär. Det visar även på att du har lätt att formulera dig och framhäva dina starka sidor. Använd dig gärna av program som automatiskt upptäcker stav- och grammatikfel, men se till att formuleringen och meningsuppbyggnaden även följer svenska skrivregler.

Läs på om företaget

Sist men inte minst bör du självklart lära dig mer om företaget innan du skickar in din ansökan. Denna information kan också hjälpa dig att anpassa din ansökan och imponera arbetsgivaren. Lär dig mer om företagets framtidsplaner och hur kulturen ser ut i verksamheten. Dessa värderingar ska stämma överens med dina egna mål och vad du tycker är viktigt i arbetslivet. Om du har gjort en grundlig research på företaget så kommer det även att vara mycket enklare att förklara hur du kan hjälpa till att driva företaget framåt i ditt CV och personliga brev. Du är även väl förberedd på att svara på frågor när det är dags för intervju! 

Sammanfattning

Innan du skickar in din ansökan bör du se till att ditt CV matchar jobbannonsen. Inkludera relevant information om dina tidigare erfarenheter och använd gärna nyckelord som nämns i jobbannonsen. Anpassa även ditt personliga brev till rollen och börja med en skarp inledning som väcker intresse och visar din entusiasm. Använd gärna en CV-mall som hjälper dig att skapa ett professionellt intryck hos arbetsgivaren. Sist men inte minst, se till att noga läsa igenom din ansökan flera gånger innan du skickar in den.