Nästa generations förpackningspress från HP och Koenig & Bauer kommer 2023

HP-PageWide-T700i-Press-3_1800

För digitaltryck på både wellpapp och falskartong.

HP har i dagarna introducerat sin nya digitala press vid namn HP Pagewide T700 i. Det är en rullpress med en max bredd på 170 cm. Pressen är ett led i HPs fortsatta satsning mot förpackningsmarknaden.

Pressen är den andra som byggs i samarbete med Koenig & Bauer. 2015 lanserades T1100S som har uppgraderats sedan dess. Och nu kommer alltså nästa generation.

HP PWI Packaging Application Collage 1800
För tryck på både wellpapp och falskartong.

Pressen har en hastighet på 300 meter per minut och använder vattenbaserad färg vilket ska underlätta vid återvinningen av förpackningarna. Skrivhuvudena är HPs Thermal-inkjetteknik och företaget själva säger att det är lika hög tryckkvalitet som i offset.

Flexibiliteten och de korta intagstiderna ger en ökad produktionsekonomi även vid mindre tryckupplagor samtidigt som ledtiderna minskar, menar man.

– Vi lyssnade på våra kunders och marknadens behov när vi designade den nya Pagewide T700i. Nu mer än någonsin efterfrågar konverterare större flexibilitet och digitala förpackningar fortsätter att i grunden omvandla förpackningsförsörjningskedjan, säger Annette Friskopp, Global Head och General Manager, HP Pagewide Industrial i ett pressmeddelande.

Pressen kommer att finnas på marknaden i slutet av 2023.

Ricoh lanserar DTG-skrivare för polyester

Ricoh Ri 4000

Tillgodoser ett behov inom ett segment som har varit utmanande på grund av materialets egenskaper.

Ricoh lanserar Ri 4000 DTG, som kan skriva ut på polyester. Företaget skriver i ett pressmeddelande att man nu tillgodoser ett behov för kostnadseffektiv produktion av 100% polyestertextilier.

Nyckelpunkter

 • Ny marknad: Ri 4000 adresserar behovet av kostnadseffektivt tryck på 100% polyester, ett segment som har varit utmanande på grund av tygets specifika krav.
 • Teknologi: Med Ricohs nya inbyggda förbehandling (pre-treatment), som appliceras direkt i skrivaren vid behov, eliminerar Ri 4000 manuellt arbete.
 • Färg: Skrivaren använder nyutvecklade Ricoh-färg som säkerställer utskrifter som klarar många tvättar.
 • Mångsidighet: Riktar sig till många producenter och användare som klädtillverkare, lagsporter, marknadsföringsprodukter etc.
 • Tillgänglighet: Lanseras på FESPA Global Print Expo 2024 i Amsterdam, och är tillgänglig omedelbart.

– Vi är exalterade över att revolutionera landskapet för textiltryck och sätta nya standarder med Ricoh Ri 4000, säger Axel Stuhlreiter, chef för Textile Solutions, Graphic Communications Group, Ricoh Europe. Han belyser även unika utmaningarna med att trycka på polyester och hur Ri 4000 övervinner dessa för att skapa nya möjligheter för olika företag.

Annons

Roland DG släpper UV skrivare för tredimensionella ytor

Roland Versa Object mo 240

Kan skriva ut på tredimensionella ytor upp till 204 mm tjocka samt på cylindriska objekt.

Roland DG lanserar Versa Object MO-240, en UV-flatbäddsskrivare designad för direktutskrift på ett brett utbud av tredimensionella ytor, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Huvudpunkter

 • Produktivitet: Kan skriva ut 2,07 kvm per timme i standardläge med hjälp av nyutvecklade skrivarhuvuden.
 • Effektivitet: Kapaciteten att använda vit färg är, enligt Roland DG, fördubblad jämfört med tidigare modeller.
 • Färgrymd: Skrivaren använder, utöver CMYK, orange, röd, vit och lack, vilket utökar färgomfånget.
 • Materialkompatibilitet: Kan skriva ut på ett brett spektrum av material från mjuka till hårda, samt på glas och metall.
 • 3D ytor: Tillåter utskrift på tredimensionella ytor upp till 204 mm tjocka med möjlighet till utskrift på cylindriska objekt.
 • Användarvänlighet: Utrustad med en 7-tums pekskärm för enkel åtkomst till utskriftsinställningar och underhåll.
 • Automatisk rengöring: Säkerställer stabil utskriftskvalitet.

– På senare år har nya tjänster som personalisering ökat. MO-240 med sin produktivitet kommer att skapa konkurrenskraft för kunder inom dessa affärsområden, säger Tony Miller, vd för Roland DG:s globala försäljnings- och marknadsföringsavdelning

Annons

Inkcups lanserar UV-skrivare för direkttryck på bärkassar

Xjet Switch 1800

Fyra roterande plattor för kontinuerligt tryck ökar produktiviteten.

Inkcups presenterade XJET Switch i augusti 2023. Skrivaren är utformad för direkttryck på bärkassar och hårda objekt, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nyckelfunktioner

 • Mångsidighet: Full CMYK plus två mycket opaka vita färger för högkvalitativa bilder.
 • Design: Fyra roterande plattor för kontinuerligt tryck ökar produktiviteten.
 • Teknologi: UV-härdning med två justerbara lampor, automatisk rengöring, torkning samt kapacitet för objekt upp till 203,2 mm i höjd.
 • Färgegenskaper: I kombination med XFLEXX UV-färg kan XJET Switch dekorera ett brett utbud av material utan risk för sprickbildning.

– XJET Switch gjorde sin debut under Printing United 2022. Skrivaren skapade ett stort intresse bland våra kunder, som sökt efter ett hållbart sätt att dekorera kassar. Vi ser fram emot de kreativa möjligheter som våra kunder kommer att förverkliga med XJET Switch, säger Benjamin Adner, vd Inkcups.

Se filmen för mer information.

Annons

Xanté släpper ny DTF-skrivare

Xante F24

Xanté har börjat att skeppa sin nya direkt-till-film (DTF) skrivare, F-24.

Skrivare har varit tillgänglig för distribution sedan i början av januari i år, skriver företaget i ett pressmeddelande.

F-24 som lanserades under mässan Printing United i oktober kan producera 24 tum breda filmer och är utformad för kostnadseffektiv produktion

Nyckelfunktioner

 • Kompakt: F-24:ans design är tillräckligt kompakt för att transporteras genom standarddörrar, vilket förenklar installationen.
 • Kostnadseffektiv: Genom att eliminera behovet av tryckformar sänker F-24 kostnaderna, vilket gör den till ett bra alternativ för företag av alla storlekar.
 • Flexibilitet: Möjlighet att producera hela ark med tryck som kan klippas ut och appliceras vid behov.
 • Hållbarhet: Skrivaren producerar hållbara utskrifter som tål tvätt och torkning, fungerar bra för marknadsföringsmaterial och kläder. Den använder två Epson i3200 skrivarhuvuden för CMYK + fyra för vitt.

Pris och mer information finns här.

Annons

Canons nya printer trycker affischer som håller i 200 år

canon imageprograf

Enligt Canon förbättrar de nya färgerna även tryckmaterialens hållbarhet. Med ökad slitstyrka och färgbeständighet kan utskrifterna vara upp till 200 år.

Canon har presenterat sina senaste skrivare för premiumaffischer med introduktionen av serien Image Prograf GP, som består av storformatsskrivare med sju färger. Den nya serien riktar sig till både kommersiella tryckerier och interntryckerier, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Serien inkluderar tre modeller: 60-tums Image Prograf GP-6600S, 44-tums GP-4600S och 24-tums GP-2600S.

Skrivaren kommer att visas på Drupa senare i år.

Nyckelpunkter

 • Reproduktion av Pantone: Serien trycker med 7 färger av ett nytt bläck, inklusive orange och grått. Enligt Canon förbättrar detta möjligheten att reproducera fler specifika Pantonefärger och mjuka hudtoner.
 • Hållbarhet: Enligt Canon förbättrar färgerna även tryckmaterialens hållbarhet. Med ökad slitstyrka och färgbeständighet kan utskrifterna vara upp till 200 år.
 • Produktivitet: Serien är designad för enkel användning och ökad produktivitet, med ett system för övervakning av färgstatus, förenklade inställningar och enklare hantering av medier. Dubbel rullkapacitet och snabbare medieladdning minskar driftstopp.
 • Miljö: Genom minskad andel polystyren i förpackningen och minskad elförbrukning har man uppnått ”Gold”-klassificering under det amerikanska EPEAT-registret.
Annons

Kodaks Prinergy ansluter nu enkelt till Adobe Creative Suite

Kodak 1800

Den nya versionen av Kodaks mjukvara ger ökad prestanda och gör den digitala infrastrukturen för samarbete med kunder säkrare.

Kodaks lanserar Prinergy Insite Portals Version 10.0 med fokus på användarvänlighet och säkerhet. Den nya versionen förbättrar, enligt Kodak, även Prinergy Insite Prepress Portal (IPP) och Creative Workflow (ICW), skriver företaget i ett pressmeddelande.

Huvudpunkter

 • Användarvänlighet: Mindre scrollande med ”kollapsbara” listor i Insite Prepress Portal.
 • Säkerhet: Tvåfaktorsautentisering vid inloggning, vilket förbättrar säkerheten för användarnas data och personligt Identifierbar Information. Integration av OAuth för Microsoft Office 365 i IPP och ICW, vilket erbjuder ytterligare ett säkerhetslager.
 • Integration: Insite Gateway-plugin, som först släpptes i version 9.5, möjliggör nu en sömlös anslutning mellan Adobe Creative Suite och Prinergy Insite Prepress Portal, vilket underlättar överföringen av PDF-filer till IPP-servern.
Annons

Ny rullmatad inkjetpress från Screen

Screen1 1800

Utvecklad för att möta behoven för kommersiellt tryck, direktreklam och förlagsverksamhet.

Screen Graphic Solutions lanserar Truepress JET 560HDX, en ny rullmatad inkjetpress. Pressen är utvecklad för att möta behoven för kommersiellt tryck, direktreklam och förlagsverksamhet, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Truepress JET 560HDX stödjer pappersbredder upp till 560 millimeter med tryckhastighet upp till 150 meter per minut och en maximal upplösning på 1200 x 1200 dpi.

Hög färgdensitet och nytt torkningssystem

Truepress-färgerna SC2 erbjuder hög densitet och möjliggör direktutskrift på ”offsetpapper” utan förbehandling. I kombination med det nya torksystemet kan man trycka på ett brett utbud av papper.

Screen2 1800

Integration med efterbehandling

Truepress JET 560HDX är kompatibelt med för- och efterbehandlingsutrustning och man menar att denna integration är avgörande för nästa generation av ”smarta fabriker”.

Var kan du se maskinen? På Drupa 2024 såklart!

Annons

Ny version av Packz ökar effektiviteten vid etikettproduktion

colorspace 1800

Konvertering mellan färgrymder, effektivare samtryck och 3D-förhandsvisningar för krympfilm är några av nyheterna.

Hybrid Software lanserar Packz och Stepz Version 9.5. Denna senaste uppdatering fokuserar på att öka produktiviteten inom olika tryckmetoder med fokus på etiketter och förpackningar, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nyckelfunktioner

 • Colorspace: Denna funktion, tillgänglig i både PACKZ och STEPZ, stöder CMYK, RGB, multicolor och extended gamut. Colorspace använder spektraldata och CxF/X-4 definitioner av specialfärger för att skapa Devicelink-profiler. Detta gör det möjligt att uppnå färgkonsistens mellan olika tryckmetoder och enheter.
 • Packzimizer: En funktion designad för rullmatade digitala etiketter, inkluderar nu ”Lane Planning” för effektivt samtryck. Genom att optimera samtryck och placering av objekt kan man minimera spill i produktionen.
 • Förbättrad utskjutning ”Step and Repeat”: Uppgraderingen innebär stöd för olika produktionsmetoder, och automatiserar layoutprocessen för att förbättra effektiviteten.
 • CAPTURE 3D för krympfilm: En tilläggsapplikation som visades på Labelexpo Brussels, CAPTURE 3D, underlättar snabb modellering av krympfilm. Den integreras med PACKZ och STEPZ för att erbjuda realistiska 3D-förhandsvisningar.
capture 1800
 • Trap Rules: PACKZ 9.5 förbättrar sin trappingteknologi, som är särskillt viktigt för flexotryck. Trap Rules-funktionen förbättrar kvaliteten på trapping för både bilder och grafiska element genom uppgraderad automation.

Se filmen för mer information.

Annons

Ny plattform för att automatisera print – ”Allt måste kopplas ihop”

Atomyx

”Atomyx är en katalysator för att snabba på automatiseringen av den grafiska industrin”.

Det går inte att utelämna en enda del av flödet – allt måste kopplas samman – och det blir nu mycket enklare med nya plattformen Atomyx.

Det är företaget Four Pees i Belgien som ligger bakom den nya plattformen Atomyx som sätts upp i ett separat bolag. Tanken är att bli en central punkt – knyta samman alla lösningar som används inom grafisk produktion till en plattform. Allt från CRM- och ekonomisystem till frakthantering och de faktiska maskinerna som används i produktionen.

Från start erbjuder Atomyx tre olika delar i sin plattform:

 1. Atomyx Manage kopplar samman tryckerier och deras tekniska plattformar med trycksaksköpare och onlineplattformar för tryck för det mest effektiva och transparenta arbetsflödet för tillverkning från början till slut.
 2. Atomyx Prepare är ett komplett API som kan anropas av vilken extern plattform som helst för att konvertera, kontrollera, optimera och förbereda filer för automatiserad trycksaksproduktion.
 3. Atomyx Layout optimerar användningen av papper och media genom att skapa den mest optimala utskjutningen.

Det blir en kombination av att enkelt kunna hämta och lämna information mellan olika verktyg – men det finns också ”appar” i Atomyx som visar information och som erbjuder nya sätt att skap, planera och kommunicera på olika sätt.

På sajten www.atomyx.io finns mer information och två ”white papers” som på ett mycket bra sätt beskriver hur automatisering och mjukvara kan fungera att att du ska kunna bygga ett verkligt automatiserat flöde för din grafiska produktion.

Svenskt företag bland första partners

Det finns sedan tidigare försök att skapa den här typen av lösning. Dels generella verktyg som Zapier (som som saknar integrationer med många viktiga verktyg för grafisk bransch) men också till exempel Zaikio (som ägs av Heidelberg) som startade för ett par år sedan med en liknande idé som Atomyx. Andra större hårdvaruleverantörerna har egna lösningar – till exempel HP med sitt PrintOS.

Vad är skillnaden? Jo, Atomyx (och Four Pees) är mer fristående från alla de stora leverantörerna och kommer därför ha en chans att få alla de viktiga aktörerna att integrera sina lösningar in i Atomyx.

Först ut att vara med på listan över företag som kopplat upp sig mot Atomyx är en blandning av mjuk- och hårdvaruleverantörer. Särskilt kul är att svenska Omikai är med från början.

Atomyx partners
De första företagen som har integrationer till Atomyx.

Om man lyckas skapa en lösning där många aktörer vill finnas så betyder det att det mycket enklare går att utvidga sina lösningar och tjänster genom att använda Atomyx som en plattform för integration.

I en intervju av Inkish från lanseringen säger Mathias Erlandsson från Omikai (se nedan) att Atomyx kan transformera hela industrin genom att vara katalysator för att snabba på automatiseringen av den grafiska industrin.

Företaget Cloudprinter, som kopplar ihop tryckerier runt om i världen, har på bara ett par veckor gjort en integration mot Atomyx. Martijn Eier från Cloudprinter berättar i videon nedan om bakgrunden och hur det fungerar. Detta betyder till exempel att tryckerier som levererar till Cloudprinter nu enklare kan skicka information till och från sina andra verktyg som ekonomi- och produktionssystem om de också har APIer för integration.

Inkish.tv gjorde tiotalet intervjuer med olika personer under lanseringseventet i veckan. Du kan se dem alla här.

Man siktar också på att trycksaksköpare ska kunna integrera sina affärssystem så att man på ett enklare sätt får kontroll på beställningar, fakturering, statistik och så vidare.

Annons

Har du inte sett Apples nya glasögon – kolla in en demo här

Apple WWCD23 Vision Pro with battery 230605 1800

Apple Vision Pro, de nya ”VR-glasögonen” från Apple, sägs ha sålts i 200.000 exemplar första veckan.

Om siffran stämmer betyder det att man dragit in över sju miljarder kronor – priset för enheten startar på 3.499 dollar.

Nu kommer de första användartesterna och om du är nyfiken på hur de fungerar – och hur det nya operativsystemet (visionOS) ser ut – så kan du se en genomgång i filmen nedan.

Annons
NIZE Equipment

nizeequipment.com

Callas software

www.callassoftware.com

Kornit

www.kornit.com

storbildsboalget
Storbildsbolaget

042-38 89 70

www.storbildsbolaget.se

TÄNK STORT gör det enkelt

Antalis

www.antalis.se

Fujifilm

www.fujifilm.com

Spandex logo
Spandex Sverige AB

0430-738 00

www.spandex.se

Innovation, kunskap och möjligheter för visuell kommunikation


Nyheter från Spandex Sverige AB:

Foliera bilen digitalt – från idé till beslut på några minuter

Spandex nya breda sortiment av mer hållbara folier

Indukta RGB JPG
Indukta AB

033-23 70 50

www.indukta.se

Produkter som ger kraft åt skapandet

Edvard Logo
Edvard Schneidler AB

08-632 51 00

eschneidler.se

Kompetens och lösningar till grafisk industri


Nyheter från Edvard Schneidler AB:

Skräddarsydda well-förpackningar med en "boxmaker" från Kolbus

Ny CTP-serie från Fujifilm

WEBB Branschkoll logo
Branschkoll

070-566 09 52

www.branschkoll.se

Omvärldsbevakning Print, Promotion & Pack


Nyheter från Branschkoll:

Välkommen till nya Branschtorget

HP

www.hp.com

induktaTech color cmyk
Indukta Technologies AB

033-23 70 62

www.induktatech.se

En maskinsäker framtid

Gop

www.gop.se

ni solutions logo 1
NI Solutions

08-555 762 80

www.ni.se

Vi säkrar er mediaproduktion

Ricoh

www.ricoh.com

ACP logo colour white
ACP Systems AB

033-22 21 60

www.acpsystems.se

Hållbar produktmärkning för tillverkningsindustrin