Miljömärkningarna i textilbranschen ska kartläggas

Nordiska ministerrådet har gett en aktör i uppdrag att kartlägga och utvärdera de miljömärkningar som finns på den nordiska textilmarknaden.
Det är Ramboll som har fått uppdraget att utvärdera de miljömärkningar som finns och det önskade resultatet är i slutändan att konsumenter ska ges en större förståelse för vad det är de köper samt att politiker ska ges ett bättre beslutsunderlag när det kommer till att integrera med textilbranschen.
– Det finns en uppsjö av märkningar och certifieringar när det gäller textilbranschen, vilket kan vara förvirrande för de konsumenter som vill göra kloka och aktiva miljöval. Syftet med projektet är därför att göra det lättare att göra rätt, genom att kartlägga alla märkningar som finns och bedöma om de bidrar till en bättre miljö, säger David Althoff Palm, textilexpert på Ramboll, i ett pressmeddelande.
Uppdraget består bland annat av att inventera alla typ 1-märkningar (t.ex. Svanen, Bra Miljöval och GOTS) och alla typ 2-märkningar (klädkedjornas eller branschorganisationers egna märkningar) för att utvärdera deras reella påverkan på miljön. De faktorer som kommer tas i beaktning vid utvärderingarna är tydlighet, transparens, vetenskaplig grund och trovärdighet.
Rapporten ska sedan kunna användas av alla berörda – från beslutsfattare på EU-nivå till kommunala konsumentvägledare.
– Miljömärkningar är ett sätt att göra bättre val, men inte det enda. Det är också viktigt att fundera över hur vi konsumerar textil utifrån kvalitet, livslängd och inte minst under vilka förhållanden de tillverkats. Att köpa mindre och bättre kommer alltid vara den viktigaste miljöåtgärden, avslutar David Althoff Palm.