Mikrobryggeri skalar upp produktionen med egen etikettproduktion

Dykes Brewery, ett mikrobryggeri utanför Sundsvall, skalar upp produktionen med ett nytt bryggverk och utökad distribution i landet. Etiketterna, med individuell spårningsinformation, produceras inhouse.
Bryggeriet är ett familjeföretag som drivs sedan starten år 2013 av Dick Dykes och hans son Robert. Med investeringen går man från 200 liter per bryggning till 1.000 liter vilket ger en kapacitet på 60.000 liter per år varav omkring 80 procent buteljeras på flaska.
Tidigare köpte man etiketter från ett tryckeri med nu har man valt en lösning där de trycks inhouse med utrustning från Epson.
– Det blev ofta ganska dyrt – särskilt då vi kör mindre volymer ibland. Och när vi gör mindre serier kunde kostnaderna skena ordentligt, säger Robert Dykes i ett meddelande från leverantören Epson.
Med lösningen har man automatiserat spårbarhet av individuella flaskor. Varje flaska märks automatiskt med ett unikt serienummer och en batchkod.
– Vi kunde själva rigga maskinen och installera programvaran. Det tog ett par timmar att komma igång och sedan var allt up and running, säger Robert Dykes.
Dels har man den löpande produktionen men också mindre serier om de gör något samarbete. Vissa dagar producerar man 100 flaskor och andra 1000 flaskor.
– Vår förhoppning är att sälja mer till Systembolaget och då kommer vi att producera ännu mer på flaska.
Bild: Epson