Mest lästa förpackningsartiklarna på Branschkoll 2022

10-topp-pack

2022 har varit Branschkolls första hela år med information och nyheter om förpackning och etikett. Och vilket händelserikt år det har varit!

Vårt mål är att hjälpa dig som jobbar med förpackningar och etiketter att hålla koll på branschen och omvärlden så effektivt som möjligt. Även om du inte alltid har tid till egen omvärldsbevakning så ska du ändå ha koll på det viktigaste – och det får du genom att läsa Branschkoll.

Det har blivit hela 500 artiklar om förpackningar och etiketter 2022. Allt är taggat med relevanta nyckelord för att du ska kunna hitta det som är relevant för just din verksamhet.

Här får du de tio artiklar som fått flest läsningar under 2022:

10. Köper sitt fjärde etikettryckeri i Norden
Det finns ett par aktörer som nu tävlar om att bygga koncerner med etikettillverkare i Europa och Norden. Förpackningskoncernen Asteria Group med huvudkontor i Belgien är en av dessa som varit extra aktiva i Danmark. I somras köpte man sitt fjärde danska etikettryckeri.

9. Globala jättar investerar i svensk förpacknings-startup
Förpackningsföretaget Alpla Group gick tillsammans med Glatfelter Corporation in med pengar i Blue Ocean Closures som tillverkar fiberbaserade skruvkorkar. Under hösten har man tagit in ytterligare kapital och ska skruva upp tillverkningen.

8. Förpackningsföretag varslar 20-tal – avvecklar skift
Helgskiftet som DS Smith drog igång 2021 blev kortlivat och i november meddelade företaget att det inte längre behövs.

7. Bewi köper norskt förpackningsföretag – affären uppskattas till upp mot 150 miljoner
Bröderna Olsen sålde Trondhjems Eskefabrikk före sommaren och en familjeepok såg sitt slut.

Annons

6. Bildar nytt bolag inom förpackning och etikett – investerar stort direkt
Specialwell och Boxon Production gick ihop till företaget Boxes & Labels. Med dubblad produktionsytan och investeringar i utökad maskinpark skapade man ett helt nytt bolag.

5. Har investerat jättebelopp i digitalt förpackningstryck – nu öppnar man i Polen
Epac håller på att bygga upp en ny global jätte inom flexibla förpackningar och när man nu närmar sig Norden ökar intresset. Först köpte man 50 nya digitalpressar och meddelade om ytterligare expansion. När man i december berättade om strategin att se sina 108 digitala tryckpressar runt om i världen som ”en fabrik” och vi skrev artikeln ”De bygger ett ”internet” av tryckpressar för förpackningar” så klickade det hej vilt.

4. Max Hamburgare byter till lock från Liplid
Formad fiber är ett stort ämne just nu och nya företag som Pulpac och Yangi får stor uppmärksamhet bredvid de stora jättarna i branschen. Ett företag som har produktifierat med hjälp av tekniken är Liplid som skapat ett nytt lock till engångsmuggar – där man slipper känna smaken av papperslock när man dricker sitt kaffe. En som ska prova är Max Hamburgare vilket blev en stor nyhet.

3. Papper inte längre strategiskt för Stora Enso – ska sälja fyra bruk
Att Stora Enso inte längre ser papper som sin kärnverksamhet blev en stor nyhet i mars.
Efter det följde försäljningen av Nymölla till amerikanska Sylvamo – en artikel som också tog sig in på tio-i-topp. Sylvamo, som tvärt om ser papper som strategiskt, har som slogan att ”Papper ska utbilda, kommunicera och underhålla”. Och att Lidl säkrar tillgång till papper när man köpte bruket i tyska Maxau av Stora Enso – då blev det såklart en stor nyhet.

2. De förvärvar stort svenskt etikettföretag
När Scandstick, med dotterbolaget Linerless, blev en del av Beontag med huvudkontor i Brasilien så blev det en av årets mest lästa artiklar.

1. Smålandstryckeri förvärvas av förpackningsbolag
Flexokliché i Värnamo förvärvade tryckeriet Värnamo ljuskopiering i början av året – artikeln blev en klickraket och tog sig in överst på listan 2022.

Snart är det 2023 och vi kommer att fortsätta hjälpa dig hålla koll på vad som händer i förpacknings- och etikettbranscherna. Hör gärna av dig om du har tips på nyheter eller uppslag!

God Jul och Gott Nytt År önskar vi på redaktionen

/Åke, David och Ola

Annons

UPM och Eastman lanserar komposterbart förpackningsmaterial för livsmedel

UPM EASTMAN 1800
Ämnen i artikeln: UPM

UPM Specialty Papers och Eastman har utvecklat en biopolymerbelagd papperslösning för livsmedelsförpackningar som kräver fett- och syrebarriärer.

Förpackningen kombinerar Eastmans biobaserade Solus-tillsatser med UPM:s komposterbara och återvinningsbara barriärpapper, vilket gör den lämplig för återvinning i befintliga fibersystem.

Den nya lösningen är framtagen för flexibla förpackningar och erbjuder hög värmeförsegling och barriärskydd även vid vikning. Tekniken är kompatibel med befintlig LDPE-extruderingsutrustning, vilket eliminerar behovet av ytterligare investeringar för tillverkare.

Produkten har validerats för återvinningsbarhet enligt PTS-metoden och för både hem- och industriell komposterbarhet. Exempel på den nya förpackningen visades upp under PACK EXPO International i Chicago i november.

Ämnen i artikeln: UPM
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Billerud lanserar nytt medicinskt papper

medikraft sealbase
Ämnen i artikeln: Billerud

Billerud har lanserat Medikraft Sealbase, ett ytbehandlat medicinskt papper tillverkat av nyfiber.

Papperet har en ytvikt på 38 g/m² och är framtaget för att vara ett baspapper för syntetiska förseglingar för medicinsk användning där ett sterilbarriärsystem inte krävs, som exempelvis för plåster

Medikraft Sealbase tillverkas vid företagets fabrik i Skärblacka och är återvinningsbar, enligt information från företaget.

MediKraft SealBase presenterades på medtech-mässan COMPAMED i Düsseldorf i november och är en del av Billeruds hållbarhetssatsning för att minska miljöpåverkan i produktionen.

Ämnen i artikeln: Billerud
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Branschrapporter: Ska visa hur verkliga framsteg görs inom hållbarhet för papper- och massaindustrin

ABB

Metsä Group, Sappi, Smurfit Westrock och Södra är några av aktörerna som delar med sig av sin expertis i den första rapporten.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Heidelberg ska spara 100 miljoner euro – frigör resurser för investeringar

Heidelberg Wiesloch
Ämnen i artikeln: Heidelberg

Heidelberg planerar att spara över en miljard kronor (100 miljoner euro) vid anläggningen i tyska Wiesloch-Walldorf de kommande tre åren genom att minska personalstyrkan med 450 personer. Idag jobbar cirka 4 000 personer på anläggningen.

Målet är att stärka konkurrenskraften och frigöra resurser för investeringar i teknik och tillväxt, skriver man i ett pressmeddelande.

– Avtalet gör det möjligt för oss att minska kostnaderna vid Tysklands största anläggning och skapa utrymme för viktiga investeringar, säger Jürgen Otto, vd för Heidelberger Druckmaschinen AG i ett pressmeddelande.

Planen, som även omfattar investeringar i utbildning och AI, fungerar som modell för andra Heidelberg-anläggningar i Tyskland.

Ämnen i artikeln: Heidelberg
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Metsä lanserar kolkalkylator för skogsägare

Metsa 1800

Metsä Group introducerar en CO2-kalkylator, som hjälper skogsägare att analysera kollager och kolsänkor i sina skogar. Verktyget visar kolflöden i träd, jordmån och träprodukter samt effekterna av skogsåtgärder över tid.

– Skogsägare är nyckelaktörer i hanteringen av kolsänkor. Kalkylatorn stöder hållbar skogsvård och ökar medvetenheten, säger Juho Rantala, direktör på Metsä Group. Funktionen blir tillgänglig för alla ägarmedlemmar innan årets slut, enligt ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bokus förvärvar BTJ

01 MARIA EDSMAN
Ämnen i artikeln: Bokus

Bokusgruppen stärker B2B-affären och erbjudandet mot skolor, bibliotek och företag.

Bokus AB, en del av Bokusgruppen, meddelar att de har köpt 100 procent av aktierna i BTJ Sverige AB, ett företag med fokus på digitala informationstjänster, media och bokförsäljning inom kunskapssektorn.

BTJ med säte i Lund har varit verksamt i över 80 år och riktar sig främst till Sveriges bibliotek men har i dag även skolor och företag som viktiga kunder. Företaget omsatte cirka 100 miljoner kronor under 2023 med en EBITA-marginal på 11,4 procent.

Annons

Stärker upp mot bibliotek och skolor

Maria Edsman, vd hos nätbokhandlaren Bokusgruppen, kommenterar förvärvet:

– Vi är väldigt glada att välkomna BTJ in i Bokusgruppen och därmed ytterligare stärka oss gentemot bibliotek, skolor och företag. BTJ är ett bolag med högt anseende och lång erfarenhet inom bokbranschen. Med kompletterande styrkor ser vi stor potential i att fortsätta utveckla den fina verksamhet de byggt upp under många år. Med detta förvärv har vi ännu bättre förutsättningar att förverkliga vår vision om att sprida läsglädje och kunskap brett i hela samhället.

70 miljoner i köpeskilling

Förvärvet förväntas stärka Bokusgruppens B2B-affär och bidra positivt till vinsten per aktie 2025. BTJ:s informationstjänster kommer även möjliggöra en förstärkning av Bokus och Akademibokhandelns onlineerbjudande genom värdeadderande produktinformation, enligt ett pressmeddelande.

Köpeskillingen uppgår enligt Bokus till 70 miljoner kronor med en möjlig tilläggssumma på upp till 22 miljoner kronor på kontant och skuldfri basis.

Ämnen i artikeln: Bokus
redaktionen@branschkoll.se
Annons

IT-aktörer siktar mot samgående under nytt varumärke

241204 1 2 scaled 1800

De svenska IT-bolagsgrupperna har påbörjat en plan för sammanslagning. Syftet är att bredda marknadserbjudandet och få en starkare position på den svenska IT-marknaden.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Fem grafiska gaseller på Västkusten

gaseller 2 2024 1800
Ämnen i artikeln: Gaseller

Årets Gaseller inom print och media är utsedda i sin helhet. Här är den andra delen av listan.

Ämnen i artikeln: Gaseller
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Upphandlingar av tryckerier överklagas mest

Upphanlding tryck overklaga

Av alla branscher är det högst andel överprövningar i upphandlingar av tryckeritjänster, visar ny statistik.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Kommun har valt storformatstryckeri för kommande år

redaktionen@branschkoll.se
Annons