Mest lästa förpackningsartiklarna på Branschkoll 2022

10-topp-pack

2022 har varit Branschkolls första hela år med information och nyheter om förpackning och etikett. Och vilket händelserikt år det har varit!

Vårt mål är att hjälpa dig som jobbar med förpackningar och etiketter att hålla koll på branschen och omvärlden så effektivt som möjligt. Även om du inte alltid har tid till egen omvärldsbevakning så ska du ändå ha koll på det viktigaste – och det får du genom att läsa Branschkoll.

Det har blivit hela 500 artiklar om förpackningar och etiketter 2022. Allt är taggat med relevanta nyckelord för att du ska kunna hitta det som är relevant för just din verksamhet.

Här får du de tio artiklar som fått flest läsningar under 2022:

10. Köper sitt fjärde etikettryckeri i Norden
Det finns ett par aktörer som nu tävlar om att bygga koncerner med etikettillverkare i Europa och Norden. Förpackningskoncernen Asteria Group med huvudkontor i Belgien är en av dessa som varit extra aktiva i Danmark. I somras köpte man sitt fjärde danska etikettryckeri.

9. Globala jättar investerar i svensk förpacknings-startup
Förpackningsföretaget Alpla Group gick tillsammans med Glatfelter Corporation in med pengar i Blue Ocean Closures som tillverkar fiberbaserade skruvkorkar. Under hösten har man tagit in ytterligare kapital och ska skruva upp tillverkningen.

8. Förpackningsföretag varslar 20-tal – avvecklar skift
Helgskiftet som DS Smith drog igång 2021 blev kortlivat och i november meddelade företaget att det inte längre behövs.

7. Bewi köper norskt förpackningsföretag – affären uppskattas till upp mot 150 miljoner
Bröderna Olsen sålde Trondhjems Eskefabrikk före sommaren och en familjeepok såg sitt slut.

Annons

6. Bildar nytt bolag inom förpackning och etikett – investerar stort direkt
Specialwell och Boxon Production gick ihop till företaget Boxes & Labels. Med dubblad produktionsytan och investeringar i utökad maskinpark skapade man ett helt nytt bolag.

5. Har investerat jättebelopp i digitalt förpackningstryck – nu öppnar man i Polen
Epac håller på att bygga upp en ny global jätte inom flexibla förpackningar och när man nu närmar sig Norden ökar intresset. Först köpte man 50 nya digitalpressar och meddelade om ytterligare expansion. När man i december berättade om strategin att se sina 108 digitala tryckpressar runt om i världen som ”en fabrik” och vi skrev artikeln ”De bygger ett ”internet” av tryckpressar för förpackningar” så klickade det hej vilt.

4. Max Hamburgare byter till lock från Liplid
Formad fiber är ett stort ämne just nu och nya företag som Pulpac och Yangi får stor uppmärksamhet bredvid de stora jättarna i branschen. Ett företag som har produktifierat med hjälp av tekniken är Liplid som skapat ett nytt lock till engångsmuggar – där man slipper känna smaken av papperslock när man dricker sitt kaffe. En som ska prova är Max Hamburgare vilket blev en stor nyhet.

3. Papper inte längre strategiskt för Stora Enso – ska sälja fyra bruk
Att Stora Enso inte längre ser papper som sin kärnverksamhet blev en stor nyhet i mars.
Efter det följde försäljningen av Nymölla till amerikanska Sylvamo – en artikel som också tog sig in på tio-i-topp. Sylvamo, som tvärt om ser papper som strategiskt, har som slogan att ”Papper ska utbilda, kommunicera och underhålla”. Och att Lidl säkrar tillgång till papper när man köpte bruket i tyska Maxau av Stora Enso – då blev det såklart en stor nyhet.

2. De förvärvar stort svenskt etikettföretag
När Scandstick, med dotterbolaget Linerless, blev en del av Beontag med huvudkontor i Brasilien så blev det en av årets mest lästa artiklar.

1. Smålandstryckeri förvärvas av förpackningsbolag
Flexokliché i Värnamo förvärvade tryckeriet Värnamo ljuskopiering i början av året – artikeln blev en klickraket och tog sig in överst på listan 2022.

Snart är det 2023 och vi kommer att fortsätta hjälpa dig hålla koll på vad som händer i förpacknings- och etikettbranscherna. Hör gärna av dig om du har tips på nyheter eller uppslag!

God Jul och Gott Nytt År önskar vi på redaktionen

/Åke, David och Ola

Annons

International Paper vinner kampen om DS Smith

IP DS Smith

Kommer att omsätta 28 miljarder dollar och har tillsammans 70 000 anställda.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stort tryckeri växer med bokbinderiföretag

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Fujifilm och Konica Minolta ingår samarbete och startar gemensamt inköpsbolag

Fujifilm KM

Det finns långtgående planer för ett strategiskt partnerskap för säkrad leveranskedja av råvarumaterial, effektivare produktion och utveckling av toner.

Fujifilm business innovation och Konica Minolta meddelar att de planerar att samarbeta kring sina respektive printverksamheter. Parterna har skrivit ett avtal om ett så kallat joint venture, ett strategiskt partnerskap, som omfattar företagens affärssegment inom produktionsskrivare, multifunktionsskrivare (MFP) och kontorsskrivare. Det skriver båda företagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Bildar gemensamt bolag

Samarbetet syftar till att etablera en solid leveranskedja för produkter. Dels för inköp av råmaterial och maskindelar, dels för utveckling och produktion av toner. Det planeras också att starta ett gemensamt bolag för inköp där Fujifilm ska stå som huvudägare. Tidsplanen är att joint venture-samarbetet träder i kraft i sommar.

Utöka affärer tillsammans

Fujifilm och Konica Minolta aviserar också att de kommer att ha fortsatta diskussioner framöver för att ytterligare utöka sina affärer tillsammans, enligt pressmeddelandet.

– De pågående diskussionerna om denna affärsallians är oerhört viktiga eftersom vi strävar efter att stärka vår konkurrenskraft och utöka vår globala närvaro för att ta ett stort steg framåt. Vi är övertygade om att detta partnerskap kommer att skapa ett nytt ramverk för att förbättra vår leveranskedja och bygga en robust affärsgrund, säger Naoki Hama, vd och koncernchef för Fujifilm business innovation, i ett pressuttalande.

Aviserade nyligen sparpaket

Nyheten om samarbetet kommer kort efter att Konica Minolta aviserat ett större sparpaket globalt med bland annat varsel av 2 400 anställda, något Branschkoll tidigare berättat om.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Hon byter bransch – blir ny tryckare i byn

Mia Vindelhed 1800

Mia Vindelhed gör en nystart i livet och satsar på tryckeri i nytt namn.

Mia Vindelhed gör en omstart i livet och ger sig in i tryckbranschen. Hon har köpt enmanstryckeriet Kaffe, Skog och Tryck i Västerbottniska Vindeln. I och med ägarbytet passar hon samtidigt på att byta namn på företaget till Mias tryck och konsulting AB. Det nya bolaget registrerades hos Bolagsverket 9 april.

– Jag köper hennes (förre ägaren) grejer så att jag kan trycka på kläder, göra skyltar och branda bilar, förklarar Mia Vindelhed.

En familjehistoria bakom

Både Mias morfar och pappa har huserat i lokalerna med sina respektive fotoverksamheter. Några ägarskiften senare på adressen i Vindeln flyttade tryckeriet och pappershandeln Kaffe, Skog och Tryck in.

Hur kommer det sig att du ger dig in i tryckbranschen?

– Jag hörde att hon skulle sälja och tänkte att någon i byn måste ju förvalta det här. Om någon inte gör det så får jag göra det. Jag hade en annan anställning och funderade ganska länge vad man skulle kunna göra och kom fram till att det passade ganska bra att ta över.

En blandad mix

Hon säger att det finns mycket företagare och industrier i Vindelns kommun:

Annons

– Jag skulle gärna vilja konsulta till mässor så att jag kan sälja mer till mässor och event. Men också göra mer branding så att man får ett helt paket. Det finns också massa småföretag som kanske vill ha dekaler till bilen, kepsar eller så. Och snart kommer studenten. Då kommer jag göra skyltar till privatpersoner. Så det kommer att var lite blandat.

Hur långt har du kommit i starten?

– Jag är snart igång. De beställningar jag får de gör jag. Men sedan har jag inte börjat marknadsföra mig än. Jag känner att jag måste lära mig mer och bli mer skillad, säger hon och tillägger att hon får hjälp i uppstarten av förre ägaren.

Ska flytta tryckeriet

Själv har Mia tidigare varit på Cranab och närmast kommer hon från en tjänst som verksamhetsledare på Tegnässkidan. I båda rollerna har hon jobbat en hel del med grafisk design och produktion.

– Det har alltid funnits ett intresse hos mig för form och färg.

Tryckeriet kommer dock inte fortsätta husera i hennes morfars och pappas gamla lokaler.

– Det var lite nostalgi att vara där, men vi har just byggt ett garage med en övervåning och då passar det ypperligt att kunna flytta det till Tvärålund, 1,5 mil utanför Vindeln.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

V-tabs konkurs: Slutdatum för anbud skjuts fram

Jorgen W v tab 2
Ämnen i artikeln: V-TAB

✔️Deadline för att buda på V-tab sattes till tisdag 16 april ✔️Efter önskemål från anbudsgivare skjuts datumet upp ✔️Då tror konkursförvaltaren att en uppgörelse med köpare är klar

Ämnen i artikeln: V-TAB
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stockholmstryckeri växer med retuschavdelning och nyanställningar

N2A4564 1800 800

Företaget fortsätter rekrytera på säljsidan. Och efter att ha tagit över delar av ett konkursbo kan nu också provtrycksproduktionen leva vidare i tryckeriets regi.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Det blir tryckeriernas viktigaste investeringar på Drupa

Kollage 1800

Åker tryckerierna till Drupa, eller inte? Hur ska de utveckla sina verksamheter och vad ligger i nästa investeringsrunda enligt plan. Branschkoll har pratat med tolv svenska tryckerier från norr till söder.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckerikoncern förvärvar expoaktör – ska omsätta 100 miljoner redan 2025

Aksell Moelven scaled 1

Samlar verksamheten i egen juridisk enhet.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Norskt mediehus investerar i egen tryckpress – ”ger enorm flexibilitet”

ogo 20200603 20340

Blir billigare att trycka själva – och värdet på produkten ökar.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Så mycket har tryckerierna kvar i uppskjuten skatt

skatteverket cut

Och så här går det med återbetalningarna.

redaktionen@branschkoll.se
Annons