Mest läst på Branschkoll Promotion 2021

10-i-topp-promotion-2021

I vad som numera är en kär jultradition sammanfattar vi årets 10 mest lästa artiklar och det är en riktigt bra lista i år kan vi lova. Med en bra mix av spännande och viktiga nyheter som påverkat och engagerat vår kära bransch. Den här sammanställningen är ett ypperligt tillfälle för våra trogna läsare att dra sig till minnes, våra nytillkomna läsare att ”catch up”. Och för de som ännu inte läser Branschkoll är det här ett bra tillfälle att förstå vad det är du missar.

10. Pecon Print tar in ny vd och fler delägare

Grabbarna i Borås vet hur man levererar en bra nyhet, förra året välsignades vi med berättelsen om hur Pecon Print blivit en auktoritet på att trycka snusdosor. Och i år när ”Lasse Pecon” ännu en gång tog ton och berättade om att han blivit lite hemmablind och att det var dags att ta in nya delägare och att man även plockat in Nicklas Lundin från ACG Nyström som ny vd, ja då ville branschen läsa om det.

9. Välkänd leverantör av arbetskläder i konkurs

Året började med en smäll och när Depalma Workwear gick i konkurs kändes det som en blixt från klar himmel även om siffrorna var minst sagt svajiga så kändes det som att man skulle ro konceptet i land. Men det tog stopp och många var vi som ville försöka förstå vad det var som hade hänt.

8. Han står bakom den mystiska sajten hela branschen pratar om – och därför finns den

Ibland händer det lustiga saker och den här veckan eller de här veckorna i slutet av april när en ”mystisk” sajt dök upp i branschens medvetande var just ett sådant tillfälle. Lars Dahlström hade precis blivit vd för SBPR och det här blev mer eller mindre hans första puck. Den mystiska sajten hade för avsikt att bli någon slags prisjämförelse-tjänst för profilbranschen. Redaktionen släppte allt och började gräva – spåren ledde oss till Halmstad, resten får du läsa själv.

7. Profilbranschen fick 420 miljoner i korttidsstöd – Här är återförsäljarna som fick mest

Det känns som det var häromdagen vi gick igenom vilka av branschens återförsäljare som fått mest korttidsstöd under pandemin men artiklen har redan hunnit leta sig in bland årets mest lästa.

6. Från 31 till 194 miljoner i omsättning – det är ”företagshemligheter”

Det motsvarar en ökning på 523 procent och skedde hos ett av branschens just nu hetast företag som ständigt har något nytt i kikarsiktet. Ökningen var en blandning av skyddsprodukter, nya affärsområden och hårt arbete.

5. Krönika: Coronagåvan en succé

Titta här, på plats nummer fem hittar vi en artikel som redaktionen inte producerat, utan det har den gode Markus Briedis på Parnass Presentreklam. Och det går faktiskt ett rykte där ute i stugorna om att en ny krönika just nu marineras, vi får väl se hur det blir med det. Och om Coronagåvan var en succé 2020, kan detsamma sägas för 2021? Hör av dig och berätta!

4. Bregmos byter namn efter förvärv och värvar säljare från Vinga

Borgstena of Sweden heter man numera och med en ny vd (Annika Persson), nytt varumärke och nya satsningar på förpackningar och med breddat produktutbud så ska man under parollen ”Brand your senses” försöka bygga något nytt och stort.

– Bregmos har halverat sin omsättning under pandemin och vi ska tillbaks till och förbi de 50 miljoner bolaget historiskt omsatt. Dessutom så kollar vi redan nu på nya marknader även om Skandinavien såklart kommer vara vår huvudmarknad, sa Annika Persson när Branschkoll pratade med henne i början av augusti.

3. Konkurs för leverantör i Göteborg

I början av hösten tog det stopp för en av branschens leverantörer som bland annat fått en större beställning munskydd beslagtagna av tullen då de inte levde upp till kraven. Men man lyckades ändå kraftigt öka sin omsättning under 2020 från 1,9 miljoner till 17,7 miljoner – dock med låg lönsamhet och hösten 2021 så gick det inte längre.

2. Profilservice och WDP går samman – ”Vi ska bli den största spelaren i branschen”

Ni som känner oss vet att vi inte gör extrautskick i onödan, de flesta nyheter kan vänta till måndagens utskick. Men när det stod klart att Profilservice och WDP skulle gå samman så var extrautskicket en självklarhet. Jag fick ett samtal sent på kvällen ”David, innan jag säger något mer vill jag att du muntligen ingår ett sekretess-avtal med mig”. När ett telefonsamtal inleds så, så vet man att det är något bra på G. Resultatet från det samtalet? Årets näst mest lästa artikel.

1. Omfattande förändringar på Carlobolaget – ny vd och ägarstruktur

Carlobolaget fortsätter locka till läsning och årets etta blev etta med besked, med nästan tusen fler läsningar än nummer två. Turerna kring bolaget var många under 2020 men nu tycks man ha hittat en riktigt bra väg framåt där det kommer in friskt blod och friska pengar, ny vd, samtidigt som man behåller delar av den forna kompetensen.

– Det starka varumärket gör att det kommer vara lätt för oss att gå vidare, fortsätta växa och vara en viktig del av branschen. Hade vi inte haft det här varumärket och vår kombinerade erfarenhet hade vi inte vågat gå in, men nu är det istället enkelt, ett bra team och ett bra varumärke gör Carlobolaget till en riktig guldklimp, sa bolagets nya vd Henric Dolfén när vi pratade med honom i augusti.

Den mest lyssnade podden

Ladies and gentlemen it is international, it is german, it is the one and only Mr. Ralf Oster, ceo of PF Concept Europe. Det blev både ett och två mejl till PF’s tyska PR-byrå innan jag och Ralf satt skärm mot skärm, öga mot öga, men när vi väl gjorde det så blev det ett riktigt bra samtal och det kändes som vi känt varandra i åratal. Resultatet blev årets hittills mest lyssnade podd.

Det som är extra roligt med poddarna är att de överlag ”lever” mycket längre än artiklar. Några av våra mer populära poddar får fortfarande dussintals lyssningar i månaden trots att det är över ett år sedan vi spelade in dem.

Tack för i år

Tack för i år, det har varit en ära. Rekordfå konkurser, massor med roliga satsningar och en kämparglöd som få branscher kan matcha. Länge leve Sveriges bästa bransch.

Stockholmstryckerier inleder samarbete

samarbete

Slår sina påsar ihop för effektivitet och tillväxt.

redaktionen@branschkoll.se

Tillfälliga permitteringar hos finska pappersbruk

Ämnen i artikeln: Metsä Group

Beslutet påverkar 1.100 anställda på sju bruk.

Ämnen i artikeln: Metsä Group
redaktionen@branschkoll.se

Durst investerar i solkraft

Durst solceller
Ämnen i artikeln: Durst

Durst ar installerat en solpanelsanläggning på sitt huvudkontor.

Durst Group, tillverkare av digitala tryck- och produktionsteknologier, har installerat en solpanelsanläggning vid sitt huvudkontor i Brixen, Sydtyrolen, Italien, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Anläggningen, en av de största i Sydtyrolen, förväntas producera över 1.700 MWh energi årligen, vilket motsvarar över 50 procent av Durst Brixens energibehov och motsvarar elbehovet för 550 hushåll. Anläggningen, som består av 3.410 moduler, kommer att använda 70 procent av den genererade energin för egen konsumtion, med de återstående 30 procenten tillgängliga för inmatning eller framtida lagring.

Vi är stolta över att kunna minska vårt koldioxidavtryck och därmed ha en positiv inverkan på miljön, säger Christoph Gamper, vd för Durst Group.

Ämnen i artikeln: Durst
redaktionen@branschkoll.se

Digitala annonsmarknaden mogen – här är nivån

ad 24

Investeringar i digital marknadsföring har dubblats de senaste fem åren – men mixen med traditionella medier stabiliseras nu.

redaktionen@branschkoll.se

Punamusta Media köper upp digitalbyrå – fokuserar nu ännu mer på digitala lösningar

Punamusta Media, som också är en av Finlands större tryckeriaktörer, satsar allt mer på digitala tjänster.

redaktionen@branschkoll.se

Ny inkjetpress för kartong betatestas – kommersiell lansering i höst

Durst KBA
redaktionen@branschkoll.se

Ricoh och Toshiba bildar världens största tillverkare inom kontorsprint

Office printer
Ämnen i artikeln: RicohToshiba

Slår samman utveckling och produktion av skrivare för kontor i gemensamt bolag.

Ämnen i artikeln: RicohToshiba
redaktionen@branschkoll.se

Reklambyrånätverk och chiptillverkare bygger AI-driven innehållsmotor för reklam

NVIDIA Content Engine Hero 1800
Ämnen i artikeln: AINvidia

Kommer att driva extremt snabb och storskalig produktion av reklam. ”Skapar 10.000 versioner av budskap på bara några minuter”.

Ämnen i artikeln: AINvidia
redaktionen@branschkoll.se

Skyltmax prisas för sitt hållbarhetsarbete

Ämnen i artikeln: Skyltmax
Ämnen i artikeln: Skyltmax
redaktionen@branschkoll.se

Potentiell FOMO bland leverantörerna efter PSI 2023 – mer än halva mässhallen redan uppbokad

PSI schema 2023
Ämnen i artikeln: MässaPSI

PSI är mer än ett halvår bort ändå säger mässan att man har höga bokningsnivåer inför mässan i januari 2024.

Närmare bestämt så har, med åtta månader kvar till mässan, mer än 50 procent av ytan i mässhallen redan bokats upp, vilket är ungefär lika många som dök upp totalt förra året.

När PSI äntligen kunde hållas 2023 för första gången på tre år efter att branschmässan haft exceptionell otur med pandemins toppar och dalar, där de flesta mässor ändå lyckades hålla något event under pandemin, så var den stora snackisen att det var få leverantörer med lika många besökare. De leverantörer som var där var desto gladare och kanske är det känslan av att man missade något som ligger bakom att så många redan har bokat upp sig.

Enligt PSI själva speglar bokningsnivåerna branschens starka återhämtning efter pandemin, kanske är det en blandning.

LÄS OCKSÅ: PSI 2023 – ”Utställarna jublade”

Mässan pågår från 9-11 januari och hålls som vanligt i Düsseldorf och bland utställarna sägs det vara stort engagemang från både kända namn och nykomlingar. En av återvändarna är tyska Jung som varit en frekvent besökare men som tog ett år ”off” förra mässan, nu säger bolaget att de ska lansera en helt ny företagsidentitet under mässan.

Förutom tyska tungviktare är även några internationella namn klara för mässan, däribland New Wave Group-ägda Toppoint tillsammans med bland annat Anda och Umbrella.

Extra krut kommer läggas på textila produkter

Enligt uppgift kommer man lägga lite extra krut på textila produkter under mässan nästa år efter att 60 procent av besökarna efter senaste mässan sagt att de var extra intresserade av just textila produkter.

Bland annat kommer man ha en ”Textile Village” där textiltillverkare, varumärken och leverantörer kan visa upp sina kollektioner för 2024 med mera.

Stort fokus på juridiska frågor

Vidare säger man att man kommer fokusera på juridiska frågor där besökarna kan förvänta sig ”värdefull information om den europeiska marknaden, inklusive uppdateringar om leverantörskedjan och due diligence, klarläggande av produktansvar, produktmärkning och testning samt översikt över marknadsföring, produktsäkerhet och logistik”.

Designa egna ovanliga produkter

Avslutningsvis kommer besökarna själva kunna designa ovanliga reklamprodukter och textilier i en avslutade show som ska vara väldigt hands on, där man kan använda de senaste teknikerna och applikationerna. Man kommer också installera en museishop på mässan, läs mer hos PSI.

Ämnen i artikeln: MässaPSI
redaktionen@branschkoll.se