Logga in

Marknadsbyrån ska knäcka nöten med färre produkter med bibehållen lönsamhet

09 november, 2020 | Av: Branschkoll | Dela:

Vivica Sjögren, Jenny Johansson och Johan Aronsson på Marknadsbyrån.

– Det är dags att säga den i branschen förbjudna meningen, vi ska sälja färre produkter – för miljön och för kundens skull.

Med sitt nya koncept ”Less is more” så ska Marknadsbyrån sälja färre, men bättre produkter. Något som sägs gynna både kunden och miljön, samtidigt som Marknadsbyrån behåller sin affär.

– De senaste åren har branschen tagit stora kliv i att göra produkterna miljövänligare, men grundproblematiken med stora volymer av enkla produkter som knappt används kvarstårx. För att nå målet om en hållbar bransch är detta ett nödvändigt steg, säger Johan Aronsson, vd Marknadsbyrån, i ett pressmeddelande.

Produktmedia ska användas smart med fokus på kundens resultat

Produktmedia är som bekant en fantastiskt stark och uppskattad kanal när den används rätt. Däremot är stora kvantiteter av billiga produkter helt fel sätt att använda produktmedia, det har en direkt skadlig effekt på kundens varumärke, menar Marknadsbyrån.

Istället menar man i att styrkan av mediet ligger i genomarbetade produkter av hög kvalitet.

– Vi ser att det bästa för kunden och miljön går hand i hand, vi måste bara komma ifrån kvantitet- och pris-fokuset och istället fokusera på kundens resultat, säger Jenny Johansson, marknadsansvarig på Marknadsbyrån.

Ska redovisa hur många produkter som säljs

Marknadsbyrån kommer mäta alla sin leveranser för att kunna se resultatet av det nya konceptet.

– Vi kommer redovisa dels hur många produkter vi säljer inom varje kategori år för år i relation till omsättningen, dels kategorisera alla produkter som ”dåliga”, ”godkända” eller ”bra” för att ännu tydligare se att vi lyckas höja kvaliteten på våra leveranser, förklarar Jenny.

Less is more sägs handla om att helt enkelt använda kundens budgedet på ett sundare sätt, den ska gå till färre produkter som ska skapa ett högre resultat. På så sätt kommer Marknadsbyrån behålla sin affär, genom att använda samma pengar på ett effektivare sätt.

– Jag är stolt, Less is more är ett stort och viktigt steg på Marknadsbyråns förändringsresa. Men det är bara ett steg på vägen, i slutändan måste vi nå en sund och helt cirkulär affär, för att nå dit måste vi ta ännu fler kliv som detta, säger Johan.

Produkter från varumärken som Houdini och Patagonia

I och med det nya konceptet kommer Marknadsbyrån alltså börjar mäta sin leveranser, man kommer också ge sina kunder fler förslag på kända och hållbara marken. Och fortsätta det arbetet man redan påbörjat hos Marknadsbyrån med att höja kvalitetsnivån på de produkter man säljer. Slutligen hoppas man att det här tilltaget kommer inspirera andra aktörer i branschen till att göra liknande åtgärder.

– Våra kunder kommer se mer förslag på kända hållbara märken från butik i vårt erbjudande, såsom Houdini eller Patagonia – riktigt bra och hållbara produkter som kommunicerar och bygger in positiva värden i avsändarens varumärke, det är styrkan i Less is more, säger Johan.

Utmanar grossisterna – vad kan vi göra tillsammans?

– Vi hoppas att Less is more inspirerar våra kollegor och välkomnar alla initiativ för att minska vårt avtryck på omvärlden. Vi vill skicka en särskild utmaning till grossisterna i branschen, vad kan vi göra tillsammans för att minska mängden produkter vi levererar ut?

Grafisk koncern startar nytt företag för skyddsprodukter

Framtidens lagerrobot enligt Elon Musk – Eftermonteras på befintliga lagerlokaler

Elon Musk är kanske hetast i världen just nu – och när han uppmärksammar något så tenderar det att få spridning

Roupéz lanserar nytt varumärke – produkter med tryck till företag och privatpersoner

Med fokus på e-handel och smidig produktdesign.

Trovärdighetsproblem för FSC efter Sveaskogs allvarliga överträdelser

(Bilder: Sveaskog)

FSC är i blåsväder igen efter att statliga Sveaskog flera gånger begått högsta nivån av regelbrott mot FSC-reglerna. FSC tillbakavisar kritiken.

Snabbväxande svensk fotobokstjänst tar in 100 miljoner från välkänd investerare

Lina Andersson grundade succébolaget 2017. (Bilder: Press)

2020 omsatte man 75 miljoner kronor – de 25 anställda ska nu bli 50.

Network Innovation fokuserar på NI Solutions – ska utvecklas med nya verksamheter

Magnus Lundgren ska tillsammans med kollegorna utveckla NI Solutions som nu får fullt fokus hos Network Innovation.

Vid årsskiftet flyttades Network Innovations avdelning Premium Brands till systerbolaget Tura Scandinavia. På Network Innovation läggs nu fullt fokus på att utveckla NI Solutions. (mer…)

En öl för varje insläppt mål – personifierat print när det är som bäst

Målvakten Willy Caballero till vänster håller upp sin öl. (Bild: Twitter)

Fotbollsspelaren Lionel Messi har slagit världsrekord i flest mål för en enskild klubb – hyllas nu av sponsorn med unika etiketter.

SEMINARIUM: Sälj grafiska tjänster på nätet – lär dig av experter i Europa

Pandemin förändrar hur man gör affärer i näringslivet och även i den grafiska branschen. (mer…)

Procurator lägger packaging-verksamhet i eget bolag

Procurators förpackningsverksamhet bildar ett eget nytt bolag och det som tidigare hette Procurator Packaging Solution blir nu till Pacudo. (mer…)