Logga in

Markbladet digitaltryck ökar kapaciteten för personliga böcker

27 november, 2018 | Av: Branschkoll | Dela:

Ny maskin från tyska Schmedt till Markbladet digitaltryck som bland annat driver Fotoklok.se. (Bild: Schmedt/Youtube)

Markbladet digitaltryck & printshop ökar kapaciteten i sin fotoboksproduktion.

Enligt senaste bokslutet omsatte Markbladet digitaltryck 12,1 miljoner kronor och nu utökar man sin kapacitet för böcker med hårda pärmar med en halvautomatisk pärmmaskin från tyska Schmedt.

VD Tomas Hammarström berättar för Branschkoll att cirka halva omsättningen idag är fotoböcker eller någon form av personliga böcker och han säger att man har en stor framtidstro på denna produktgrupp.

– Efterfrågan på personliga fotoböcker har ökat stadigt en lång tid, dels från Markbladets egna varumärke fotoklok.se men även från andra varumärken som Markbladet trycker och levererar åt, säger Tomas Hammarström.

De fotoböcker som man trycker åt andra varumärken har ökat stadigt de senaste åren.

– Till en början så var det mest för att fylla ut kapaciteten men nu börjar det bli en betydande del av verksamheten.

Ökad kapacitet

Man har sedan tidigare två stycken mindre maskiner för hårda pärmar från Schmedt och har nu investerat i en tredje (Präzicase Pro) och dubblar därmed kapaciteten.

– Vårt måtto är att vi ska ha två av allt men nu har vi faktiskt tre maskiner för att göra hårdpärmsomslag, annars har vi två av alla maskiner vi har i produktionen, vi får aldrig stå still, säger vd Tomas Hammarström.

Så här fungerar maskinen:

Hur ser en förpackning ut 2030?

I årets PIDA-tävling, en förpackningstävling som arrangeras av Billerudkorsnäs, så har studenter på designhögskolor i Frankrike, Tyskland, Sverige och UK fått i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en ”spännande och hållbar” förpackning kommer se ut år 2030. (mer…)

Installerar 50-meters offsetpress med rullmatning

Klaus Sauer är vd för Saxoprint som investerar tungt i ny teknik för att kunna vara billigast på marknaden.

Tyska online-tryckeriet Saxoprint (en del av Cewe) installerade i januari världens första Heidelberg Speedmaster XL162-8P med rullmatningstekniken Cutstar. Storleken på både pressen och företaget ger perspektiv.

Stor tryckeriupphandling avgjord – men få vinnare

Få vinnare i upphandlingshärvorna – allt högre kostnader att vara med i ”spelet”.

En av världens vackraste böcker är tryckt i Göteborg

Göteborgstryckeriet och deras ”Hybrid Print Technology” har gett utdelning . (Bild: Göteborgstryckeriet)

Världens vackraste böcker 2019 är utsedda. Bland pristagarna finns en svensk bok – tryckt av Göteborgstryckeriet. (mer…)

Fem intressanta företagsbesök på Print Next 19 – ”begränsat antal platser”

Ta chansen att besöka Brandfactorys nya och samordnade anläggning i Farsta, SDK DR Service som nyligen köpte Ranhammar, Arkitektkopias huvudenhet i Stockholm med bland annat 3D-print, ”action marketing”-tryckeriet Realtryck och Visual Art som är visionärer inom digitala skyltar.  (mer…)

Tierps Tryckeri digitaliserar – så här startade resan

Håkan Monfors och Peter Agell på Tierps Tryckeri tillsammans med Niclas Wahlgren från Gibon i Gävle och Mikael Pettersson och Roy Spennare på Konica Minolta.

Våren 2018 anställde familjeägda Tierps Tryckeri Håkan Monfors som ny extern vd. Uppdraget var att modernisera företaget och ta det in i en digital framtid – vilket nio månader senare har resulterat i det offensiva beslutet att ersätta sin offsetpress mot en digital tryckpress. (mer…)

Trycksaker och produktmedia – bland Europas snabbast växande företag

E-handel av trycksaker och produktmedia växer kraftigt och två av bolagen i branschen är bland de snabbast växande i Europa just nu och på den svenska marknaden finns en del av tillväxten. Flera svenska bolag i kommunikationsbranschen tar sig också in på årets lista.

Justnu-ägare köper broker – nybildade Brover Group gör sitt första förvärv

Alldeles nyligen skrev vi om att Brover Group bildats ur Justnus moderbolag som ett investment-bolag i grafisk bransch. Nu annonserar bolaget sitt första förvärv.  (mer…)

Investerar 5 miljoner i offset – ska bli störst i Norrland

Lennie Nylén vd Arkitektkopia i Umeå till vänster och till höger Per Lundberg, vd på Lundbergs Grafiska, som levererar tryckpressen.

Arkitektkopia i Umeå har investerat i en offsetpress för att kunna möta efterfrågan från kunderna. (mer…)