Logga in

MARC – en produktmediabyrå med reklamtänk eller en reklambyrå med produktfokus?

23 september, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Det ”tighta” gänget på MARC.

1936 grundades Götpapper Presentreklam som på sin tid var en av de första och största i det svenska produktmedia-landskapet. Idag drivs företaget av tredje generationen Ericson och under namnet MARC som står för Marketing Advertising Relations Creativity.

Vd för bolaget är Charlotte Ericson och det var alltså hennes farfar som grundade bolaget, därefter drev hennes far det i många år och sedan ett årtionde tillbaka så är det hon som driver företaget tillsammans med sin bror.

– Jag har alltid sagt att jag ska ta över pappas företag. Jag började åka med till Kina redan när jag var 14 år, egentligen fick man inte vara borta så länge från skolan men jag kom undan det genom att göra ett skolarbete om Kina i vilket jag intervjuade taxichaufförer, berättar Charlotte för mig när jag träffar henne och hennes bror Johan Ericson i centrala Stockholm.

När Charlotte tagit studenten började hon jobba på företaget och hennes första roll på företaget blev just att jobba med inköp från Kina.

– Redan första arbetsdagen så visste jag på riktigt att det var det här jag vill jobba med, det kändes bra direkt, berättar Charlotte om sin första ”riktiga” arbetsdag.

Syster och bror driver MARC tillsammans

Johan och Charlotte Ericson – som hjälps åt att driva MARC.

Charlottes bror, Johan Ericson, jobbar även han på företaget inte minst med webbshops-lösningar, konceptlösningar och nyckelkunder. Och syskonen delar samma vision av vad som är bra produktmedia – spännande produkter som sticker ut. Rubinen i MARCs logotyp är tänk att symbolisera exklusivare produkter och det är viktigt att produkten ”resonerar med verksamheten”.

– Traditionellt så har produktmedia varit de sakerna man använder i trädgården, t-shirts och kepsar som man inte är särskilt rädd om, vi ville ändra på det, säger Johan Ericson.

MARC jobbar därför mycket med helhetskoncept och deras arbetssätt påminner till stor del om hur en renodlad reklambyrå jobbar. Kunden får ett väldesignat och skräddarsytt prospekt med produktförslag, prisuppgifter och en motivering bakom varför just dessa produkter har valts ut. Och alltid med – användbarhet, kvalitet och design som ledord.

Joanan Boneu, MARCs AD

Till sin hjälp med att ta fram prospekt, designs och kundspecifika lösningar så har man bland annat en heltidsanställd art director vid namn Joanan Boneu.

– Vi har en ny AD från Barcelona, han är skolad och jätteduktig. Ibland fakturerar vi bara för AD-timmar hos kunder som vill använda Joanan och han har bland annat tagit fram ett mönster åt Liseberg. Vidare så är det lätt för oss att göra layouter åt våra kunder eftersom vi vet vad som går att trycka på, berättar Charlotte.

– Vi strävar efter ett byråmässigt tillvägagångssätt, det betyder att vi inte gör några snabbskisser direkt på mötet utan vi kommer tillbaka med ett genomarbetat designförslag, säger Johan Ericson.

Så här kan det se ut när MARC presenterar ett produktförslag till sina kunder. Exemplet är från ett samarbete med bostadsbolaget Magnolia som ger nyinflyttade bostadsköpare ett litet startpaket.

Vi vill inte vara störst, vi vill vara udda

– Vi har gjort en hel del ”udda” saker som inte finns, utan måste uppfinnas, vilket betyder att man får gå direkt till fabriken och be dem tillverka produkten. Ett exempel på en sådan produkt är en sak vi gjorde åt Jonsered. De vill ha en produkt som innehöll alla deras produkter, allt från motorsågar till gräsklippare, berättar Johan.

Lösningen på Jonsereds förfrågan blev en robot, som utgörs av ett tiotal produkter från Jonsereds sortiment. Och enligt MARCs ”udda-filosofi” anordnar man också lite annorlunda kundevent. Ett exempel på det här är när man tack vare ett långtgående samarbete med ett seglarsällskap fick låna ett tiotal kappseglingsbåtar och tog med kunderna på kappsegling i Marstrand följt av middag på kvällen.

– Vi hade ett proffs på varje båt som tog med kunderna ut följt av middag på kvällen, de var helt lyriska, berättar Charlotte.

Och på MARCs kontor i huset Strykjärnet i Almedal i Göteborg försöker de alltid skapa en känsla av hemtrevlighet och kontorets konstnär Kicki Ternstrand som ansvarar för showroomet lagar alltid hemmagjord mat i kontorets kök när det är dags för ett kundbesök.

Produktmedia i form av en robot – unikt tillverkad för kunden Jonsered. Samt två motorsågar, den mindre är i metall och fungerar som kapsylöppnare.

Teamet är äntligen tight, nu kan vi gasa på, nu känner alla till MARCs grej

Efter lite omställningsarbete med att gå från Götpapper till MARC och med att hitta rätt medarbetare så känner syskonen Ericson att man nu äntligen har ett riktigt stabilt team på plats som förstår företaget och som kan branschen.

– Vi vill ha det mysigt och familjärt, med träning på tisdagar. Det behöver inte alltid vara ”superstruktur” om du förstår vad jag menar, utan lite mer fria tyglar fast med ansvar, berättar Charlotte om hur hon ser på arbetsplatsen hon och Johan har skapat.

MARC är verksamma i mellanlandet mellan produktmedia-byrå och en reklambyrå och flera av deras kunder är just reklambyråer. I våras tog de in en affärsutvecklare som grundligt gick igenom verksamheten och intervjuat MARCs kunder för att få reda på hur de ser på företaget och vad som kan utvecklas.

– Undersökningen visade att kunderna tycker bra om oss och vi kommer jobba på på samma sätt som tidigare fast ännu tightare och med ännu mer varumärkesbyggande. Vårt mål är att bli en aktör för kunder med tid och pengar till att ta fram nya smarta produkter. Vi letar efter branscher där vi kan göra nytta och där vi kan ta fram helhetslösningar, vi kan bygga upp ett varumärke snabbare än andra kanske kan eftersom vi har alla komponenter på plats redan, förklarar Johan.

Ny webbplats och mer tid till kundmöten

Charlotte Ericson, vd på MARC.

Innan jul så ska MARCs nya webbplats vara på plats, den förra webbplatsen har varit mer av ett ”digitalt skyltfönster” men den nya sajten är tänkt att vara något mer än så. Vidare så vill Charlotte frigöra mer tid till att sälja och vara med på kundmöten. Hon vill inte bli det största företaget i branschen, hon vill skapa långvariga relationer till en klick av stora och stabila kunder.

– Jag har aldrig haft någon plan på att vi ska växa och bli jättestora, vi gillar vårt lilla hus (Strykjärnet) och vill inte växa ur det. Vi vill fortsätta erbjuda annorlunda varumärken och spännande produkter. Vårt företag och arbetssätt ska vara trevligt och vi ska hålla samma ton mot leverantörer som vi gör mot kunder, alla ska trivas helt enkelt, och arbetet ska göras med känsla, avslutar Charlotte Ericson, vd för MARC.

Industrigrupp köper etikettverksamheten Märkas av Eson Pac

Mårten Andersson är vd för Volati. (Bilder: Press)

Gör sitt andra etikettförvärv på kort tid – växer snabbt inom etikett.

Elanders byter plattform för digitaltryck i Sverige

Elanders Sverige satsar stort på inkjet.

Trippel-sammanslagning i UK – siktar mot miljardomsättning

Jon Bailey (ProCo) Garry Peeling (Precision) och Jon Tolley (Prime). Tillsammans ska de bygga upp ett av Storbritanniens största tryckerier.

Tre tryckerier i Storbritannien slår sig samman och kommer gemensamt omsätta över en halv miljard kronor – med sikte på en dubblering inom tre år. (mer…)

De investerar i maskin som skräddarsyr lådan efter produkten – helt on-demand

Norska Akershus Reklame Team investerar i lådproduktion on-demand. Den styrs av en app, 3D-skanner finns för att mäta produkterna som ska ligga i och maskinen har ett API.

Tryckeri inleder samarbete med nedlagd tapetfabrik – ska trycka gamla mönster med med ny teknologi

Mönster från den anrika tapetfabriken som stängde på 80-talet får nytt liv med digital teknik.

4Sign breddar sin leverantörsbas – ”en utvärderingsperiod kan man säga”

I dagarna kom ett pressmeddelande om att 4Sign och Signcom inleder ett nytt samarbete. Branschkoll har varit i kontakt med 4Signs kedjeledare Jonas Albinsson som berättar mer om det nya samarbetet och hur det passar in i 4Signs övergripande strategi.

Mässan Sign&Print ställs in – flyttar till nätet

Mässan Sign&Print Scandinavia blir digital i februari 2021.

Den svenska grafiska mässan blir digital i februari 2021 och planeras fysiskt till 2022 istället. (mer…)

200 miljoner kronor per år ska få barn att läsa mer och bättre

Regeringen och samarbetspartierna satsar 200 miljoner kronor årligen i ett ”läspaket” som ska hjälpa fler barn och ungdomar att läsa mer. Tryckta texter ska få ”fortsatt stort utrymme”.

Podd-premiär: Michael Mossberg om inkjet, affärsmodeller, miljö och pandemin

Branschkoll har startat en podd och har redan publicerat fyra avsnitt. De första tre har haft gäster från produktmedia-branschen men nu är det podd-premiär för tryckeribranschen. Först ut är Michael Mossberg från Edvard Schneidler. (mer…)