Gå till innehållet

Marabu växlar fokus på stora maskiner – går all in på EFI

Marabu går fullt ut på EFI-spåret i det tyngre storformatssortimentet.

Mässor & Möten

Marabu Scandinavia, som under flera år varit återförsäljare av både EFI och Vanguard, byter nu spår. Efter att Durst, som förvärvade Vanguard, beslutade att avsluta all försäljning av Vanguard i Europa vid årsskiftet kommer återförsäljaren Marabu Scandinavia framåt att helt fokusera på EFI:s maskinsortiment när det gäller de tyngre storformatsbjässarna.

– Vi körde det i 2–3 år. Vi lyckades under den här tiden ställa ut nio maskiner i Sverige. Det har gått bra. En stabil produkt. En enklare produkt med hög produktivitet, säger Victor Bildsten på Marabu om Vanguard-eran.

Durst lanserade i slutet av förra året sin egen flatbäddshybrid, P5X. Då beslutade man att Vanguard inte längre ska säljas i Europa. Marabu hade dörren öppen från Durst att ta in den nya modellen, men tackade nej.

– Vi hade en möjlighet att titta på P5X-bordet men vi kan inte beblanda oss med att ha en Durst-produkt när vi är en EFI-återförsäljare. Då valde vi att gå hundra procent på EFI-spåret istället för att blanda in en produkt från Durst i vår portfölj.

Fortsätter med support till kunder

För de befintliga kunderna med Vanguard-maskiner i Sverige finns dock fortsatt support och service med maskindelar och bläck. ”De maskinerna kommer att leva kvar i Sverige”, poängterar Victor Bildsten.

– Vi kommer fortsätta kunna supportera produkterna, för Durst kommer att köra vidare med Vanguard i USA. De har sålt 1 000 maskiner i USA.

Marabu har långt tillbaka varit ensam återförsäljare av EFI:s produkter, men Bildsten är öppen med att de senaste åren inneburit utmaningar. Robusta och pålitliga kvalitetsmaskiner i en högre prisklass konkurrerar mot billigare alternativ på marknaden. Samtidigt har det varit ganska tyst från EFI på senare tid.

– Utmaningen vi har haft med EFI är att de har stagnerat lite i sin utveckling. Det har varit samma produkter och det har inte hänt så mycket medan det har kommit ganska mycket maskiner från Kina som tagit väldigt mycket uppmärksamhet och konkurrerat.

Nya skrivhuvuden – ökad hastighet

EFI har dock tagit nya steg. På Fespa-mässan i EFI:s monter stod förbättrade maskiner uppställda med förfinade skrivhuvuden och högre hastighet. Modellen EFI Vutek M3h, en rull- och skivmatad hybridskrivare med led-härdning, är ett exempel.

EFI visade även sin flatbäddskrivare EFI Pro 30f+. Den bygger på den tidigare 16h-modellen, men nu med en bordsstorlek på 2,05 x 3,05 meter och generation 6-skrivhuvuden som innebär att den printar snabbare och i bättre kvalitet.

Planprintern Pro 30f+ i EFI:s monter på Fespa.

På utställningsytan fanns också EFI Vutek Q3h XP, en omprofilering i samarbete med Agfas produkt Jeti Tauro 3300 HS. Hybridmaskinen är anpassad för högvolymsprint dygnet runt. Den har en maximal utskriftsbredd på 3,3 meter och en produktionskapacitet på upp till 905 kvadratmeter per timme. I blickfånget för Fespa-besökarna fanns också en ren rulle till rulle-printer, EFI Vutek X3r.

Förutom att vara exklusiv EFI-återförsäljare i Sverige, erbjuder Marabu även andra mindre storformatsmaskiner från tillverkare som Roland DG och Mutoh.

Kvalitetsmaskiner och bläckfokus

Enligt Bildsten är Marabus strategi att satsa på pålitliga maskinvarumärken av hög kvalitet, och samtidigt som bläcktillverkare, vara ett tryggt stöd på bläcksidan för kunder. De levererar bläck till de flesta fabrikat, även till billigare kinesiska maskiner de själva konkurrerar med.

– Med det sagt – ur ett Marabu-perspektiv och våra produkter – så måste jag säga att jag varmt välkomnar alla typer av Kina-maskiner. För här kan vi ersätta deras bläck med en produkt som följer alla lagar och regler, importer, säkerhetsdatablad på svenska och så vidare. En kvalitetsprodukt som de har svårt att leverera, vilket också är svårt att importera.

– Vi har fått gå in och räddat flera situationer när det har varit bläck som inte torkar, inte funkar eller ens är lagliga.

När det gäller marknaden för dyrare maskiner ser han en viss avvaktan från kunder i kölvattnet av osäkra tider som lågkonjuktur och inflation.

– Tittar man på marknaden generellt just nu så är det svårt att sälja maskiner över tre miljoner kronor. Kunderna är inte riktigt beredda på att göra den investeringen, säger han.

Snarare nu när läget är mer på en stabil nivå ligger kunden lågt, ser över sin situation och verksamhet och betalar av räntor och lån för att inte hamna i samma situation igen.

– Jag tror det här med stora maskiner kommer att öka igen kanske under Q3, i värsta fall Q4. Då kanske man kommer i fatt, har slickat sina sår och börjar köpa stora maskiner igen.

Samtidigt rör sig marknaden för mindre investeringar framåt:

– Med det sagt har marknaden börjat komma igång med Roland DG och Mutoh-maskiner, maskininvesteringar för 200 000–300 000 kronor. De sker kontinuerligt.

Roland DG:s senaste modell XP-640 i Truevis-serien, en 64-tums eco-solvent inkjetprinter.

Mer i ämnet: Print

Senaste från Branschkoll