Många strukturaffärer i den grafiska branschen

Det finns ett stort behov av förändringar i branschens struktur. Överkapaciteten är så stor och det ensamt är ett skäl till att vi kommer se fler stora affärer den närmaste tiden. Senaste tiden finns en trend att fler och fler investmentbolag kommer in som ägare till grafiska företag.
Vi ser ständigt nya konkurser och rekonstruktioner. Ofta slutar dessa i att tryckpressar försvinner från marknaden och kunder flyttas in i befintliga bolag med överkapacitet. Men samtidigt investeras det kraftigt i ny utrustning som höjer produktiviteten.

Några av aktiviteterna på marknaden den senaste tiden är:

  • Tidigare denna vecka meddelade Fälth & Hässler att man troligtvis får ny ägare innan året är slut. Springplanet, en nybildad kommunikationskoncern, har gjort en avsiktsförklaring om att köpa bolaget. Springtime har som affärsidé att hjälpa marknadsavdelningar att producera, styra och analysera marknadsaktiviteter i digitala och tryckta medier. UPPDATERAT: Springplanet drar tillbaka sin avsiktsförklaring att förvärva Fälth & Hässler
  • JustNu har fått nya ägare i investmentbolaget Serev Invest. Man säger i ett pressmeddelande att ”Den grafiska branschen förändras i grunden. Bolagets fokus på digitaltryck, formgivning och efterbearbetning i kombination med ett stort nät av tryckerier runt om i Sverige ger en perfekt position för att möta framtidens krav”.
  • Innan sommaren gick Danagårds Grafiska i Ödeshög och Lithoteknik i Motala samman. Det nya bolaget, DanagårdLiTHO, beräknas omsätta 130 miljoner per år.
  • Exakta i Hässlehom och Printing i Malmö gick samman i somras och bildar Exaktaprinting. Man beräknar att landa på en årsomsättning på 160 miljoner kronor.
  • Investeringsbolaget Traktorvägen Invest har köpt Grahns tryckeri i Lund (34 MSEK omsättning år 2009). Till Grafiskt Forum säger Gunnar Lund, ny vd på tryckeriet, att ”Behovet av tryckt media kommer även i fortsättning att vara stort. Vi ser att många företag och organisationer prioriterar att få närproducerade och miljövänliga trycksaker till hög kvalitet. Det gör att vi vill satsa i en mogen bransch”.
  • Ranhammar förvärvar Beli Kartong – syftet är att få fler kunder och att kunna effektivisera produktionen.
  • Bong och Hamelin bildar kuvertjätte som kommer att vara noterad på Stockholmsbörsen.
  • I augusti meddelade KatarinaTryck att man flyttar ihop med Litografia/Alfaprint. Man finns kvar som ett eget bolag och ska satsa på att utveckla sina kundrelationer. AGI skriver att Litografia/Alfaprint ”har tagit fram en ny samarbetsmodell för aktörer inom tryckeribranschen som innebär att företaget kopplar befintliga kundrelationer till en mer produktiv produktionsapparat kombinerad med ett bredare produkt- och tjänsteutbud.”
  • Senaste året har Stampenägda V-TAB vuxit rejält genom förvärv (t.ex. VTT Grafiska och Elanders verksamhet i Falköping) och investering i ett nytt tryckeri utanför Göteborg. Man har idag 14 anläggningar i Sverige. Man trycker mycket annat än bara dagstidningar som är ursprunget för bolaget. Första halvåret 2010 omsatte V-TAB 958 MSEK med en marginal på fyra procent. (Delårsrapport jan-jun 2010)

Utöver detta finns konkurser och rekonstruktioner av både små och medelstora företag.

Strukturerad och djupare information och analyser kring ämnet kommer under hösten i omvärldsbevakningstjänsten från Branschkoll som det nu går att teckna abonnemang på. Läs mer om tjänsten här.

HP ökar farten på nya storformatarna

HP kommer med nya storformatsskrivare. Det är modellerna Designjet och Pagewide som nu uppgraderas.

redaktionen@branschkoll.se

Mimaki lanserar nya skrivare för print direkt på objekt

redaktionen@branschkoll.se

Startup bygger sin första förpackningsfabrik

redaktionen@branschkoll.se

Investmentbolag går in i plastlåde-branschen

redaktionen@branschkoll.se