Madeleine Böhnke om ledarskap, företagande och hur det kan skilja sig mellan män och kvinnor

Madeleine Böhnke vd på Skoglund Reklam ger sin syn på företagande och ledarskap.
Madeleine Böhnke vd på Skoglund Reklam ger sin syn på företagande och ledarskap.

I Bollnäs, Hälsingland, finns ett företag som heter Skoglund Reklam och de har en vd som heter Madeleine Böhnke. Hon köpte företaget 2010, då blev hon den tredje ägaren till ett bolag som funnits och sysslat med profilreklam sedan 1954 om än med nytt organisationsnummer, när Böhnke tog över.

Under sin tid vid rodret har hon tagit bolaget från 1,2 miljoner kronor i omsättning till dagens 6,5 miljoner med ett team på sex personer, Madeleine inräknad.

– Du jag ska berätta en sak för dig, det heter inte kvinnligt ledarskap utan det finns ledare som också råkar vara kvinnor, de behöver inte ha med varandra att göra, säger Madeleine Böhnke till Branschkoll när vi ringer upp henne.

Madeleine har hört av sig efter artikeln vi skrev om hur många av branschens vd:ar som är kvinnor, först och främst vill hon ge sin syn på hur det är att vara kvinna och driva bolag, något hon upplever sig ofta skiljer sig från mäns sätt att arbeta. Men hon har också reagerat på en formulering som förekom i samband med artikeln, ”kvinnligt ledarskap”, hon tycker det är ett missvisande begrepp, att hon är ledare och kvinna samtidigt hör inte ihop och bör inte spela någon roll menar Madeleine.

– Jag köpte Skoglund Reklam den 1 mars 2010, så vi firar 13 år nu i dagarna, men bolagets rötter sträcker sig till 1954, innan jag förvärvade det här bolaget drev jag ett glasmästeri, som jag sedan sålde. Vi är en klassisk profilaktör på landsbygden skulle jag säga, vi gör lite av allt, allt med logga på, kläder, presentreklam, bildekor och skyltar.

”En man vill ofta bygga och bli stor medan kvinnor är nöjda med att omsätta så man kan ta ut en lön och ha några anställda”

Madeleine är noga med att poängtera att det hon pratar om är generella tendenser och att det såklart finns undantag både bland män och kvinnor i deras sätt att tänka och agera kring företagande. Men under sina många år som företagare och under sina fem år som ordförande för Företagarna i Bollnäs (en position hon precis lämnat) tycker hon sig ändå sett vissa tendenser.

– Under min tid hos Företagarna i Bollnäs har jag haft mycket dialog med en kvinna som jobbar för organisationen, hon är enmanskonsult, vilket en stor andel av kvinnorna som driver företag är. De har generellt inget intresse av att växa och bli större och större, något män däremot ofta vill. En man vill ofta bygga och bli stor medan kvinnor är nöjda med att omsätta så man kan ta ut en lön och ha några anställda, säger Madeleine och fortsätter:

– Och för mig är det här ingen kvinnofälla, det är ett aktivt val. Bolaget har ju gått från 1,2 till 6,5 miljoner i omsättning så det har inte stått still, men jag har valt att inte vidareutveckla det så mycket som jag kanske kunnat. Jag har en son som är 14 år och jag har prioriterat att umgås med honom. Jag är trött på debatten om att man skulle vara ett offer bara för att man inte är vd för ett jättestort bolag. Jag är inget offer, utan det är ett aktivt val jag gjort och så länge det är ett val så tycker jag det är okej, jag vill inte jobba ihjäl mig, även om jag slitit som en hund i många år också.

”Jag lät mina anställda bestämma hur mycket jag ska ha i lön”

Tror du det finns några skillnader i hur män och kvinnor driver sina företag, behandlar sina anställda, sköter HR-frågor?

– Det vågar jag inte svara på, jag vet inte. Jag har nog en annan syn på företagande än vad genomsnittet har, men jag tror mitt synsätt har mindre att göra med kön och mer att göra med personlighet.

Så hur är din syn på företagande?

– Jag tillhör de som delar med sig av allt som går bra. Vi är ett team och det är jätteviktigt att förstå att vi alla utgör en del av helheten, därför delar jag ut bonusar, upp till en extra månadslön per år om vi har bra siffror. Och när jag införde det här systemet så fick mina anställda sätta min lön. Annars kan jag ju se till att pengarna tar slut varje år, så det inte finns någon bonus att dela ut. Sen är det diktatur som gäller på bonusen, jag delar inte ut exakt lika utan det bedöms utifrån arbetsinsats, säger Madeleine och fortsätter:

– Och då pratar jag inte om övertid, jag har aldrig beordrat övertid någonsin utan min personal har 20 timmar komptid som de få göra vad de vill med. Det handlar mer om hur man ställer upp mentalt, hur man hanterar med- och motgångar, vilken energi man stoppar in i bolaget.

När det kommer till Madeleines lön säger hon att hon tycker hon tjänar bra och att hon tycker hon förtjänar att tjäna bra. För att det är hon som tar risken och det är hon som avstått från att ta ut lön ibland när det varit tuffare perioder på bolaget, och att lönen hon tar ut nu när det går bra således blir lite retroaktiv.

”Kan sälja företaget om jag hittar en köpare som har hjärtat på rätt ställe”

Häromveckan anställde Madeleine äntligen en ny säljare som känns riktigt bra efter att ha letat länge och testat några. Hon säger att målet är att gå ner i tid och om rätt köpare dyker upp kanske sälja bolaget.

– Jag har fantastisk personal, som kan jobba på och allt funkar även om jag inte är inne på kontoret. Häromveckan anställda jag en ny säljare, äntligen har jag lyckats hitta en tjej som jag trivs jättebra med. Målet nu är att gå ner i tid, exakt vad jag ska göra står skrivit i stjärnorna men jag är en sån person som hoppar runt och nu har jag hållit på med det här i 13 år, det är rekord för mig och jag skulle behöva lite andra mentala utmaningar.

Du skulle alltså kunna tänka dig att sälja bolaget?

– Jag skulle vilja sälja om jag hittar en köpare som har hjärtat på rätt ställe, inte annars, avslutar Madeleine Böhnke, vd och ägare på Skoglund Reklam.

Annons

Grafiska branschen har ett nytt tvåårigt kollektivavtal – så här stor blir lönehöjningen

”Alla parter har kämpat in i kaklet för att få klart det här avtalet.”

Det nya avtalet som precis presenterats ger 7,4 procent i löneökning fördelat på två år. 4,1 procent första året och 3,3 det andra året.

– Det är det högsta värdet i årstakt som vi haft i industriavtalets historia, säger Ulrika Lindstrand från Sveriges ingenjörer på en presskonferens.

Det blir också en höjning av lägstalönerna på 1.350 kronor.

– Vi har lyckats hålla alla arbetsgivares förslag på försämringar borta, säger Per-Olof Sjöö på Grafiska Fackförbundet på presskonferensen.

”Historiskt svår avtalsrörelse”

Grafiska Företagen kallar i ett pressmeddelande avtalsrörelsen för ”historiskt svår”.

Anna Freij, förhandlingschef Grafiska Företagen & Eva Glückman, vd Grafiska Företagen. (Bilder: Grafiska Företagen)

Kortsiktigt innebär det att både företag och deras medarbetare kan uppfattas som förlorare. Vinnare är i stället industriavtalets stabilitet och svensk ekonomis förutsättningar för återhämtning, skriver Grafiska Företagen i ett pressmeddelande.

– Det visar på industriavtalets styrka att vi nått en överenskommelse under dessa svåra omständigheter. Ett tvåårigt avtal bidrar positivt till den samhällsekonomiska återhämtningen, vilket också kommer att gynna företagen och deras anställda på sikt, säger Anna Freij, förhandlingschef Grafiska Företagen

Det nya avtalet gäller från och med den 1 april 2023 till och med den 31 mars 2025.

– Givet det komplicerade ekonomiska läget och hur löneökningstakten ser ut i vår omvärld innebär avtalet att parterna tagit ett stort ansvar för att skapa stabilitet och förutsättningar som kommer att motverka inflationen, säger Eva Glückman, vd Grafiska Företagen

Information om avtalet presenteras vid en presskonferens på fredagskvällen.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Pressträff kl 19.00 med anledning av OpO:s slutliga hemställan

Det är sista dagen på upploppet för att få till nya kollektivavtal för hela industrin, inklusive den grafiska.

Nu har parterna meddelat att man klockan 19.00 den 31 mars håller en pressträff, som går att se live på Youtube – nedan.

Fack och arbetsgivare håller sina respektive pressträffar i samma lokaler. Först Facken inom industrin och sedan arbetsgivarna.  

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ny Colorado från Canon med skalbar hastighet och vitt bläck

Ämnen i artikeln: Canon

Canons nya Colorado M-serie är en modul-uppbyggd 1,6 m rullmatad skrivare med två hastighetskonfigurationer och kapacitet för vitt bläck.

Den skalbara M-serien har flera utmatningshastigheter: Colorado M3 och M5 har en marschhastighet på 29 m²/tim respektive 40 m²/tim med max utskriftshastighet på 111 m²/tim respektive 159 m²/tim.

Hastigheten kan uppgraderas från en hastighet till en annan, tillfälligt vid produktionstoppar eller permanent.

Båda skrivarna kan också enkelt uppgraderas för att trycka med vitt bläck och utrustas med FLXfinish+ för matta/glättade CMYK-utskrifter.

Vit nyhet

Canons nya vita UVgel-bläck breddar applikationerna som kunderna kan skapa – till exempel fönstergrafik, skyltar och tapeter.

Man har också en ny sensorteknik för avkänning av media som gör att användarna kan skriva ut på tjocka strukturer, transparenta, färgade, reflekterande och magnetiska material.

Med FLXfinish+ kan man välja mellan matt eller glättad yta, eller båda delarna på samma CMYK-utskrift – utan extra lack.

För stora volymer

Kunder med stora volymer kan automatisera hela utskriftsprocessen genom att konfigurera produktionsinställningen UVgel Print Factory eller UVgel Wallpaper Factory, som skär, spolar tillbaka, tejpar eller buntar och hanterar volymer på åtminstone 50.000 m² per år, med minimal operatörstid. 

Enligt Canon så förbrukar UVgel-tekniken upp till 40 procent mindre bläck jämfört med andra bläcktekniker som latex eller eko‑solvent bläck och skapar samma bildkvalitet och färgintensitet.

Så här presenterades den nya modellen:

Ämnen i artikeln: Canon
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Få koll på färgerna med ny guide – nu på svenska

Better Brand Color Guide (BBCG), som lanserades i höstas, har nu översatts till svenska. Det är Lukas Enqvist på Brobygrafiska som gjort jobbet.

BBCG är ett gratis ramverk för alla som vill förbättra kommunikationen och reproduktionen av varumärkesfärger.

Den beskrivs som en praktisk guide som syftar till att ge grundläggande och praktisk färgkunskap till en stor grupp människor.

”BBCG är en metodik för att definiera, konvertera och kommunicera varumärkesfärger, inklusive en redigerbar mall och en exempel-ASE-fil som kan delas med alla designers i flödet. Det är hög tid att få de grundläggande sakerna rätt: en korrekt och tydlig definition av varumärkesfärger.”

>> Ladda ner guiden på www.projectbbcg.guide (den finns nu på nio olika språk, inklusive svenska)

Better Brand Color Guide är framtagen av Eddy Hagen i UK, och kom till delvis som en reaktion på uppståndelsen kring förändringar hos Pantone. Förra året tog Pantone bort sina färgbibliotek i Adobes program (nu behöver man aktivt köpa och lägga in dem själv) och gjorde förändringar i sina färger. Allt detta skapade förvirring hos formgivare, varumärkesägare och tryckerier.

Egentligen är detta inget nytt – svårigheter att välja färger och säkerställa hur de ser ut på olika material har alltid funnits – Lukas Engqvist och Tommy Bonté från Brobygrafiska berättar mer i senaste avsnittet av Branschkollpodden.

Enligt Better Brand Color Guide så är varumärkesfärger förmodligen den främsta diskussionspunkten mellan varumärkesägare/tryckköpare och tryckerier. Detta leder ofta till omtryck vilket är dyrt och resurskrävande.

Enligt Eddy Hagen är varumärkes-färgsguider ofta bristfälliga, tvetydiga eller ofullständiga. Även de från stora företag, de som skapats av stora byråer.

De vanligaste felen är att färgdefinitionen ofta är tvetydig – ett Pantone-nummer är inte en bra idé eftersom de tryckta Pantone-färgguiderna har en avvikelse jämfört med digitala ”master data”.

Branschexperter som Henk W. Gianotten, Paul Sherfield, Hauke Liefferink och Gary Courtney har varit med och utvecklat BBCG.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

HP lanserar femte generationens press för flexibla förpackningar

Ämnen i artikeln: HP Indigo

HP har presenterat sin nya HP Indigo 200K digitalpress, som är utformad för att ge digitala flexibla förpackningskonverterare bättre produktivitet och snabbare leveranser.

Den nya pressen är baserad på HPs beprövade tekniken för tryck av flexibel förpackning. Installationsbasen med över 300 HP Indigo 25K digitala pressar, serie 4, ligger till grund för utvecklingen.

Den nya serie 5 HP Indigo 200K digitalpressen trycker upp till 56 m/min och ökar därmed produktiviteten rejält.

Ökar produktiviteten med 30 procent

HP Indigo 200K digitalpressen visar en ökning på 30 procent i hastighet och 45 procent i produktivitet jämfört med HP Indigo 25K. Med en sin ”spot master”-teknik kan konverterare enkelt och snabbt uppnå rätt färg, hålla den konsekvent och dela färgresultaten online med sina kunder.

Förbättrad hållbarhet

Den nya pressen sägs också vara utformad för att förbättra hållbarheten och minska miljöpåverkan. Den är koldioxidneutral tillverkad, man har jobbat med att minimera avfall under uppsättning och produktion, samt minskad energiförbrukningen under produktion.

Ämnen i artikeln: HP Indigo
redaktionen@branschkoll.se
Annons

PODD: Förändringar hos Pantone – en färgskandal eller bara storm i ett vattenglas?

Förändrade basfärger och nya blandningar i Pantone-systemet. Så här påverkar det dig som jobbar med trycksaker.

Pantone har gjort förändringar i sitt sätt att beskriva sina färger och den grafiska branschen runt om i världen har reagerat. Men vad är det egentligen som hänt? Men hjälp av Tommy Bonté och Lukas Engqvist från Brobygrafiska reder vi ut vad som hänt och hur det påverkar branschen.

Lyssna på podden här – den finns också på Spotify och Apple Podcast.

Vissa beskriver det som en ”färgskandal” medan andra säger att det bara är en naturlig utveckling som nu fått extra fart efter att Pantone inte längre har sina färgbibliotek som standard i Adobes program. Debatten har skapat en del kontroverser bland användare i branschen om vad förändringen kommer att innebära för tryckerierna och alla som skapar trycksaker.

Slutsatsen är att Pantones roll har förändrats och att det nu finns andra verktyg för att säkerställa att en färg blir rätt när den trycks på olika typer av material. Samtidigt är Pantones berömda tryckta solfjädrar (det är nog få som inte känner till dem) fortsatt bra guider för den som ska välja färg till sina projekt.

Lyssna på podden och lär dig mer om hur man ska tänka och vilka nya verktyg som finns.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Influencer kampanjar på Tiktok för grafiska branschen – ”Kul jobb direkt”

Idag lanseras kampanjen ”Kul jobb direkt” riktad till unga mellan 18 och 25 år som har gått eller går ett yrkesinriktat tekniskt gymnasieprogram. Se filmerna här!

Bakom projektet står Grafiska Företagen och GS-facket.

Syftet med kampanjen är att fler unga ska få upp ögonen för den grafiska branschen, uppleva den som attraktiv. På grafx.se kan målgruppen hitta lediga jobb att söka men även få information om jobb och utbildningar som finns i den grafiska branschen, skriver Grafiska Företagen på sin webb.

För att effektivisera kampanjen riktas den till områden där den grafiska branschen är stor, framför allt Värmland, Götaland, Stockholm, Jönköping, Halland och Skåne.

– Det är roligt att kampanjen nu lanserats och att företagen får möjlighet att nå den här unga målgruppen. Även om företaget inte har ett direkt behov av att rekrytera så rekommenderar vi att lägga ut en annons för spontanansökningar kostnadsfritt för att synas och komma i kontakt med unga som är intresserade av branschen. Det är ett sätt att jobba med sin långsiktiga kompetensförsörjning, säger Eva Glückman, vd på Grafiska Företagen.

Annonsera gratis

Det finns en sida med platsannonser där man kan nå målgruppen både för specifika tjänster men också för spontanansökningar.

– Har du ingen ledig tjänst för tillfället? Gör som Åtta45, Arkitektkopia och Exakta och lägg ut en annons för spontanansökningar, så kan du ta emot intresseanmälningar utan att förbinda dig, säger Sophie Åhsberg som är projektledare för Grafx på Grafiska Företagen.

Influencer hos TMG Sthlm och Brandfactory

Man har som en del av kampanjen gjort fyra filmer med influenser Sam Petersson, som är Sam The Man på TikTok, som varit hos TMG Sthlm och Brandfactory och spelat in.

Se filmerna här:

redaktionen@branschkoll.se
Annons

AI-tjänst för bilder startar globalt månadsmagasin

AI-tjänsten för bilder, som har kommit otroligt långt i att generera bilder som ser helt verkliga ut (även på människor) drar nu igång ett tryckt månadsmagasin.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bröd & Salt digitaliserar menyer och skyltar

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Printagon ökade med 20 procent i volym – investerar i robot

Ämnen i artikeln: Printagon

2022 blev ett år med ökande volymer och nu investerar man i ytterligare automatisering och en ny robot tar plats vid tryckpressen i Helsingborg.

Rulloffsettryckeiet Printagon i Helsingborg gjorde en jätteinvestering i ny tryckpress 2019. Allt var klart precis när pandemin slog till och satsningen tog en paus.

Printagon ingår i norska Ålgård-koncernen och tillsammans landade man en omsättning på 540 miljoner kronor under 2022 med en marginal på 5 procent. Volymerna ökade med 5 procent totalt och i Sverige på Printagon låg volymökningen på hela 20 procent.

– Nästan alla grafiska aktörer har ökat omsättning på grund av papperspriserna men för oss ökar volymerna, kommenterar Bassam Mahmoud som är vd för Printagon.

För Printagon landade försäljningen på 131 miljoner kronor. Huvudprodukterna är kataloger, magasin och DM-produktion och man trycker för kunder som Coop, Dagens Arbete, HSB, Svea och Röda Korset.

Investerar i automatisering

I det norska tryckeriet har man under många år haft robotar som hjälper till med packning av trycket som kommer ut ur pressarna. Nu investerar man i ytterligare robotar – på Printagon är den första på väg att installeras just nu och i Norge är den femte roboten på väg in i huset.

– Det handlar om packning efter den nya pressen i Helsingborg – lyften från press över till pall blir helt automatiserat och ingen tar i trycksakerna innan det ska skickas till läsarna, säger Bassam.

Totalt har Ålgård och Printagon fem rullpressar och en 8-färgare för arktryck.

– Robotarna gör att vi kan utnyttja maskinerna bättre, gå upp i hastighet, det blir mer som kommer ut med mindre folk.

Hämtar hem jobb

Det är en fallande efterfrågan på tryckta produkter men den totala marknaden är väldigt stor.

– 70% av det vi gör idag är sånt som legat utomlands tidigare. Kostnaden för att trycka utomlands har ökat samtidigt som vi har blivit effektivare, säger Paul Bjarte Løyning på Ålgård.

En stor del av Printagons omsättning går till Norge eftersom många produkter passar bra i den nya tryckpressen som man installerade 2019.

Stora utmaningar på kostnadssidan

För ett tryckeri är kostnaden för el hög och för den som trycker heatset behövs också gas till torkanläggningen. Så under det senaste åren har kostnaderna för Ålgård och Printagon ökat kraftigt.

– Vi har stora utmaningar med både el och gas. Priset på gas har gått från 50 öre till 2 kr på tre år så det är en stor förändring.

Kostnad för el och gas ligger nu på cirka 8 procent av omsättningen och enligt Paul Bjarte Løyning, som är vd i Norge, borde siffran ligga mellan 4 och 4,5 procent. För att parera utvecklingen har man bland annat investerat i värmeåtervinning.

– Vi har gjort en stor miljöinvesteringar genom värmeåtervinning och vi producerar all egen värme nu. I slutet av året kommer vi till och med att sälja överskottsvärme, berättar Paul Bjarte Løyning.

Normalisering av priser

På både ström, gas och papper har situationen normaliserat sig enligt Printagon och man förväntar sig att det blir mer stabilt framåt.

– Vi gör nu också en investering i en ny gastank som gör att vi kan gå över till propan istället för naturgas.

Ämnen i artikeln: Printagon
redaktionen@branschkoll.se
Annons