Lista: 7 förpackningstävlingar att ha koll på

Tävlingar förpackning

Det finns många olika tävlingar i förpackningsbranschen – och nyligen lanserades en ny Nordisk tävling med hela 30 kategorier. Branschkoll har sammanställt en lista över de tävlingar i branschen som är de mest relevanta ur ett svenskt perspektiv.

Saknar du någon tävling i listan – hör av dig!

Worldstar (Global)

Worldstar Global Packaging Awards (WPGA) är, enligt organisatören World packaging organization (WPO) den främsta förpackningstävlingen i världen. För att få delta i WPGA så måste man kvalificera sig i en erkänd regional eller nationell tävling – bland annat Scanstar och European Carton Excellence Award. Normalt är det över 300 bidrag från drygt 30 länder som deltar.

European Carton Excellence Award (Europa)

Organisationen Pro Carton, ‎en europeisk förening för kartong- och kartongtillverkare, med huvudsyfte att främja användningen av kartong, har flera förpackningstävlingar. European Carton Excellence Award, Young Designers Award och Student Video Award.

Scanstar (Norden)

Scanstar är en Nordisk förpackningstävling som vid vinst ger en biljett till VM i förpackning – man får tävla i Worldstar. Tävling arrangeras av Scandinavian Packaging Association som i Sverige representeras av Svenska Förpackningsgillet.

Annons

PIDA (Global)

För studenter. Framtidens förpackningsdesigners utses av Billerudkorsnäs i deras designtävling PIDA. Tävlingen sker i samarbete med förpackningsutbildningar i flera olika länder.

Packnorth Award

Packnorth award är en ny tävling som går av stapeln för första gången 2021. Det är ett samarrangemang mellan Packsweden och Nord emballage. Vinnarna presenteras i februari 2022 i samband med en mässa i Stockholm.

Talents 4 Future (Sverige)

Empack, fackmässan som går av stapeln om ett drygt år (oktober 2022) på Kistamässan i Stockholm, har instiftat priset Talents 4 Future.  Är du under 30 år och har utvecklat en ny förpackning? Tagit bort förpackningen? Eller har ni unga talanger på ert företag som ni vill hylla lite extra? Nominera dig själv, ditt team eller en kollega för att hamna på den prestigefyllda listan över branschens skarpaste talanger under 30 år.

Det finns 3 kategorier att ansöka inom – Design, Innovation och Digitalisering.

The Label Industry Global Awards

The Label Industry Global Awards, är en global tävling för etikettbranschen som normalt avgörs på mässan Labelexpo.

Om ni tycker att vi har missat någon viktig branschrelaterad tävling så tveka inte att höra av er, alla tips mottages tacksamt så uppdaterar vi listan.

Annons

Webbinarium: Största utställaren på Drupa – och andra saker att ha koll på inför årets stora mässa

drupa16 jv9230 1800
Ämnen i artikeln: Drupa

I fredags hade nätverket Grafkom ett webbinarium inför Drupa. Här kan du se det.

Om du vill få lite bättre koll på vad som händer på kommande Drupa så kan nu nu se en genomgång som Morten Reitoft från Inkish gjorde för Grafkoms medlemmar i förra veckan.

Se seminariet nedan – men först en lista som sammanfattar en del av det som sägs:

  • Morten ger en övergripande bild av mässan, vilka blir de stora utställarna och vilka kommer inte att ställa ut alls.
  • Även om allt fler leverantörer som ställer ut inte anpassar sina lanseringar lika mycket efter mässan längre så kommer det att vara en hel del stora nyheter som visas upp.
  • 30 procent av alla utställare är kinesiska bolag – vad detta betyder berättar Morten en del om.
  • Allt fler utställare visar upp kompletta produktionsflöden – snarare än fristående maskiner
  • Räkna med massor av robotar
  • Nyheter inom inkjet – bland annat kommer nya affärsmodeller kring färg
  • I vilka hallar finns de små och intressanta start-up-bolagen?
  • … och vem är största utställaren?

Se hela seminariet här:

Ämnen i artikeln: Drupa
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Textiltryckeri försatt i konkurs

Görs på egen begäran.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Så mycket fakturerar profilföretagen kommuner och regioner

Kommuner och regioner 1800

Branschkoll har granskat fakturerade belopp till kommuner från drygt 200 profilåterförsäljare. Här är de som säljer mest till kommuner och regioner – och de som är mest beroende av denna försäljning.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nu står det klart – SBPR ska läggas ned

sbpr1
Ämnen i artikeln: SBPR

Nyligen höll SBPR ett möte där man beslutade sig för att branschföreningen ska läggas ned.

I ett uttalande till Branschkoll säger styrelsemedlem Cecilia Dellham på Exakt att:

Efter noggranna överväganden har vi kommit fram till beslutet att avveckla SBPR och arbeta med processen med att få över medlemmarna till PWA. På så sätt får vi en samlad förening som står stark och driver våra viktiga frågor vidare för hela branschen. Vi hoppas det arbetet ska vara klart till sommaren.

Nuvarande styrelse har valts om och ska arbeta med avvecklingen

Hon berättar också att SBPRs nuvarande styrelse valdes om i sin helhet och att de kommer arbeta med att avveckla föreningen.

– Vi är tacksamma för alla som har bidragit och deltagit i föreningens arbete genom åren och hoppas att en ny konstellation i PWA ska fortsätta det arbetet för att driva branschen framåt, säger Dellham avslutningsvis.

Ämnen i artikeln: SBPR
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Unitedprofiles nya vd kommer från Ahlsell

alex goot
Ämnen i artikeln: Unitedprofile

Johan Goot med gedigen erfarenhet från workwear-sfären tar över vdposten på Unitedprofile.

Ämnen i artikeln: Unitedprofile
redaktionen@branschkoll.se
Annons

NWG-varumärke i samarbete med skidort

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Merchandise som kategori i Svenska Designpriset – bidragsluckan är öppen

jens design

Svenska Designpriset kör en merchandise-kategori även i år, där designtävlingen firar 20års jubileum. Anmälningsperioden är nu öppen mellan den 19 februari och 14 juni, därefter utses vinnaren av en kompetent jury.

Förra året vann Redgert Comms och Påhlsons Daylight var dubbelnominerade! Vem som vinner i år återstår att se, men det är ett ypperligt tillfälle för branschen att höja merchandise status ytterligare och visa up häftiga projekt.

Läs mer om tävlingen och lämna ditt bidrag på www.designpriset.se.

LÄS OCKSÅ: Vinnarna av Svenska Designpriset i merchandise med mera

redaktionen@branschkoll.se
Annons

PF Concept lanserar nytt varumärke för teknikprodukter

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Olympus ISO-certifierade

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Rosendahl Design Group får B Corp-certifiering

Det danska designhuset Rosendahl Design Group har nyligen uppnått B Corp-certifiering och därmed förbinder sig företaget till flera förpliktelser gällande transparens, ansvarstagande samt social och miljömässig prestation.

Certifieringen utfärdas av B Lab, en icke-vinstdrivande organisationen som vill främja mer hållbart företagande genom att sätta standarder och skapa en gemenskap av företag som adresserar dessa samhällsutmaningar.

– Vi vill gärna vara en inspiration för andra och se vår insats skapa ringar på vattnet, säger Henrik Rosendahl, ägare och vd för Rosendahl Design Group, i ett pressmeddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons