Lenanders investerar i inplastningslinje

Lenanders_plastning

Lenanders i Kalmar investerar för ökad förädling och minskad miljöpåverkan. (Bild: Lenanders)

Lenanders Grafiska i Kalmar har investerat i en produktionslina för inplastning av tidningar och andra trycksaker. Den 12 meter långa maskinen har bilagestationer och addressering in-line.

– Tanken är att reducera frakter och öka förädlingsgraden på jobben i huset. Tjäna mer på varje jobb, säger Svante Oledal på Lenanders.

Färre frakter innebär att man bli mer miljövänlig resonerar man och det blir dessutom lättare att leverera ”just in time” när man kontrollerar hela produktionsledet.

– Allt är integrerat i vårt affärssystem och vi kan planera tid i varje delmoment och få återrapporteringar och kan finjustera planeringen.

– När priserna fortsätter nedåt kan vi konkurrera ändå och vi ser många jobb återkomma från Baltikum nu, avslutar Svante.

Maskinen som är av märket STS är levererad av Colonell.

”Branschen behöver höja sin status”

Svante Oledal passar på att slå ett slag för att branschen måste bli stoltare – vårda det grafiska yrket. Allt för att kunna ta rätt betalt för jobben som man utför.

– Uttryck som ”printa lite” är negativt och det hörs allt oftare. Det är en tekniskt avancerad produktion med många steg vi bedriver och den yrkesskickligheten ska vi vårda.

Branschen måste få uppskattning för den höga kvalitet som vi i stort levererar och vi måste jobba på att inte tappa värdet av vår kunskap.

 

Annons

Uppgraderade storformatare från HP ska skapa nya möjligheter för branschen

Snabbhet, flexibilitet och hållbarhet är ledorden när HP nyligen lanserade nya storformatsskrivare i Latexsegmentet.

HP har lanserat ytterligare en generation av sina Latex-skrivare. Med HP Latex 700 och 800 ökar man produktiviteten med 50 procent genom nya skrivarhuvuden. Samtidigt byter man ut platsen i färgbehållarna till papper och därmed ska tryckerierna kunna minska sin miljöpåverkan. 

Man säger sig också ha tagit fram den vitaste vita färgen i branschen som nu finns i de båda nya maskinerna.

Den två nya serierna finns i fyra varianter.

– När du tänker på HP Latex, ska du föreställa dig att du får en unik förmåga att säga ja till alla kundförfrågningar, oavsett leveranstid och krav på material, sa Guayente Sanmartin på HP vid lanseringen för några veckor sedan.

Vid lanseringen lade man stor vikt vid att visa upp alla de möjligheter som finns med de nya skrivarna. Tryck med den vita färgen och att utbudet av kompatibla material är stort gör att det går att göra det mesta med de nya skrivarna.

Nya skärmaskiner finns nu också som passar till de nya Latexskrivarna.

Hastigheten är upp till 36 kvadratmeter per timme.

Enligt HP ställer tryckerierna nu krav på mer hållbara produkter och därför har man bland annat bytt ut färgpatronerna i plats till kartong.

De nya färgbehållarna är till stor del gjorde av kartong.
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckeri investerar stort i robotcell

Målet är att bli den effektivaste grafiska aktören.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Robotlyftet hjälper små och medelstora företag med automatisering

Funderat på investera i automatisering? Nu kan du få bidrag!

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Storfusion inom mjukvara för marknadsföring och print

Man blir tillsammans 170 medarbetare och får en omsättning på över 200 miljoner kronor.

redaktionen@branschkoll.se
Annons