Kuvertkartell får böta 180 miljoner kronor

vestager_0

EU-komisionär Margrethe Vestager bötfäller fem kuvertföretag för kartellbildning.

Det handlar om fem bolag i kuvertindustrin som samordnade priser och delade upp marknaden mellan sig under åren 2003 till 2008. Nu har man gjort upp med EU och får totalt böta 19,5 miljoner euro – drygt 180 miljoner kronor.

Kartellen uppdagades genom information från en visselblåsare.

– Med böterna har vi stängt kuvertet, slickat igen det och skickat tillbaka det till avsändaren med ett tydligt budskap till alla företag om att inte försöka lura sina kunder genom kartellbildning, säger EU-komisionär Margrethe Vestager i en kommentar.

Enligt utredaren ska man genom möten, med aktiviteter som golf eller minigolf, på högsta nivå i kuvertföretagen ha samordnat sina svar på upphandlingar från stora distributörer och företag i Danmark, Frankrike, Tyskland, Norge, Sverige och England.

Fem fick betala 19,5 miljoner euro

Bong (Sverige), GPV och Hamelin (Frankrike), Mayer-Kuvert (Tyskland) och Tompla (Spanien) får böta totalt 19,5 miljoner euro.

Hamelin fick de högsta böterna på nästan 5 miljoner euro och Bong, som skriver i ett pressmeddelande att man inte delar kommissionens alla åsikter men att man ändå betalar 3,1 miljoner euro för att få ett slut på frågan och kunna gå vidare.

Bong och Hamelin gick samman 2010. Alla utom Bong fick sina böter sänkta eftersom de samarbetade med utredarna men samtliga fem har erkänt sin medverkan i kartellen.

Åtta.45 investerar i ny plattform för digitaltryck – köper tre nya pressar

Åtta.45 investerar i flera inkjetpressar, en arkpress och ny mjukvara.

redaktionen@branschkoll.se

De köper Lenanders Grafiska

Stora förändringar i produktionen.

redaktionen@branschkoll.se

Startup bygger ny marknadsplats där företag kan byta till miljösmarta förpackningar

Ska bli länken som effektiviserar och automatiserar processen mellan förpackningsleverantörer och köpare. Målet är att hjälpa alla små och medelstora företag att byta till förpackningar som är bättre för miljön.

redaktionen@branschkoll.se

Industrigrupp förvärvar sin tredje etikett-aktör på kort tid – köper också in sig i Norge

Etikettmarknaden konsolideras ytterligare på den svenska marknaden.

redaktionen@branschkoll.se