Logga in

Kuvertkartell får böta 180 miljoner kronor

12 december, 2014 | Av: Branschkoll | Dela:
vestager_0

EU-komisionär Margrethe Vestager bötfäller fem kuvertföretag för kartellbildning.

Det handlar om fem bolag i kuvertindustrin som samordnade priser och delade upp marknaden mellan sig under åren 2003 till 2008. Nu har man gjort upp med EU och får totalt böta 19,5 miljoner euro – drygt 180 miljoner kronor.

Kartellen uppdagades genom information från en visselblåsare.

– Med böterna har vi stängt kuvertet, slickat igen det och skickat tillbaka det till avsändaren med ett tydligt budskap till alla företag om att inte försöka lura sina kunder genom kartellbildning, säger EU-komisionär Margrethe Vestager i en kommentar.

Enligt utredaren ska man genom möten, med aktiviteter som golf eller minigolf, på högsta nivå i kuvertföretagen ha samordnat sina svar på upphandlingar från stora distributörer och företag i Danmark, Frankrike, Tyskland, Norge, Sverige och England.

Fem fick betala 19,5 miljoner euro

Bong (Sverige), GPV och Hamelin (Frankrike), Mayer-Kuvert (Tyskland) och Tompla (Spanien) får böta totalt 19,5 miljoner euro.

Hamelin fick de högsta böterna på nästan 5 miljoner euro och Bong, som skriver i ett pressmeddelande att man inte delar kommissionens alla åsikter men att man ändå betalar 3,1 miljoner euro för att få ett slut på frågan och kunna gå vidare.

Bong och Hamelin gick samman 2010. Alla utom Bong fick sina böter sänkta eftersom de samarbetade med utredarna men samtliga fem har erkänt sin medverkan i kartellen.

Podd: Han vill omdefiniera tryckindustrin – ”Tillväxtmöjligheterna är enorma”

”Det har aldrig varit en mer spännande tid för den grafiska industrin än den tid vi står inför nu. Tillväxtmöjligheterna är enorma”. Detta säger Henrik Müller Hansen, Gelatos grundare, i det senaste avsnittet av Branschkollpodden. Om du är entreprenör och vill få nya idéer inför framtiden – så är det spännande lyssning. (mer…)

Grundaren lämnar Lasertryk – ska satsa vidare på pizzabranschen

Duon som startade Lasertryk skiljs nu åt, i alla fall som kollegor på tryckeriet, när Anders Grønborg (t.h.) lämnar bolaget. (Bild: Lasertryk)

Anders Grønborg lämnar sina poster på Lasertryk och Scandinavian Print Group som han grundade tillsammans Esben Mols Kabell för över 20 år sedan.

Elanders och Universeum ska folkutbilda om IT-avfall

Elanders i samarbete med Universeum i Göteborg. (Bilder: Pexels och Universeum)

Elanders har inlett ett samarbete med Universeum som är Sveriges nationella vetenskapscenter,

Nu säljer Stordalen (nästan) rubbet till Bonnier

Nu säljer Petter Stordalen 70 procent av sitt bokförlag Strawberry Publishing till Bonnier Books och menar att de är den perfekta partnern för fortsatt tillväxt.

Svensk Direktreklam landar ÖoB och flera andra stora kunder

Henrik Olsson, SDR.

Print och TV starka tillsammans. (mer…)

Vill du fortsätta sälja B2B? Det här måste du göra för att nå fram till kunderna

B2B-affärer görs nu allt mer digitalt. Nya sätt att effektivare göra affärer växer fram i pandemins spår. Hoppar du på tåget?

Ingen ska behöva dö av ett elakt virus bara för att näringslivet ska komma på fötter igen. Ingen måste tillbaka till exakt samma arbetssätt för att få sitt företag att blomstra när pandemin dragit förbi. Branschkoll tar dig med på en resa till andra sidan pandemin och på vägen får du fakta som kan hjälpa dig ta viktiga beslut. Den som ser möjligheter istället för problem kommer att gå vinnande ur krisen. 

–> Visa hänsyn och investera i de bästa verktygen för digital försäljning. Det kommer att ta dig, dina medarbetare och ditt företag till en ny framtid med fler, större och smartare affärer.

Billes går ”all in” på CO2-kompensering – alla trycksaker blir klimatneutrala

Niklas Bille, vd för Billes Tryckeri, jobbar kontinuerligt med att sänka sitt företags klimatpåverkan.

Billes Tryckeri i Göteborg tar nu steget fullt ut och ser till att alla produktioner blir klimatneutrala oavsett om kunden efterfrågar det eller inte. (mer…)

Danagårdlitho går över till grönare transporter

Peter Hjelm, vd för Danagårdlitho.

Danagårdlitho går över till transporter med lägre miljöpåverkan. ”Vi angriper ett väsentligt miljömål”.

Här är branschens 21 superföretag inom print och promotion

Några av de företag som kvalat in på Bisnodes lista över svenska superföretag.

Branschkoll har ännu en gång gått igenom den långa listan över ”superföretag” och letat upp de bolag som verkar i de branscher vi har koll på så att säga. Hör företagen berätta om vad som står bakom framgångarna.