Kreativt grafiskt nätverk drog 70 personer till Nyköping

Slide1

Företag från hela den grafiska kedjan var på plats och skapade nya kontakter och fick nya idéer till sin verksamhet under GrafKoms senaste lunch-till-lunch-konferens. Nätverket samlade närmare 70 personer i Nyköping och aldrig har det varit så intensiva och kreativa diskussioner på ett möte med nätverket.

– Vi är det mest kreativa nätverket i branschen, sa Ulf Sunnberg, ordförande i nätverket, när han inledde mötet. Vi har redan börjat planera nästa träff i höst. Den blir i Borås och Göteborg och då är målet att bli över 100 personer.

De över 20 seminarierna, som delvis pågick i två parallella spår, under dagarna innehöll allt från digital publicering på plattor till strategiska tankar om framtid och utveckling. Den helt nya tekniken för att koppla fysiska produkter till mobiler med så kallade Ibeacons visades upp för första gången för grafisk bransch.

Trycksaken som app

Företaget Postify som har en plattform för att använda vykort i marknadsföring och varumärkesbyggande höll i en workshop där alla deltagare fick möjligheten att skicka ett vykort till en kollega i branschen. Idén var att sprida budskapet om GrafKom och att den som fick korten ska känna att man missat något bra.

– Vi håller på att bygga upp ett nätverk av tryckerier i hela världen och kommer troligtvis att ha tryck i 15 länder innan året är slut, så plattformen blir global, berättade Fredrik Schöön från Postify.

Med ett nyutvecklat API (ett standardiserat sätt för olika system att utbyta information) kan snart vem som helst koppla ihop Postifys vykortssystem med sitt eget, vilket skapar stora möjligheter för alla att enkelt kommunicera i den tryckta kanalen via vykort.

– Har du en sajt med mycket bilder lägger vi till en knapp som skickar vykort eller så fort det läggs till en ny kund i ditt crm-system så skickar vi ett vykort och hälsar han eller hon välkommen som kund – det finns massor av exempel på hur man kan koppla ihop vår vykortsplattform med era och era kunders system, avslutade Fredrik Schöön.

Affärssystem

Omikai var på plats och visade upp sitt kompletta och nyutvecklade webbaserade affärssystem för tryckerier och bokbinderier. Det handlar om att information måste bli mer tillgänglig i hela företaget och möjlig att använda för analys och efterkalkyl vilket Omikai jobbar med att tillföra.

– Vi behöver en större transparens, vi måste göra det lättare att beställa trycksaker och alla måste känna till vad man säljer och om det är lönsamt, sa Mathias Erlandsson, vd för Omikai.

Prissättningstjänsten Arifiq, som nyligen skrev ett samarbetsavtal med Agfa berättade mer om sina planer. Eva Rosén och Carina Karlsson berättade om hur tryckerier kan bli mer konsultativa i sin roll om man lägger över offerträknandet på kunden – viker man som tryckeri kan göra med Arifiq.

– Kompetensen på tryckerier måste användas bättre än att sitta och räknar offerter, sa Eva Rosén på Arifiq.

IMG 0764

Företag från hela den grafiska kedjan var på plats och skapade nya kontakter och fick nya idéer till sin verksamhet under GrafKoms senaste lunch-till-lunch-konferens. Nätverket samlade närmare 70 personer i Nyköping och aldrig har det varit så intensiva och kreativa diskussioner på ett möte med nätverket. Många av presentationerna finns att ladda ner här. – Vi är…

Framtid och trender

Ulf Sunnberg, som är ordförande i GrafKom, och mångårig konsult i branschen, visade upp flera exempel på ny digital teknik som förändrar branschen. Det handlade om digital publicering i flera kanaler och den nya Ibeacon-tekniken för att koppla ihop fysiska platser och produkter med telefoner. Här kan grafiska företag skapa en stor mängd nya tjänster de kommande åren enligt Ulf.

Peter Ollén, chefredaktör på AGI, var på plats och visade upp sin nya digitala förlagstjänst för skolor. Man kallar det för Fridtjuv efter politikern Fridtjuv Berg som var en drivande kraft i skolvärlden i slutet av 1800-talet. Tjänsten vänder på logiken med utbildningsböcker där skolorna betalar för tillgången till innehållet som finns digitalt på plattor och datorer. Vill man sedan ha en tryckt version betalar man ”bara” för produktionskostnaden.

– Efterfrågan på digitaltryck kan komma att explodera eftersom skolorna köper rättigheten att både använda och trycka boken, säger Peter Ollén. En skolbok är ettårig – det är en färskvara, avslutade Peter.

Första dagen avslutades av Anders Åhlmans, produktionschef på Arkitektkopia, som berättade om sin resa de senaste åren med väldigt stora förändringar bland annat som ett resultat av många företagsköp.

– En av utmaningarna är att vi finns på 30 platser i landet och allt som görs ska fungera på alla orter, berättade Anders.

Arbetsflöden

EFIs Rikard Broberg var på plats och visade upp företagets breda sortiment av printrar och mjukvara för arbetsflöden och Lars Thunström från NI Solutions berättade om sina tjänster där man hjälper företag att integrera och automatisera sin mediaproduktion.

Grafisk utbildning

Under de två dagarna presenterades fem olika grafiska utbildningar. Guy Ekholm från Xenter avslöjade spännande nyheter om hur nya utbildningar i grafisk produktion håller på att tas fram i branschen.

Tobias Trofast från Linköpings universitet berättade om skolans visualiseringscenter och hur den grafiska branschens måste ta till sig all den kompetens som finns hos nyutbildade.

Från hemmaplan i Nyköping kom Lennart Östlund från Learning Partner och berättade om en utbildning för säljare i medieproduktion som få av deltagarna kände till. En stor möjlighet för branschen att hitta ny kompetens inom det område – försäljning – som man har som svårast att hitta rätt personer.

Petter Kolseth från den grafiska designutbildningen i Borlänge lär studenterna både design och teknik vilket gör dem bra rustades för ett jobb i branschen. Ulla Gratte från YH-utbildningen i Göteborg avslutade utbildningsdelen.

Nya material och maskiner

IMG 0717

Företag från hela den grafiska kedjan var på plats och skapade nya kontakter och fick nya idéer till sin verksamhet under GrafKoms senaste lunch-till-lunch-konferens. Nätverket samlade närmare 70 personer i Nyköping och aldrig har det varit så intensiva och kreativa diskussioner på ett möte med nätverket. Många av presentationerna finns att ladda ner här. – Vi är…

Digitala ljuspaneler från Topright som skapar helt nya möjligheter för skyltar och ljuspaneler drog stort intresse.

– Materialet är otroligt tåligt, man kan till och med hoppa på det, sa Christoffer Varg från Topright samtidigt som han ställde sig på en skylt och hoppade.

Igepa och Signcom berättade om nya spännande material inom både papper och plast. Bland annat ett helt nytt plastmaterial som är bra anpassat för digitaltryck. Signcom som även säljer maskiner berättade om den enorma tillväxt som nu sker inom 3D-skrivarteknik och hur man är med inom det området.

Inom skyltområdet går utvecklingen snabbt mot att textil blir allt vanligare material i många applikationer.

Arne Brorsson som är sälj,- och marknadschef på Signcom berättade bland annat att en stor klädkedja säger att det är textil som kommer att vara det dominerande skyltmaterialet om fem år i en butik. – Låg vikt och lätt att hantera driver på utvecklingen, sa Arne Brorsson.

Björn Allskog och Robert Paulson från Agfa presenterade franska digitaltryckpressen MGI som man är ny återförsäljare av.

– Man ligger och tummar på Indigoklass med 270 linjers raster, sa Björn Allskog på Agfa under sin presentation.

Transaktion och reklam smälter samman med Big Data

När information från crm-system och kundernas aktiviteter länkas samman och skapar stora mängder information uppstår nya möjligheter även med trycksaker. Neoposts Björn Olsson berättade om avancerade programvarulösningar för att skapa både tryckta produkter och helt individaannpassade webblösningar i ett och samma verktyg.

Ulf Nillson från Canon, tidigare Océ, berättade om sin största kund, Strålfors, och hur de nu helt gått över till att trycka alla transaktionsdokument i färg med inkjet utan att förtrycka i offset.

– 2,5 miljarder svartvita A4 printades varje år i våra tonerbaserade maskiner år 2010. Under nästa år kommer nästan allt vara ersatt med inkjet, säger Ulf Nillson på Canon.

Strålfors är Canons största kund på Inkjet i hela världen i antal utrustningar med hela åtta ColorStream-maskier.

Ulf berättade att priserna på papper för inkjet rasar fort just nu och att det idag finns strax över 40 höghastighets-inkjet i Norden och de flesta står i Sverige.

Det skulle lätt kunna vara många gånger fler, om allt svartvitt som går i offset läggs in här, avslutade Ulf Nilsson från Canon.

Ungdomsbarometern

Sist av alla talare var Adam Chrigström från Ungdomsbarometern som berättade om ungdomars medievanor och förhållande till olika kanaler.

En trend är att ungdomar ser på internet som något helt självklart – ungefär på samma sätt som allas förhållande till elektricitet.

Den snabba förändringen från att vi haft en kanal för varje format (Print, radio, tv) till att nu vara en kanal för alla format (Text, audio, bild, video) har förändrat mediekonsumtionen i grunden.

Typiska frågor och svar från Ungdomsbarometern:

1995: Har du varit ute på internet? Ja: 21%  Nej: 79%

2014: Har du en smartphone? Ja: 93%  Nej: 7%

Adam avslutade med att dela med sig av resultat från en av undersökningarna. Bland annat framkommer att ungdomar mellan 15 och 25 år uppskattar tryck.

– Printprodukten står sig stark för långa format som böcker. Ju längre texten är desto mer föredrar man printprodukter. Och man tycker också att böcker är vackra, avslutade Adam.

Bilder från nätverksträffen

Deltagarna tog massor av bilder under de två dagarna och många av dem delades på Instagram och Facebook. Nedan finns ett urval (tack till fotograferna) och på Instagram under hashtaggen #grafkom14 finns ännu fler. På Twitter under #grafkom14 finns fullt med kommentarer och insikter från de två dagarna.

IMG 06891

Carina Karlsson och Eva Rosén från Arifiq

 

IMG 06871

Ulf Sunnberg, Ordförande GrafKom och Gustaf Sjöberg, Södermalms Snabbkopiering.

 

10261196 651023688279613 1234720619 n

Ola Karlsson, Branschkoll.

 

IMG 0717

Christoffer Varg från Topright hoppar på de tåliga ljuspanelarna.

 

IMG 0703

Lunch på Blommenhof i Nyköping.

 

IMG 0719

Niklas Karlsson, NT Mediaprint

 

 

IMG 0728

IMG 0746

Peter Ollén, AGI.

 

IMG 0751

Peter Gippert och Anders Åhlmans, Arktitektkopia.

 

IMG 0764

Örjan Sandgren och Mats Wennberg, Edita Bobergs.

 

IMG 0767

Daniel Hall, Majornas Grafiska och Linda Rosén, Canon.

 

IMG 0812

Jeanette Bengtsson och Camilla Bergström från KB Media

 

IMG 0776

Lars Sandberg och Oscar Evaldsson, KB Media Halmstad.

 

IMG 0708

Petter Kolseth, Högskolan Dalarna.

Brandfactory: ”Vi har bindande bud på delar av koncernen”

Brandfactory
Ämnen i artikeln: Brandfactory

I torsdags försattes Brandfactory-koncernen i konkurs och konkursförvaltaren är nu nära en affär för delar av verksamheten. Här är en av budgivarna.

Ämnen i artikeln: Brandfactory
redaktionen@branschkoll.se

Boxes & Labels Investerar i etikettpress från Bobst

1 boxes and labels

Visutech är leverantör av den nya pressen.

Boxes & Labels har genomfört en investering i en Bobst Master M5 flexopress med 10 färger, levererad av Visutech. Denna investering är en del av företagets strategi för att utöka sin produktionskapacitet och nå nya marknader.

LÄS OCKSÅ: Nya Boxes & Labels tar form – omsatte 150 miljoner 2022

Boxes & Labels har sedan tidigare investerat i HP Indigo från Visutech.

master m5

Den nya utrustningen, som innefattar avancerade funktioner för flerskiktsetiketter, laminering och kallfoliering, är avsedd att bredda Boxes & Labels förmåga att möta olika kundbehov inom förpackningsindustrin, skriver man i ett pressmeddelande.

– Denna toppmoderna tryckpress förbättrar inte bara vår produktionsförmåga utan ger oss även den flexibilitet som krävs för att ta tillvara på möjligheter på nya marknader, säger Dennis Artursson, vd för Boxes & Labels.

redaktionen@branschkoll.se

Arkitektkopia gör strategisk flytt – bygger ut tryckeriet i Göteborg

Gunnar och Robine 1800
Ämnen i artikeln: ABAArkitektkopia

För åtta år sedan flyttade man in i sina nuvarande lokaler i Bromma men när hyreskontraktet löper ut under nästa år så flyttas all ark- och ritningsproduktion till anläggningen i Göteborg.

I Göteborg finns sedan många år produktionen av storformat och i lokalerna finns plats för att rymma det som idag produceras i Stockholm.

Motiven bakom förändringen är ekonomiska berättar vd Gunnar Duintjer för Branschkoll.

– Efter noga övervägande har vi kommit fram till att det är en bättre lösning, främst ekonomiskt, att satsa i Göteborg där vi har en väl fungerande anläggning och plats att ta in det som finns i Stockholm.

Fortsatt stor representation i Stockholm

Det är viktigt för Arkitektkopia att fortsatt finnas nära kunderna i Stockholm och det kommer säkerställas även fortsättningsvis genom representation i Stockholm av cirka 50 medarbetare.

Höga hyresnivåer i Stockholm har gjort att många andra har flyttat ut från Stockholm och Arkitektkopia gör nu samma strategiska flytt.

– Vi har erfarenhet att göra stora förändringar och det fungerade bra när vi samlade storformat i Göteborg så det kommer att gå bra den här gången också, säger Gunnar Duintjer.

Det är tuffare tider med lägre efterfrågan och Gunnar Duintjer tror att vändningen nog inte kommer förrän 2025.

Flytten kommer succesivt ske under första halvåret 2024 och ännu finns inget slutdatum för när allt ska vara klart spikat.

– Tyvärr är det medarbetare i Stockholm som blir uppsagda, men alla blir erbjudna att flytta med till Göteborg även om det såklart är svårt för de flesta.

Flytten innebär också att man gör en kraftig effektivisering och man kommer också att uppgradera maskinparken i och med flytten.

– Göteborgsflytten representerar en betydande satsning från vår sida, och vi tror starkt på dess potential.

Logistiken kring leveranser ut i landet är redan väl uppbyggd så den delen skapar inga nya utmaningar. Leveranser enligt avtal blir inga problem alls, menar Gunnar som också betonar att man har franchisetagare i närheten av Stockholm (Nyköping och Eskilstuna) som kan lösa snabba leveranser i och runt huvudstaden.

– Vi har inte samma efterfrågan på leveranser samma dag från våra kunder, och om det uppstår så är det något vi kan hantera antingen genom franchisetagare eller med partners.

Stort behov av rekrytering

Processen att hitta ny produktionspersonal till Göteborg är redan inledd. Man ser ett behov av att anställda tio till tolv personer inom tryck och efterbehandling.

– Hela storformatsproduktionenn i Göteborg är idag runt 40 personer och nu blir vi ett tiotal till.

Att lyckas med att hitta rätt personer är något man har funderat igenom noga och man tror inte att det blir ett problem.

– Jag känner att vi har ett  bra rykte som arbetsgivare i Göteborg och vi har redan fått in många svar på våra första annonser. Vi strävar efter en mix av mer erfarna personer och de som är nya i branschen.

Strategi för 2030

När man blickar mot framtiden ser Arkitektkopia en ökande inriktning mot tjänsteerbjudanden med en förändrad efterfrågan på trycktjänster. Med en långsiktig strategi som sträcker sig till 2030 är flytten en del av planen för att minska de fasta kostnaderna, delvis för att kunna utveckla det som krävs på lång sikt.

– Vi kommer fortsätta med tryck, men inriktningen ligger mer på att erbjuda tjänster och lösningar i samarbete med partners och underleverantörer. Den svenska marknaden för tryck visar en tydlig trend, och vi behöver anpassa oss därefter.

Man fortsätter att driva verksamheten i Arkitektkopia med ABA som ett eget separat varumärke. Idag är man 12 franchisetagare medan man finns i Stockholm, Göteborg och Malmö med egna bolag.

När det kommer till bolagets storlek är man nöjda för tillfället. Man är öppna för förvärv men inte nödvändigtvis rena tryckerier utan istället skulle det kunna vara bolag inom tjänster kopplat till tryck.

– Vi har inget tydligt mål att växa. För oss handlar det mycket mer om att skapa en sund lönsamhet som kan ligga till grund för framtida utveckling, avslutar Gunnar.

Ämnen i artikeln: ABAArkitektkopia
redaktionen@branschkoll.se

V-tab har lagt dagstidningstrycket bakom sig

Dan Eriksson V tab
Ämnen i artikeln: V-TAB

Efter den omvälvande omstruktureringen är man nu en mycket mindre aktör – men med en plan för framtiden. ”Vi har förändrat vår kostnadskostym brutalt.”

Ämnen i artikeln: V-TAB
redaktionen@branschkoll.se

Muller Martini köper Hunkeler i grafisk storaffär

hunkeler muellermartini
Ämnen i artikeln: HunkelerMuller Martini

Muller Martini Holding AG har förvärvat samtliga aktier i Hunkeler Group, därmed slås två av de ledande företagen inom efterbehandling av tryckta produkter ihop.

Familjerna Hunkeler och Crédit Mutuel Equity har sålt sina andelar till Muller Martini, men köpesumman hålls hemlig.

Företagen har en lång historia av nära samarbete sedan andra världskriget. Detta strategiska beslut syftar till att stärka innovation och kundservice genom gemensamma försäljnings- och servicestrategier. Ledningen under Daniel Erni på Hunkeler AG fortsätter som vanligt, och varumärket Hunkeler behåller sina produkter och tjänster.

Fusionen ses som ett stort steg mot att bättre hantera den digitala transformationen på marknaden, särskilt inom korta bokproduktionsserier, enligt ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: HunkelerMuller Martini
redaktionen@branschkoll.se

Han tar över ledarskapet på Enfocus

En del av företagets strategiplan för framtiden.

Enfocus påbörjar ett nytt kapitel genom att utse Tim Bernaerdt till sin nya ledare. Bernaerdts började på företaget 2013 och skall sätta en ny riktning för framtiden, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Bernaerdts utnämning är ”mer än ett ledarskapsbyte”, skriver företaget. Den representerar ett strategiskt drag för Enfocus. Utnämningen sammanfaller med lanseringen av Enfocus Review, ett system för online-proofing, och Enfocus Cloud, en molnbaserad lösning för arbetsflöden.

– Jag känner mig hedrad över att få leda Enfocus verksamhet. Jag ser fram emot att fortsätta vår framgångssaga och föra Enfocus in i framtiden. Tillsammans med vårt globala nätverk av mycket skickliga Channel Partners har vi haft stora framgångar under de tio år jag har varit på företaget, säger Tim Bernaerdt.

Det befintliga ledningsteamet är oförändrat för att tillhandahålla stabilitet och stöd.

redaktionen@branschkoll.se

Ny kvalitets- och hållbarhetsansvarig till Plockmatic

Plockmatic Michael Nasstrom
Ämnen i artikeln: Plockmatic

Plockmatic Group har rekryterat en ny kvalitets- och hållbarhetschef. Det är Michael Näsström som har erhållit denna tjänst.

Michael kommer senast från Episurf Medical där han var ansvarig för kvalitets- och läkemedelsjuridska frågor.

Michael Näsström ska jobba med utvecklingen och implementeringen av kvalitetssäkringsstrategier för att säkerställa att företaget upprätthåller de högsta standarderna för produktleverans och även ansvara för hållbarhetsfrågor, skriver man i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Plockmatic
redaktionen@branschkoll.se

Grus i maskineriet för stor nordisk tryckeriaffär

contract 1800

”Måste utreda fusionens konkurrenseffekter”.

redaktionen@branschkoll.se

SBTi godkänner Canons mål för utsläppsminskning

Canon SBTi
Ämnen i artikeln: CanonSBTi

Har validerat och godkänt Canons mål för att minska företagets egna CO2-utsläpp.

Ämnen i artikeln: CanonSBTi
redaktionen@branschkoll.se

Bättre läge inför vintern – men viktigt att använda elen smart

el

Förra årets höga elpriser slog hårt mot svenska hushåll och företag. I år ser läget bättre ut inför den kalla årstiden.

redaktionen@branschkoll.se