Logga in

Köper 4 nya offsetpressar – ”den som kan investera har stora möjligheter”

07 oktober, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Livonia Prints Trond Erik Isaksen på Bokmässan i Göteborg tillsammans med Ivan Taborsak som är ny säljare i Sverige.

Flyttar, investerar och satsar vidare i Sverige.

Livonia Print flyttar samman verksamheten från två till en adress i Riga. Flera av de befintliga tryckpressarna byts ut och nu investera man bland annat i fyra nya offsetpressar. Samtidigt satsar man på den svenska marknaden med ett nytt kontor i Stockholm.

4 nya pressar, ny ctp och efterbehandlingsutrustning

Det blir tre helt nya 8-färgs Heidelbergpressar som ersätter motsvarande pressar från 2013 och 2014. Investeringsprojektet innebär också en ny 4-färgare för omslag och flera investeringar inom efterbehandling samt en ny CTP-anläggning. Bland annat en ny stor limbindare från Müller Martini som klarar både digitala småupplagor och större offsettryckta upplagor. Mellan 80 och 90 procent av produktionen är böcker i färg.

– Pressarna går 24/7 så det är dags att byta dem, säger Trond Erik Isaksen till Branschkoll när vi träffar honom på Bokmässan i Göteborg.

Trond Erik Isaksen äger Livonia Print som förra året omsatte 630 miljoner svenska kronor. Han berättar att man också flyttar med två offsetpressar – en 10-färgare och en 5-färgare – till den nya adressen.

Man har sedan tidigare redan sin digitala utrustning på det nya stället som består av två Canon i300 inkjet-arkpressar, en rullpress för svartvit tryck samt en tonerbaserad press för omslag.

– Allt vi gör bygger vi i industriell skala. Ett exempel är vår nya ”digitala” limbindaren för 20 miljoner som är anpassad till upplagor mellan 200 och 800 böcker.

Trond Erik Isaksen berättar att förlagen är traditionella men nu börjar se möjligheterna som ny teknik och automatisering innebär.

– Det påverkar deras kassaflöde. Många böcker som idag trycks i mellan 1500 och 2000 ex borde egentligen delas upp i flera mindre upplagor och då minskas hantering på lager, distribution och risk för att få kvar böcker som aldrig säljs.

Med de nya pressarna som alla har ny teknik för snabbare intag, mindre makulatur och enklare hantering ökar effektiviteten i bolaget kraftigt. En ny CTP-anläggning som är helt anpassad för de nya pressarna ställer man också in vilket ökar effektiviteten ytterligare. Lägg till stora satsningar på ny mjukvara för att hantera hela flödet så är Livonia ett företag i branschens framkant.

– Med dagens ekonomi kommer vi att producera upplagor ner till 500 exemplar i offset, säger Trond. Men för oss går faktiskt upplagorna upp eftersom vi levererar allt mer till stora marknader som Tyskland och England. Så där går vi faktiskt mot branschens utveckling just nu.

Ökar servicegraden i Sverige

Man har nyligen anställt Ivan Taborsak (LinkedIn) som säljare på den svenska marknaden och öppnar nu ett servicekontor i Stockholm. Tillsammans med JK Morris kompetens kan man leverera provtryck och projektledning närmare kunderna på kontoret i Stockholm.

– Servicenivån blir rejält bättre med Ivan på plats och JK Morris tjänster kommer även till Stockholm, säger Trond.

Ivan Taborsak berättar att det är mycket trender inom bokproduktion och det gäller att hänga med kunderna och hjälpa dem i utvecklingen av nya sätt att producera böcker.

– Formgivarna är kreativa och nu får vi större möjlighet att hjälpa dem förverkliga sina idéer, säger Ivan.

Han kommer nu jobba mot bland annat mellanstora förlag som typiskt ger ut ett tiotal titlar per år.

I och med investeringen skapar man nu förutsättning för rejäl tillväxt kommande åren enligt Trond.

– Det har aldrig varit så intressant som nu att vara i tryckeribranschen. Men investeringar blir allt viktigare för att hänga med i utvecklingen och har man den möjligheten kan man göra riktigt bra och spännande saker, avslutar Trond.

Han blir e-commerce manager för Danagårdlithos e-handelssatsning

Fredrik Lindbom blir ansvarig för Danagårdlithos satsning på e-handel. I somras förvärvade man sajten Colourpicture.se som blir basen för det nya affärsområdet som hjälper företag med presentreklam, profilkläder och tryckt material i alla möjliga former och format. (mer…)

Umeå Bokbinderi levererar till hela Sverige – med Instragram som språngbräda

Anne Kaartinen på Umeå Bokbinderi granskar kvalitén på arbetet innan det bearbetas vidare och slutligen skickas till kunden – och även ofta direkt till konsument. (Bild: Instagram @umeabokbinderi)

Det falsas och limmas. Häftas och präglas. Knivarna skär och nålarna syr. På Umeå Bokbinderi, ett av Sveriges få fristående bokbinderier, skapas det grafiska produkter med stor bredd. Nu jobbar man hårt för att nå ut med sina tjänster till tryckerier i hela landet. (mer…)

Världsledande PDF-expert till Sverige – Ghent Workgroups David van Driessche kommer till Workflow Summit

David van Driessche, som är ytterst ansvarig för arbetet i Ghent Workgroup, kommer till Workflow Summit i Stockholm för att prata om PDF, HMTL och Javascript. Ett unikt tillfälle att träffa en av världens främsta experter på PDF-teknologin. (mer…)

Millennie-generationen dödade print – återupplivas av generation Z

En ny generation tar till sig det tryckta mediet – och de gillar det!

Självkörande PDF-filer – skapar enorma tidsbesparingar

Det är inte bara bilar som blir självkörande – grafiska arbetsflöden kör samma väg. (mer…)

Förlag breddar med nytt affärsområde inom e-handel

Skapamers två grundare Carl Fenson och Elias Holmer tillsammans med Bodil Ericsson Torp, vd på Aller Media. (Foto: Stellan Stephenson)

Innehåll och e-handel går hand i hand.

Digital papperskorg generar marknadsföring och försäljning – letar samarbetspartners

Pantanovas digital papperskorg skapar uppståndelse på gatorna i Linköping.

Skapar en brygga mellan den fysiska och digitala världen. (mer…)

Fujifilms arkmatade inkjetpress till Norden – Edvard Schneidler ny försäljningsagent

Michael Mossberg på Edvard Schneidler som är ny agent för Fujifilms Jetpress i Sverige och Danmark.

Edvard Schneidler blir ny agent för Fujifilms arkmatade inkjetpress Jetpress 750S och arbetsflödet XMF i Sverige och Danmark. (mer…)

Printagon växlar upp med ny säljare i Stockholm – har dubblerat tryckerikapaciteten

Printagon i Helsingborg har anställt Åke Persson som ny svensk säljare. Han utgår från Stockholm och kommer senast från Eskilstuna Kurirens tryckeri Ektab, som läggs ner vid årsskiftet. (mer…)