Livonia Print köper 4 nya offsetpressar – "den som kan investera har stora möjligheter"

Livonia_Trond_Ivan_w

Livonia Prints Trond Erik Isaksen på Bokmässan i Göteborg tillsammans med Ivan Taborsak som är ny säljare i Sverige.

Flyttar, investerar och satsar vidare i Sverige.

Livonia Print flyttar samman verksamheten från två till en adress i Riga. Flera av de befintliga tryckpressarna byts ut och nu investera man bland annat i fyra nya offsetpressar. Samtidigt satsar man på den svenska marknaden med ett nytt kontor i Stockholm.

4 nya pressar, ny ctp och efterbehandlingsutrustning

Det blir tre helt nya 8-färgs Heidelbergpressar som ersätter motsvarande pressar från 2013 och 2014. Investeringsprojektet innebär också en ny 4-färgare för omslag och flera investeringar inom efterbehandling samt en ny CTP-anläggning. Bland annat en ny stor limbindare från Müller Martini som klarar både digitala småupplagor och större offsettryckta upplagor. Mellan 80 och 90 procent av produktionen är böcker i färg.

– Pressarna går 24/7 så det är dags att byta dem, säger Trond Erik Isaksen till Branschkoll när vi träffar honom på Bokmässan i Göteborg.

Trond Erik Isaksen äger Livonia Print som förra året omsatte 630 miljoner svenska kronor. Han berättar att man också flyttar med två offsetpressar – en 10-färgare och en 5-färgare – till den nya adressen.

Man har sedan tidigare redan sin digitala utrustning på det nya stället som består av två Canon i300 inkjet-arkpressar, en rullpress för svartvit tryck samt en tonerbaserad press för omslag.

– Allt vi gör bygger vi i industriell skala. Ett exempel är vår nya ”digitala” limbindaren för 20 miljoner som är anpassad till upplagor mellan 200 och 800 böcker.

Trond Erik Isaksen berättar att förlagen är traditionella men nu börjar se möjligheterna som ny teknik och automatisering innebär.

– Det påverkar deras kassaflöde. Många böcker som idag trycks i mellan 1500 och 2000 ex borde egentligen delas upp i flera mindre upplagor och då minskas hantering på lager, distribution och risk för att få kvar böcker som aldrig säljs.

Med de nya pressarna som alla har ny teknik för snabbare intag, mindre makulatur och enklare hantering ökar effektiviteten i bolaget kraftigt. En ny CTP-anläggning som är helt anpassad för de nya pressarna ställer man också in vilket ökar effektiviteten ytterligare. Lägg till stora satsningar på ny mjukvara för att hantera hela flödet så är Livonia ett företag i branschens framkant.

– Med dagens ekonomi kommer vi att producera upplagor ner till 500 exemplar i offset, säger Trond. Men för oss går faktiskt upplagorna upp eftersom vi levererar allt mer till stora marknader som Tyskland och England. Så där går vi faktiskt mot branschens utveckling just nu.

Ökar servicegraden i Sverige

Man har nyligen anställt Ivan Taborsak (LinkedIn) som säljare på den svenska marknaden och öppnar nu ett servicekontor i Stockholm. Tillsammans med JK Morris kompetens kan man leverera provtryck och projektledning närmare kunderna på kontoret i Stockholm.

– Servicenivån blir rejält bättre med Ivan på plats och JK Morris tjänster kommer även till Stockholm, säger Trond.

Ivan Taborsak berättar att det är mycket trender inom bokproduktion och det gäller att hänga med kunderna och hjälpa dem i utvecklingen av nya sätt att producera böcker.

– Formgivarna är kreativa och nu får vi större möjlighet att hjälpa dem förverkliga sina idéer, säger Ivan.

Han kommer nu jobba mot bland annat mellanstora förlag som typiskt ger ut ett tiotal titlar per år.

I och med investeringen skapar man nu förutsättning för rejäl tillväxt kommande åren enligt Trond.

– Det har aldrig varit så intressant som nu att vara i tryckeribranschen. Men investeringar blir allt viktigare för att hänga med i utvecklingen och har man den möjligheten kan man göra riktigt bra och spännande saker, avslutar Trond.

Annons

Hur blir man medlem i New Wave Profile – podd med Camilla Fjordland

Ämnen i artikeln: New Wave Profile

I det här avsnittet av Branschkollpodden pratar vi med Camilla Fjordland som är konceptansvarig på New Wave Profile. Det är hon som ytterst ansvarar för att hålla ihop kedjan och värva nya medlemmar.

Och vi pratar såklart en hel del om hur man blir medlem i kedjan, varför Camilla måste tacka nej till så många förfrågningar och varför det tycks vara så svårt att nå den ”magiska” 70-gränsen.

Podden finns på Spotify och Apple Podcast men du kan också lyssna på den här:

Några av de saker som vi pratade om i podden:

Hur blir man medlem i NWP?

– Vi söker aktivt nya medlemmar och i år tänkte vi försöka lägga lirte mer energi på det, nu är pandemin över och man kan resa runt och besöka fler. Antingen blir jag tipsad om potentiellt bra medlemmar, eller så hör ett företag av sig till mig och säger att de vill bli medlemmar. Därefter tar jag ett första möte och kollar in verksamheten och om både jag och företaget tycker ett medlemskap kan vara en möjlig väg framåt så får man skriva en verksamhetsberättelse, där man berättar om sitt företag och vad man ser för utveckling tre år framåt, säger Fjordland och fortsätter:

– Den presenterar jag sedan till marknadsrådet som består av fyra medlemmar i kedjan och fyra medlemmar av New Wave Mode. Då tittar vi på olika kriterier, där det första är omsättning, på en liten ort ska man omsätta 3 miljoner kronor och på en lite större ort 7 miljoner kronor, så man ska inte vara en nystartad verksamhet. Steg två är att man ska ha rätt driv och engagemang, om man inte redan är det så ska man åtminstone ha som drivkraft att bli marknadsledande på sin ort. Så den mentala inställningen är väldigt viktigt. Sen ska man inte heller konkurrera med befintliga medlemmar.

Finns det någon stad där NWP är urstarka?

– Hudiksvall skulle jag säga att vi är urstarka i, Lidköping, Uddevalla är bra, Halmstad är också ett bra exempel, vi är om svagast i de större orterna, Stockholm, Göteborg och Malmö finns det mycket mer marknad att hämta. Sundsvall, Linköping och Eskilstuna är också intressanta städer för nya medlemmar.

Vad är onboarding-processen för en ny medlem?

– När en ny medlem blivit godkänd så startar processen, vi har två datum på året då vi accepterar nya medlemmar 1 januari och 1 augusti. Och det beror på att man ska få bäst utväxling av marknadsföringen vi gör. Vi kommunicerar medlemmen till alla leverantörer så de ska få de villkor vi har förhandlat, som gäller oavsett hur stor eller liten du är. Sedan ska man göra fasadskyltar, fixa bygglovsansökningar, startpaket, inbjudningar till kundträffar och ägarträffar.

Vad är medlemsavgiften?

– Idag är vår avgift samma för alla medlemmar, den första enheten i ett företag kostar 84.000 kronor per år eller 7.000 kronor i månaden, har man en enhet till som är medlem så kostar den 3.000 kronor i månaden och då ingår hälften av allting. I medlemsavgiften ingår förutom att man får tillgång till ett marknadsledande varumärke får man tillgång till marknadsinsatser, allt från magasin som skickas ut, digitala nyhetsbrev, utbildningar, kundträffar och resor.

För att få veta mer om medlemskap och allt annat spännande vi pratade om (det nya magasinet, konsolideringar i branschen, NWPs planer framöver med mera) lyssna på hela avsnittet här nedan:

Ämnen i artikeln: New Wave Profile
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Odödliga jackor, frisbees i returplast och filmtips på vårmässan på Birger Jarl

Ännu en gång har delar av branschen samlats på Birger Jarls konferensanläggning i Stockholm där, några samarbetande ÅF bjuder in några av sina största kunder för att få träffa leverantörerna och se det senaste direkt i hästens mun.

Årets upplaga såg cirka 150 besökare och datumet sammanföll lite oturligt med första stoppet på PWAs promotion tour, enligt Peter Persson vd på FF Profilreklam och en av arrangörerna till eventet spelade krocken mindre roll, däremot vill han uppmana fler återförsäljare att vara med på mässan.

– Det var två leverantörer som hörde av sig till mig och sa att de inte kunde komma för de skulle till Örebro (på PWAs tour) annars tror jag inte det har påverkat. Det vore kul om fler återförsäljare ville vara med, vi är i princip samma gäng som kört på i 15 år nu, men det finns plats för fler, så om någon ÅF vill vara med, hör av er, säger Peter Persson, vd på FF Profilreklam.

Allt fler efterfrågar ”made in Sweden”

Lars Rubensson vd på Plastprint berättar om deras tänk i produktionen där allt som går tillverkas så nära som möjligt, oftast på den egna fabriken i Bredaryd, annars hos någon grannfabrik, eller i Europa.

Plastprint ligger väl positionerade, när över 80 procent av deras sortiment tillverkas i Sverige menar vd Lars Rubensson.

– Allt fler vill välja produktionsland och ort och ”made in sweden” efterfrågas allt mer, det är tacksamt för oss som har över 80 procent av vår tillverkning i Sverige. Och när det inte går att tillverka här försöker vi sourca så nära vi kan, glas från Frankrike och keramik från Italien exempelvis, säger Lars.

Återvunna material blir också allt hetare berättar Lars och visar upp de produkter i deras sortiment som är tillverkade av r-pet.

– Våra dryckesflaskor får vi av förklarliga skäl inte tillverka i r-pet, men allt fler av våra iskrapor tillverkas i returmaterial, likaså har vi börjat med frisbees i återvunnen plast och även våra reflexpåsar tillverkas i r-pet.

Nya reflexstandarder sedan i september

2020 kom nya reflexstandarder men man hade fram till september 2022 på sig att fasa ut de gamla reflexerna.

– Det är nya standarder som gäller sedan i september som våra reflexer lever självklart upp till bland annat att ska de lysa på båda sidorna av kroppen, avslutar Lars Rubensson.

Frisbee från Plastprint i returmaterial med ett snyggt tryck på framsidan som täcker eventuella slitningar i det återvunna materialet.

Första ordern gick till Norge

Stefan Wendelin från XD Connects är på plats på Birger Jarl.

Stefan, hur har det gått med er satsning på kläder?

– Jo men det börjar komma igång, vår första order gick till Norge faktiskt. Sen är textil och kläder en hårt konkurrenssatt del av branschen, men vi är försiktigt hoppfulla.

Stefan visar sedan upp etiketterna på plaggen som nu enkelt går att skanna, för att hamna i en databas där du kan se massor av av information om plagget, bland annat vilka länder plagget passerat och hur mycket vatten och andra resurser det tagit i anspråk.

– Det sitter en ”DNA-sträng” i etiketten så varje plagg är helt unikt och vi är helt transparenta med datan som visas, säger Wendelin.

”Jackan kommer aldrig att dö”

Anders Dahlgren håller en säker hand på vårens stora nyhet från PF Concept en ”odödlig jacka”.

Anders Dahlgren på PF Concept berättar att företaget fortsätta öka i omsättning och att man är upp 37 procent i år, trots det tycker han det känns som det är lite lugnare på mejlen och telefonen.

Vad beror det på då?

– Kunderna handlar själva på vår sajt, vi är lite kända för att ha en bra webbshopp där det är enkelt att få till ordern. Så kan vi lägga till på det proaktiva arbetet istället, berättar Anders Dahlgren.

Två tunga nyheter

Dels avslöjar Anders att PF ska få in det populära kanadensiska väskvarumärket Herschel i sortimentet i juni, innan han vänder blicken mot vårens stora nyhet en cirkulär skaljacka som tål ”5.000 vattenpelare”.

– Det här är mig veterligen den enda helt cirkulära profilprodukten, möjligen med undantag för Tareq Taylors stekpanna. Först och främst är den GRS-certifierad, alltså global recycle standard, sen har vi tagit fram ett retursystem. Så om du tröttnar på jackan eller om den går sönder, så skannar du jackan och kommer till vår sajt, där du får fylla i lite uppgifter. Därefter skickar vi en returlapp så du kan skicka tillbaka den till oss gratis och därifrån så antingen lagar vi den eller bryter ner materialet och tillverkar en ny jacka, så jackan kommer aldrig att dö, förklarar Anders.

För att underlätta den cirkulera processen så broderar man eller trycker inte direkt på jackan utan man trycker på en liten patch på ärmen som är avtagbar.

Lanserat nytt varumärke

Peder Rylander på Fruit

Peder Rylander på Fruit berättar att det senaste från bolaget är deras nylanserande varumärke Native Spirit där man har lagt fokus på hållbarhet.

– Alla produkter är tillverkade av antingen ekologisk bomull eller av returpet, och så sker delar av tillverkningen i Portugal. Det här är något vi märker av att det kommer mer och mer efterfrågan på europeisk produktion, säger Rylander.

”Det enda som inte gått upp i pris de senaste 25 åren är kläder”

Johan Fredborg på Neutral förklarar att någon alltid måste betala priset, om det inte är du är det någon annan.

Johan Fredborg som sedan en tid tillbaks jobbar på Neutral beklagar sig över att priset på en t-shirt ofta är för billigt. I dessa tider, när ränta och inflation sätter käppar i privatekonomin påminner Johan om att kläder är en av få produktgrupper som inte gått upp speciellt mycket i pris de senaste 25 åren.

Vad ska en t-shirt kosta då?

– En t-shirt som är bra producerad med ett tryck på som du får betala 100 kronor för är väl bra? Det är ändå 45 personer som varit inblandade i att ta fram t-shirten, då får varje person ungefär 2 kronor. Om du köper en t-shirt för 25 kronor så är det någon annan som får betala, garanterat. David, kolla på filmen The True Cost från 2015 och hör av dig till mig sen! Säger Johan Fredborg.

Händer mycket hos Adelante

Johan Jüngling på Adelante berättar om bolagets expansion.

Adelante har funnits i några år nu och börjar hitta sin plats i branschen, Johan Jüngling berättar bland annat att man nu kan förädla enskilda produkter och inte bara kartongen, han berättar också att bolaget precis kommit igång i Norge.

– Vi har halva vår omsättning via retail och halva via återförsäljare, där vi är glada över att många ÅF valt att ta in våra produkter i sortimentet. På retailsidan så finns vi i ost- och delikatessbutiker, saluhallar, te- och kaffehandlar med mera, säger Jüngling och fortsätter:

– Det senaste hos oss är att vi nu kan profilera enskilda produkter och inte bara på kartongen, sen finns vi med hos New Wave nu också genom samarbete och så har vi precis kommit med vår satsning i Norge. Vi finns också med på Promotion Gallery sedan i januari.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Craft investerar kraftig i sitt lager – köper 30 robotar som ska plocka i 50.000 lådor

Ämnen i artikeln: CraftNew Wave Group

Craft, som bekant ingår i New Wave Group, genomför nu en omfattande lagerinvestering, då man beslutat att ersätta sitt tidigare manuella pallställslager med en helt automatiserad lösning.

Ämnen i artikeln: CraftNew Wave Group
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Köpte en Kornit nu förstärker man med en DTF för att kunna printa egna transfers

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Wackes tidigare hållbarhetschef landar jobb hos stor branschaktör

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ny profilsäljare på Craft

Ämnen i artikeln: Craft

Craft senaste tillskott i säljkåren heter Anton Andersson och är sedan 2,5 månad tillbaks säljare hos Craft på profilsidan, tillsammans med tre andra kollegor betarbetar han svenska profilmarknaden för Crafts räkning. Antons distrikt sträcker sig från Linköping till Hudiksvall.

– Craft är ett roligt varumärke att jobba med, det är ju väldigt välkänt där ute, jag trivs bra, säger Anton Andersson.

Tidigare kommer han från tyska kängtillverkaren Meindl, där han var ansvarig för deras retailförsäljning i Sverige.

Ämnen i artikeln: Craft
redaktionen@branschkoll.se
Annons

XD Connects lanserar Rituals-utmanare

Ämnen i artikeln: XD Connects
Ämnen i artikeln: XD Connects
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Brand i Renewcells nya anläggning – aktien störtdök

fabrik
Ämnen i artikeln: Renewcell

Renewcell som tillverkar cellulosa av återvunna textilfiber och som relativt nyligen fått klart sin återvinningsanläggning i Sundsvall, i SCAs gamla lokaler, drabbades förra veckan av en brand.

Ämnen i artikeln: Renewcell
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Patagonia låter sig återigen bli förädlade – åtminstone på ärmen och under halsen

Ämnen i artikeln: Patagonia

Efter att saknats i branschen under nästan två års tid återvänder Patagonia nu till produktmedia-världen.

Ämnen i artikeln: Patagonia
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ska leverera profilprodukter till bussbolag

redaktionen@branschkoll.se
Annons