Logga in

Köper 4 nya offsetpressar – ”den som kan investera har stora möjligheter”

07 oktober, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Livonia Prints Trond Erik Isaksen på Bokmässan i Göteborg tillsammans med Ivan Taborsak som är ny säljare i Sverige.

Flyttar, investerar och satsar vidare i Sverige.

Livonia Print flyttar samman verksamheten från två till en adress i Riga. Flera av de befintliga tryckpressarna byts ut och nu investera man bland annat i fyra nya offsetpressar. Samtidigt satsar man på den svenska marknaden med ett nytt kontor i Stockholm.

4 nya pressar, ny ctp och efterbehandlingsutrustning

Det blir tre helt nya 8-färgs Heidelbergpressar som ersätter motsvarande pressar från 2013 och 2014. Investeringsprojektet innebär också en ny 4-färgare för omslag och flera investeringar inom efterbehandling samt en ny CTP-anläggning. Bland annat en ny stor limbindare från Müller Martini som klarar både digitala småupplagor och större offsettryckta upplagor. Mellan 80 och 90 procent av produktionen är böcker i färg.

– Pressarna går 24/7 så det är dags att byta dem, säger Trond Erik Isaksen till Branschkoll när vi träffar honom på Bokmässan i Göteborg.

Trond Erik Isaksen äger Livonia Print som förra året omsatte 630 miljoner svenska kronor. Han berättar att man också flyttar med två offsetpressar – en 10-färgare och en 5-färgare – till den nya adressen.

Man har sedan tidigare redan sin digitala utrustning på det nya stället som består av två Canon i300 inkjet-arkpressar, en rullpress för svartvit tryck samt en tonerbaserad press för omslag.

– Allt vi gör bygger vi i industriell skala. Ett exempel är vår nya ”digitala” limbindaren för 20 miljoner som är anpassad till upplagor mellan 200 och 800 böcker.

Trond Erik Isaksen berättar att förlagen är traditionella men nu börjar se möjligheterna som ny teknik och automatisering innebär.

– Det påverkar deras kassaflöde. Många böcker som idag trycks i mellan 1500 och 2000 ex borde egentligen delas upp i flera mindre upplagor och då minskas hantering på lager, distribution och risk för att få kvar böcker som aldrig säljs.

Med de nya pressarna som alla har ny teknik för snabbare intag, mindre makulatur och enklare hantering ökar effektiviteten i bolaget kraftigt. En ny CTP-anläggning som är helt anpassad för de nya pressarna ställer man också in vilket ökar effektiviteten ytterligare. Lägg till stora satsningar på ny mjukvara för att hantera hela flödet så är Livonia ett företag i branschens framkant.

– Med dagens ekonomi kommer vi att producera upplagor ner till 500 exemplar i offset, säger Trond. Men för oss går faktiskt upplagorna upp eftersom vi levererar allt mer till stora marknader som Tyskland och England. Så där går vi faktiskt mot branschens utveckling just nu.

Ökar servicegraden i Sverige

Man har nyligen anställt Ivan Taborsak (LinkedIn) som säljare på den svenska marknaden och öppnar nu ett servicekontor i Stockholm. Tillsammans med JK Morris kompetens kan man leverera provtryck och projektledning närmare kunderna på kontoret i Stockholm.

– Servicenivån blir rejält bättre med Ivan på plats och JK Morris tjänster kommer även till Stockholm, säger Trond.

Ivan Taborsak berättar att det är mycket trender inom bokproduktion och det gäller att hänga med kunderna och hjälpa dem i utvecklingen av nya sätt att producera böcker.

– Formgivarna är kreativa och nu får vi större möjlighet att hjälpa dem förverkliga sina idéer, säger Ivan.

Han kommer nu jobba mot bland annat mellanstora förlag som typiskt ger ut ett tiotal titlar per år.

I och med investeringen skapar man nu förutsättning för rejäl tillväxt kommande åren enligt Trond.

– Det har aldrig varit så intressant som nu att vara i tryckeribranschen. Men investeringar blir allt viktigare för att hänga med i utvecklingen och har man den möjligheten kan man göra riktigt bra och spännande saker, avslutar Trond.

Flyttar trycket från Polen till Norge – ”Klimatet blir säljargument”

(Bild: Marius Dalseg Sætre)

Flyttar hem trycket till Norge – klimatpåverkan mer än halveras.

Elanders Q3: ”Vårt bästa kvartal någonsin resultatmässigt”

Elanders koncernchef Magnus Nilsson. (Bild: Elanders)

– Jag är väldigt nöjd med att vi trots covid-19-pandemin lyckas prestera vårt bästa kvartal någonsin resultatmässigt.

Tre grafiska företag nominerade i kommunikationstävling

Kan prisas i kommunikationstävlingen Publishingpriset.

Trydells Tryckeri, Elanders och Danagårdlitho är nominerade. (mer…)

Elanders förvärvar återvinningsaktör – vill skapa global plattform för cirkulär hantering av IT-utrustning

Tjänster och lösningar för en cirkulär ekonomi viktig del av hållbarhetsarbetet.

Hösten började svagt – nedåt för alla medier utom ett

”Investeringarna fortsätter att falla, men inte i lika stor omfattning som under våren och den begynnande återhämtning som man har kunnat se under sommaren håller i sig.”

Amazon stoppar in 3,5 miljarder i tryckeriet till i sin merch-satsning

Amazon investerar 400 miljoner dollar i digital printutrustning.

Snabbmatskedja skrotar leksakerna – delar ut 5 miljoner böcker istället

Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max, som byter ut plastleksaker mot böcker. (Bilder: Press)

Plastleksaker byts ut mot fem miljoner böcker. (mer…)

Krönika: Den här artikeln borde heta ”Offlinekanaler dominerar världen” – men vi testar att hålla oss till fakta

”Det tryckta mediet har hamnat i kläm”.

Elbrist hotar: IT-jättarnas miljöpåverkan ökar snabbt

Nya serverhallar ska byggas – vilka var för sig kan dra så mycket el som ”ett halvt kärnkraftsverk”. Dubbelt så mycket som hela Uppsalas el-förbrukning!