Klimatkompensera din trycksaker – Grafkom lanserar nytt verktyg

CBP_WLT

Nätverket Grafkom har lanserat en ny tjänst för att klimatkompensera för papper i trycksaker.

Kompensationen sker genom stiftelsen World Land Trust som bland annat stöds av välkända miljöprofilen Sir David Attenborough.

– Det finns många olika sätt att göra detta på – och Grafkom har fokuserat på enkelhet, säger Magnus Thorkildsen som driver projektet för Grafkom.

– Verktyget Carbon Balanced Paper finns redan i England och vi tar nu ansvaret för det i Norden och Baltikum, fortsätter Magnus.

Kompensera för papper

För att göra det enkelt så använder man ett medelvärde för den mängd CO2 som genereras vid tillverkning av papper i Europa.

Även om svensktillverkade papper ofta har en längre påverkan än det Europeiska snittet så går man på medelvärdet – vilket betyder att man kanske överkompenserar vid användning av svensktillverkade papper. Men i utbyte får man en enkelhet i att inte behöva ha koll på de exakta talen för varje papper.

– Det är just enkelheten som vi tror är viktigt för att fler tryckerier och trycksaksköpare ska börja kompensera och det är så klart inte ett problem, förutom att det kostar några kronor mer, om man överkompenserar lite, säger Magnus Thorkildsen.

Även hela verksamheten kan kompenseras

– För Grafkom handlar det om att få fler tryckerier och trycksaksköpare att få upp ögonen för att det är enkelt att börja klimatkompensera för i alla fall papperet i sina trycksaker.

Men i projektet kommer man också att erbjuda kompensering för hela verksamheter men det kräver en lite mer omfattande genomgång av företaget.

– Det finns redan många bra verktyg för att beräkna de totala utsläppen av CO2 för en verksamhet och då kan man använda oss för kompensering men har man ingen egen beräkning så kommer vi kunna hjälpa till med det också, avslutar Magnus.

Läs mer om projektet på Grafkoms webb (Engelska) eller i broschyren som finns för nedladdning (Svenska).

Annons

Priset på plast rekordhögt

‎För den som letar efter exempel på inflation i dag är råvaror ett bra ställe att börja på. Koppar, stål, trä och plast är antingen nära eller på rekordhöga nivåer.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenskt tryckeri startar postersajt mot nischad konsumentgrupp

Ska hjälpa föräldrar piffa till barnrummen

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svenska Posterland expanderar till Tyskland

Bara ett halvår efter starten.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Posterföretag fick nästan 5 gånger mer betalt än väntat

Det svenska posterföretaget köptes upp av modeföretag.

redaktionen@branschkoll.se
Annons