Klimatkompensera din trycksaker och förpackningar – Grafkom lanserar nytt verktyg

CBP_WLT

Nätverket Grafkom har lanserat en ny tjänst för att klimatkompensera för papper i alla former av trycksaker.

Kompensationen sker genom stiftelsen World Land Trust som bland annat stöds av välkända miljöprofilen Sir David Attenborough.

– Det finns många olika sätt att göra detta på – och Grafkom har fokuserat på enkelhet, säger Magnus Thorkildsen som driver projektet för Grafkom.

– Verktyget Carbon Balanced Paper finns redan i England och vi tar nu ansvaret för det i Norden och Baltikum, fortsätter Magnus.

Kompensera för papper

För att göra det enkelt så använder man ett medelvärde för den mängd CO2 som genereras vid tillverkning av papper i Europa.

Även om svensktillverkade papper ofta har en längre påverkan än det Europeiska snittet så går man på medelvärdet – vilket betyder att man kanske överkompenserar vid användning av svensktillverkade papper. Men i utbyte får man en enkelhet i att inte behöva ha koll på de exakta talen för varje papper.

– Det är just enkelheten som vi tror är viktigt för att fler tryckerier och trycksaksköpare ska börja kompensera och det är så klart inte ett problem, förutom att det kostar några kronor mer, om man överkompenserar lite, säger Magnus Thorkildsen.

Även hela verksamheten kan kompenseras

– För Grafkom handlar det om att få fler tryckerier och trycksaksköpare att få upp ögonen för att det är enkelt att börja klimatkompensera för i alla fall papperet i sina trycksaker.

Men i projektet kommer man också att erbjuda kompensering för hela verksamheter men det kräver en lite mer omfattande genomgång av företaget.

– Det finns redan många bra verktyg för att beräkna de totala utsläppen av CO2 för en verksamhet och då kan man använda oss för kompensering men har man ingen egen beräkning så kommer vi kunna hjälpa till med det också, avslutar Magnus.

Läs mer om projektet på Grafkoms webb (Engelska) eller i broschyren som finns för nedladdning (Svenska).

Annons

Smålandstryckeri förvärvas av förpackningsbolag

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Svensk grafisk kedja ska inta Norge

redaktionen@branschkoll.se
Annons

NI Solutions ska sälja HP Latex – tar över från Papyrus

NI Solutions tar över Papyrus HP-agentur.

I höstas meddelade Papyrus att man slutar sälja HPs storformatssortiment. Nu är det klart att det blir NI Solutions som tar över kontraktet med HP efter att ha köpte verksamheten från Papyrus.

NI Solutions utökar därmed sitt sortiment med HP Latex och HP Pagewide XL inklusive service.

– Vi är övertygade om att detta är en mycket bra lösning och att våra kunder och deras produktionslösningar kommer att vara i trygga händer hos NI Solutions. Affären mellan oss och NI Solutions är klar och ambitionen är att NI Solutions tar över driften from 2022-02-01. Under januari månad vänder ni Er fortsatt till oss på Papyrus, säger Johan Svedung, försäljningschef på Papyrus.

Niclas Ulriksson som varit huvudansvarig för HP försäljningen på Papyrus följer med över till NI Solutions och blir säljare och produktansvarig för alla HP-produkter i NIs sortiment.

– Verksamheten kommer att integreras i vår storformatsavdelning. Uppstarten är redan i gång och snart kommer HP:s produkter att finnas på våra webb- och säljkanaler, skriver NI i ett meddelande.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Logistik- och efterbehandlingsbolag i rekonstruktion

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Globala jättar investerar i svensk förpacknings-startup

Produktionen kan vara igång under 2022.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Äntligen – den påfyllningsbara tandkrämstuben är här

redaktionen@branschkoll.se
Annons

En ”Popfree” Industri – projekt för att få bort PFAS

Många företag vill fasa ut PFAS, och är beredda att gå före kommande regleringar. Här är 22 av dem.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Plastindustritäta Småland ska öka plaståtervinningen med nytt projekt

Det saknas samordnade initiativ för att göra polymerindustrin mer hållbar. Nu kommer det ett sådant på initiativ av Handelskammaren i Jönköping.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Plasttillverkare ska öka cirkuläriteten

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Omfattande viktig certifiering till livsmedelsföretag i Sverige

Certifieringen B Corp växer nu med fler företag som har verksamhet i Sverige. Många förpackningsföretag finns på listan men ännu inga svenska.

redaktionen@branschkoll.se
Annons