Logga in

Klimat-kompensering genom trädplantering är långt ifrån problemfritt

22 oktober, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Klimatkompensation med hjälp av trädplantering används av stora delar av grafisk bransch. Nu få konceptet kritik.

I ett långt reportage i DN pekar tidningen ut flera brister som finns med att klimatkompensera genom att plantera träd. Och flera av de kampanjer, från bland annat Arla, Max och Arvid Nordquist där de påstår att de är klimatneutrala ifrågasätts kraftigt.

Skogsplanteringar är ett väldigt vanligt sett att klimatkompensera och utgjorde 2016 nära hälften av all kompensation på den frivilliga marknaden. Stora delar av den grafiska branschen jobbar med samma typ av klimatkompensering.

Problemen med att klimatkompensera genom att plantera träd är många och olika för olika länder, för en djupare förståelse rekommenderar vi att du läser DNs artikel (bakom betalvägg).

Men för att sammanfatta några av de problem som finns så rör det sig blandat annat om att fel träd planteras, vilket skapar kortsiktig ekonomisk fördel men hämmar biomångfalden och miljöfördelarna. Ett annat problem är att lokalbefolkningen på många av de platser där planteringen sker tvingas flytta och behandlas förkastligt av de som tjänar pengar på trädplantagen.

Ett annat stort problem är att fossila bränslen och träd är två helt skilda kretslopp och du kan inte reparera skadorna av att borra upp olja genom att plantera träd.

– Man kan inte kompensera utsläpp av svart kol – från den långsamma, geologiska kolcykeln, med omloppstider på miljontals år – med grönt kol i träd och ekosystem, som ingår i den snabba kolcykeln. Vi kan inte garantera att träden inte dör av sjukdomar, eller brinner upp, eller att markanvändningen inte ändras, säger Maria Johansson som är brandekolog och forskare som specialiserat sig på effekterna av kolinlagringsprojekt vid Stockholms universitet, skriver DN.

Bättre än att göra inget – eller?

En som inte håller med är Kaj Török som är hållbarhetschef på Max, som är en av de snabbmatsrestauranger som jobbar mest med trädplantering och har planterat 2 miljoner träd i Uganda sedan 2008.

– Det enda sättet som finns i dag för att binda koldioxid från atmosfären, som är både tredjepartsgranskat och certifierat, är trädplantering. Det är lätt att ha olika invändningar men utan att öka mängden träd i världen ser det just nu inte ut att gå att klara 1,5-gradersmålet. Jag blir matt av alla försök att kritisera träden eftersom de just nu är det bästa vi har, säger Kaj Török till DN

Främst i Afrika har det lett till att lokalbefolkning förlorar pengar på sina skogsplantage och drabbas utav matbrist eftersom de planterar träd istället för spannmål.

Den ideella organisationen FERN som är dedikerade till att skydda världens skogar och rättigheterna för de människor som är beroende av skogen rekommenderar EU att avstyra fler klimatkompensationsinitiativ med skogsprojekt, avslutar DN.

Nyförvärvat tryckeri i konkurs

Svenskt tryckeri uppköpt av utländsk aktör

Brandfactory i Sverige försatt i rekonstruktion – snart klart med ny ägare

Stora delar av Brandfactory i Sverige har gått in i en företagsrekonstruktion. Förhandling med ny ägare pågår. (mer…)

Ny print-tjänst för fotoböcker och bilder i Skandinavien

I ett samarbete med

Live från Workflow Summit – missa inte dessa 12 världsexperter inom print

Grafkom Workflow Summit sänder idag live från Stockholm i samarbete med Inkish. Men det är bara 12 av de 31 talarna som går att följa för dig som inte är på plats. (mer…)

Landa utökar produktionskapaciteten och börjar rulla ut pressar

Tryckpress från Landa installeras på tredje våningen hos tryckeriet ZRP i Kina. (Bild: Landa)

Med en ny produktionsenhet i drift och en till som ska börja byggas startar Landa serieproduktion av sina tryckpressar.

Maffigt – och viktigt – program med 31 talare på Workflow Summit

På tisdag 12 november går Workflow Summit i Stockholm och alla förberedelser är i stort sett klara. 31 talare kommer att vara på plats för att inspirera till automatisering i branschen. (mer…)

Hon är västra Sveriges främsta entreprenör

Evelina Lindgren som är vd för förpackningsföretaget Apak har gått vidare till riksfinalen i tävlingen EY Entrepreneur of the Year. (mer…)

Här är branschens 15 superföretag inom print och promotion

Många profil- och grafiska företag går fortsatt starkt och hela 15 företag tar glädjande sig in på listan över årets superföretag. Ett tydligt friskhetstecken och många av aktörerna kommer dessutom från den ”nya skolan”.