Kläder från XD Connect, Importhandbok från AD Company och textiltryck i en Kornit – Dag 2 på Nordic Profile Fair

En glad vinnare av ett påskägg på Nordic Profile Fair.
En glad vinnare av ett påskägg på Nordic Profile Fair.

De officiella siffrorna har kommit in och mässan såg totalt 1.500 besökare och 101 utställare under Nordic Profile Fair Hybrid som ägde rum i Jönköping den 17-19 januari.

Nedan följer utdrag från de samtal Branschkoll hade med utställare och besökare under mässans tredje och sista dag.

”När man vill ha de riktiga grejerna kommer man hit”

Dan Öfring från Wernersson Ost visar upp deras två delikatesslådor fyllda av lyxiga ostar.

En bit till vänster från ingången står en man med ost, han heter Dan Öfring och kommer från Wernersson Ost med taglinen ”Ostmästare sedan 1930”. Han erbjuder mig att smaka, först på en parmesan men sen på den lite mer ovanliga Old Rotterdam. Han föreslår att jag ska ta lite marmelad på för en ännu starkare smakupplevelse, jag gör som jag blir tillsagd – och wow, vilken ost!

– Det är andra gången vi ställer ut här på mässan, vi kommer från detaljhandeln där omsätter vi en miljard men vi har länge haft en liten fot i profilbranschen. Nytt för i år är att vi kan erbjuda de här två delikatesslådorna med allehanda goda ostar från bland annat Holland och Frankrike, kexen kommer från Österlen och marmeladen är dansk, berättar Dan Öfring.

”Vi erbjuder YH-kurser för de som vill lära sig mer om hållbarhet och textil”

Alice Grahn jobbar som kommunikatör på Nordiska Textilakademin som erbjuder YH-utbildningar för den som vill lära sig mer om textil och hållbarhet.

– Vi håller YH-kurser inom cirkuläritet och hållbarhet i textilbranschen, kurserna är allt från åtta veckor till nio månader och på deltid så att man kunna jobba samtidigt. De riktar sig till folk i branschen som behöver extra kunskap om de här områdena, säger Alice Grahn på Nordiska Textilakademin till Branschkoll.

Vilka är trenderna i textilbranschen?

– Remake, alltså göra om gamla saker till nya är ju hett och så är det viktigt att försöka ta tillvara på överblivna tyger i produktionen och hitta ett användningsområde för dem också!

Mer information om kurserna Nordiska Textilakademin erbjuder hittar du här.

”Vi har släppt en bok, en importhandbok!”

Catrin Josefsson på AD Company visar upp deras nyutgivna ”importhandbok”.

En av de mer imponerade grejerna vi såg på mässan var en importhandbok som AD Company släppt där de sammanställer allt man bör ha kolla på när man ska importera produkter.

– Det är komplext att importera produkter och i den här boken går vi igenom allt från logistiska utmaningar till kemikaliekoll och olika förkortningar. Det finns också en checklista, så man kan kolla att man gjort allt som måste göras, säger Catrin Josefsson på AD Company och fortsätter:

– Det är jag, Jan och en annan kollega som tillsammans jobbat hårt för att ta fram den här boken som bygger på 50 års erfarenhet, resor runt om i Asien och vår förhoppning är att den ska vara utbildade och behjälplig.

Annons

Gjort tunga investeringar och specialiserar sig på färgglada och stora motiv

Helene och Oskar Wassborg på familjeföretaget Textilprint som specialiserar sig på avancerade tryck, gärna färglada med stora motiv.

Textilprint i Forserum håller till i just Forserum som ligger mellan Jönköping och Nässjö, bolaget kommer från början från sömnadsindustrin men började ganska snart med brodyr och 2009 köpte man in sin första textilprinter.

2016 slog man på stort och handlade in en Kornit Storm 2, då var man först i Sverige med en Kornit som av många anses vara Rolls Roycen inom textiltryck.

– Vi gillar färger och stora motiv med utfallande tryck, för den nördiga jobbar vi i alfakanal och gör vår egen vitbas. Vi hjälper ÅF med de mer komplicerade trycken och så gör vi en hel del merch till band som är extra kräsna, berättar Oskar Wassborg, som är ansvarig för just merchandsie på familjeföretaget.

Efter tryck så behåller produkten eventuella Oeko Tex och GOTS-certifieringar och färgen är vattenbaserad.

Oskar Wassborg visar på skillnaden i tryckkvalitet, till vänster syns trycket gjort med Textilprints egna vitbas.

Investerat i en Coloreel

I oktober förra året köpte bolaget in en Coloreel-enhet, och den är det Helen Wassborg som sköter. Bland annat kör man prover till Coloreel själva och såklart då till de kunder som vill ha brodyr.

XD Connects gör en satsning på kläder

Stefan Wendelin på XD Connects berättar om deras nya klädvarumärke Iqoniq.

Hos XD Connects är den stora nyheten klädvarumärket Iqoniq som är kläder i bomull, där 50 procent är återvunnen och 50 procent är ekologisk. Vidare så har sex av modellerna ingen infärgning utan färgas naturligt av bomullsfiber som blandas ner, vilket spar på både vatten och kemikalier.

– Vi gjorde en satsning på kläder för åtta år sedan, då var det i återvunnen polyester, nu satsar vi på 100 procent bomull istället. Textil är branschens största segment och det känns kul att vi kan utvecklas åt det hållet och vara med inom det segmentet, säger Stefan Wendelin på XD Connects till Branschkoll.

Kläderna sägs ha fått bra respons under mässan, speciellt de oinfärgade. Kan levereras med tryck från XD Connects egna tryckeri i Rumänien.

”Vi får inte ta in nya produkter utan återvunnet material i så stor utsträckning som möjligt”

Vidare berättar Stefan om deras stränga återvinningspolicy där XD Connects inte längre tar in nya produkter i sortimentet som inte har ”så mycket återvunnet material som möjligt”. Man håller också på att göra om alla sina bästsäljare så de ska tillverkas av återvunnet material.

På etiketterna står det om klädernas miljöpåverkan, här jämföras en infärgad hoodie med en oinfärgad.

Carlobolaget släpper två nya serier

Lasse Fröseth från Carlobolaget håller upp två väskor från deras nya serie Geneve.

Lasse Fröseth på Carobolaget berättar att man släppt två nya serier – Geneve som är i läder och så Uppsala som är av gjort av canvastyg med läderdetaljer.

– Den här ryggsäcken (till vänster i bild) har fått bra feedback, den tror vi mycket på. Den har också dragkedjan mot ryggen vilket gör det mycket svårare att komma åt och öppna för någon obehörig. Både serierna har mottagits väldigt väl, berättar Lasse Fröseth för Branschkoll.

Skräddarsydda tröjor och sockor

Tamara de Bruijn på Bosscher-International hoppas på en lika bra mässa i Sverige som man hade i Danmark.

Det nederländska bolaget Bosscher-International ställde ut för första gången på mässan efter att de haft en ”succémässa på Myvendo Fair förra året” så ville man nu prova lyckan i Sverige.

– Vi har några kunder i Sverige men det är första gången vi ställer ut. Vi är mest kända för snabb produktion och för att kunna fixa unika mönster på tröjor, strumpor, mössor med mera, berättar Tamara de Bruijn.

Tipe fyllde 70

Tipe fyllde 70 år och det firade man genom att lotta ut flera fina sprängfyllda guldfärgade påskägg. Här tar en lycklig vinnare emot just ett sådant ägg!

Tack för den här gången

Team PWA ergo Maria Olsson och Roger Nilsson, tar en sista sväng i mässhallen under torsdagseftermiddagen. Och hälsar alla välkomna åter till augustimässan.

De påminner också om att den digitala mässan fortfarande pågår och går att besöka till den 3 februari klockan 16.00 via mässplattformen på Nordicprofilefaironline.com, där går det bland annat att tävla om fina priser genom att svara på frågor!

Tävling med fina priser i mässportalen som är öppen fram till 3 februari.
Annons

Grafiska branschen har ett nytt tvåårigt kollektivavtal – så här stor blir lönehöjningen

”Alla parter har kämpat in i kaklet för att få klart det här avtalet.”

Det nya avtalet som precis presenterats ger 7,4 procent i löneökning fördelat på två år. 4,1 procent första året och 3,3 det andra året.

– Det är det högsta värdet i årstakt som vi haft i industriavtalets historia, säger Ulrika Lindstrand från Sveriges ingenjörer på en presskonferens.

Det blir också en höjning av lägstalönerna på 1.350 kronor.

– Vi har lyckats hålla alla arbetsgivares förslag på försämringar borta, säger Per-Olof Sjöö på Grafiska Fackförbundet på presskonferensen.

”Historiskt svår avtalsrörelse”

Grafiska Företagen kallar i ett pressmeddelande avtalsrörelsen för ”historiskt svår”.

Anna Freij, förhandlingschef Grafiska Företagen & Eva Glückman, vd Grafiska Företagen. (Bilder: Grafiska Företagen)

Kortsiktigt innebär det att både företag och deras medarbetare kan uppfattas som förlorare. Vinnare är i stället industriavtalets stabilitet och svensk ekonomis förutsättningar för återhämtning, skriver Grafiska Företagen i ett pressmeddelande.

– Det visar på industriavtalets styrka att vi nått en överenskommelse under dessa svåra omständigheter. Ett tvåårigt avtal bidrar positivt till den samhällsekonomiska återhämtningen, vilket också kommer att gynna företagen och deras anställda på sikt, säger Anna Freij, förhandlingschef Grafiska Företagen

Det nya avtalet gäller från och med den 1 april 2023 till och med den 31 mars 2025.

– Givet det komplicerade ekonomiska läget och hur löneökningstakten ser ut i vår omvärld innebär avtalet att parterna tagit ett stort ansvar för att skapa stabilitet och förutsättningar som kommer att motverka inflationen, säger Eva Glückman, vd Grafiska Företagen

Information om avtalet presenteras vid en presskonferens på fredagskvällen.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Pressträff kl 19.00 med anledning av OpO:s slutliga hemställan

Det är sista dagen på upploppet för att få till nya kollektivavtal för hela industrin, inklusive den grafiska.

Nu har parterna meddelat att man klockan 19.00 den 31 mars håller en pressträff, som går att se live på Youtube – nedan.

Fack och arbetsgivare håller sina respektive pressträffar i samma lokaler. Först Facken inom industrin och sedan arbetsgivarna.  

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ny Colorado från Canon med skalbar hastighet och vitt bläck

Ämnen i artikeln: Canon

Canons nya Colorado M-serie är en modul-uppbyggd 1,6 m rullmatad skrivare med två hastighetskonfigurationer och kapacitet för vitt bläck.

Den skalbara M-serien har flera utmatningshastigheter: Colorado M3 och M5 har en marschhastighet på 29 m²/tim respektive 40 m²/tim med max utskriftshastighet på 111 m²/tim respektive 159 m²/tim.

Hastigheten kan uppgraderas från en hastighet till en annan, tillfälligt vid produktionstoppar eller permanent.

Båda skrivarna kan också enkelt uppgraderas för att trycka med vitt bläck och utrustas med FLXfinish+ för matta/glättade CMYK-utskrifter.

Vit nyhet

Canons nya vita UVgel-bläck breddar applikationerna som kunderna kan skapa – till exempel fönstergrafik, skyltar och tapeter.

Man har också en ny sensorteknik för avkänning av media som gör att användarna kan skriva ut på tjocka strukturer, transparenta, färgade, reflekterande och magnetiska material.

Med FLXfinish+ kan man välja mellan matt eller glättad yta, eller båda delarna på samma CMYK-utskrift – utan extra lack.

För stora volymer

Kunder med stora volymer kan automatisera hela utskriftsprocessen genom att konfigurera produktionsinställningen UVgel Print Factory eller UVgel Wallpaper Factory, som skär, spolar tillbaka, tejpar eller buntar och hanterar volymer på åtminstone 50.000 m² per år, med minimal operatörstid. 

Enligt Canon så förbrukar UVgel-tekniken upp till 40 procent mindre bläck jämfört med andra bläcktekniker som latex eller eko‑solvent bläck och skapar samma bildkvalitet och färgintensitet.

Så här presenterades den nya modellen:

Ämnen i artikeln: Canon
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Få koll på färgerna med ny guide – nu på svenska

Better Brand Color Guide (BBCG), som lanserades i höstas, har nu översatts till svenska. Det är Lukas Enqvist på Brobygrafiska som gjort jobbet.

BBCG är ett gratis ramverk för alla som vill förbättra kommunikationen och reproduktionen av varumärkesfärger.

Den beskrivs som en praktisk guide som syftar till att ge grundläggande och praktisk färgkunskap till en stor grupp människor.

”BBCG är en metodik för att definiera, konvertera och kommunicera varumärkesfärger, inklusive en redigerbar mall och en exempel-ASE-fil som kan delas med alla designers i flödet. Det är hög tid att få de grundläggande sakerna rätt: en korrekt och tydlig definition av varumärkesfärger.”

>> Ladda ner guiden på www.projectbbcg.guide (den finns nu på nio olika språk, inklusive svenska)

Better Brand Color Guide är framtagen av Eddy Hagen i UK, och kom till delvis som en reaktion på uppståndelsen kring förändringar hos Pantone. Förra året tog Pantone bort sina färgbibliotek i Adobes program (nu behöver man aktivt köpa och lägga in dem själv) och gjorde förändringar i sina färger. Allt detta skapade förvirring hos formgivare, varumärkesägare och tryckerier.

Egentligen är detta inget nytt – svårigheter att välja färger och säkerställa hur de ser ut på olika material har alltid funnits – Lukas Engqvist och Tommy Bonté från Brobygrafiska berättar mer i senaste avsnittet av Branschkollpodden.

Enligt Better Brand Color Guide så är varumärkesfärger förmodligen den främsta diskussionspunkten mellan varumärkesägare/tryckköpare och tryckerier. Detta leder ofta till omtryck vilket är dyrt och resurskrävande.

Enligt Eddy Hagen är varumärkes-färgsguider ofta bristfälliga, tvetydiga eller ofullständiga. Även de från stora företag, de som skapats av stora byråer.

De vanligaste felen är att färgdefinitionen ofta är tvetydig – ett Pantone-nummer är inte en bra idé eftersom de tryckta Pantone-färgguiderna har en avvikelse jämfört med digitala ”master data”.

Branschexperter som Henk W. Gianotten, Paul Sherfield, Hauke Liefferink och Gary Courtney har varit med och utvecklat BBCG.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

HP lanserar femte generationens press för flexibla förpackningar

Ämnen i artikeln: HP Indigo

HP har presenterat sin nya HP Indigo 200K digitalpress, som är utformad för att ge digitala flexibla förpackningskonverterare bättre produktivitet och snabbare leveranser.

Den nya pressen är baserad på HPs beprövade tekniken för tryck av flexibel förpackning. Installationsbasen med över 300 HP Indigo 25K digitala pressar, serie 4, ligger till grund för utvecklingen.

Den nya serie 5 HP Indigo 200K digitalpressen trycker upp till 56 m/min och ökar därmed produktiviteten rejält.

Ökar produktiviteten med 30 procent

HP Indigo 200K digitalpressen visar en ökning på 30 procent i hastighet och 45 procent i produktivitet jämfört med HP Indigo 25K. Med en sin ”spot master”-teknik kan konverterare enkelt och snabbt uppnå rätt färg, hålla den konsekvent och dela färgresultaten online med sina kunder.

Förbättrad hållbarhet

Den nya pressen sägs också vara utformad för att förbättra hållbarheten och minska miljöpåverkan. Den är koldioxidneutral tillverkad, man har jobbat med att minimera avfall under uppsättning och produktion, samt minskad energiförbrukningen under produktion.

Ämnen i artikeln: HP Indigo
redaktionen@branschkoll.se
Annons

PODD: Förändringar hos Pantone – en färgskandal eller bara storm i ett vattenglas?

Förändrade basfärger och nya blandningar i Pantone-systemet. Så här påverkar det dig som jobbar med trycksaker.

Pantone har gjort förändringar i sitt sätt att beskriva sina färger och den grafiska branschen runt om i världen har reagerat. Men vad är det egentligen som hänt? Men hjälp av Tommy Bonté och Lukas Engqvist från Brobygrafiska reder vi ut vad som hänt och hur det påverkar branschen.

Lyssna på podden här – den finns också på Spotify och Apple Podcast.

Vissa beskriver det som en ”färgskandal” medan andra säger att det bara är en naturlig utveckling som nu fått extra fart efter att Pantone inte längre har sina färgbibliotek som standard i Adobes program. Debatten har skapat en del kontroverser bland användare i branschen om vad förändringen kommer att innebära för tryckerierna och alla som skapar trycksaker.

Slutsatsen är att Pantones roll har förändrats och att det nu finns andra verktyg för att säkerställa att en färg blir rätt när den trycks på olika typer av material. Samtidigt är Pantones berömda tryckta solfjädrar (det är nog få som inte känner till dem) fortsatt bra guider för den som ska välja färg till sina projekt.

Lyssna på podden och lär dig mer om hur man ska tänka och vilka nya verktyg som finns.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Influencer kampanjar på Tiktok för grafiska branschen – ”Kul jobb direkt”

Idag lanseras kampanjen ”Kul jobb direkt” riktad till unga mellan 18 och 25 år som har gått eller går ett yrkesinriktat tekniskt gymnasieprogram. Se filmerna här!

Bakom projektet står Grafiska Företagen och GS-facket.

Syftet med kampanjen är att fler unga ska få upp ögonen för den grafiska branschen, uppleva den som attraktiv. På grafx.se kan målgruppen hitta lediga jobb att söka men även få information om jobb och utbildningar som finns i den grafiska branschen, skriver Grafiska Företagen på sin webb.

För att effektivisera kampanjen riktas den till områden där den grafiska branschen är stor, framför allt Värmland, Götaland, Stockholm, Jönköping, Halland och Skåne.

– Det är roligt att kampanjen nu lanserats och att företagen får möjlighet att nå den här unga målgruppen. Även om företaget inte har ett direkt behov av att rekrytera så rekommenderar vi att lägga ut en annons för spontanansökningar kostnadsfritt för att synas och komma i kontakt med unga som är intresserade av branschen. Det är ett sätt att jobba med sin långsiktiga kompetensförsörjning, säger Eva Glückman, vd på Grafiska Företagen.

Annonsera gratis

Det finns en sida med platsannonser där man kan nå målgruppen både för specifika tjänster men också för spontanansökningar.

– Har du ingen ledig tjänst för tillfället? Gör som Åtta45, Arkitektkopia och Exakta och lägg ut en annons för spontanansökningar, så kan du ta emot intresseanmälningar utan att förbinda dig, säger Sophie Åhsberg som är projektledare för Grafx på Grafiska Företagen.

Influencer hos TMG Sthlm och Brandfactory

Man har som en del av kampanjen gjort fyra filmer med influenser Sam Petersson, som är Sam The Man på TikTok, som varit hos TMG Sthlm och Brandfactory och spelat in.

Se filmerna här:

redaktionen@branschkoll.se
Annons

AI-tjänst för bilder startar globalt månadsmagasin

AI-tjänsten för bilder, som har kommit otroligt långt i att generera bilder som ser helt verkliga ut (även på människor) drar nu igång ett tryckt månadsmagasin.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Bröd & Salt digitaliserar menyer och skyltar

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Printagon ökade med 20 procent i volym – investerar i robot

Ämnen i artikeln: Printagon

2022 blev ett år med ökande volymer och nu investerar man i ytterligare automatisering och en ny robot tar plats vid tryckpressen i Helsingborg.

Rulloffsettryckeiet Printagon i Helsingborg gjorde en jätteinvestering i ny tryckpress 2019. Allt var klart precis när pandemin slog till och satsningen tog en paus.

Printagon ingår i norska Ålgård-koncernen och tillsammans landade man en omsättning på 540 miljoner kronor under 2022 med en marginal på 5 procent. Volymerna ökade med 5 procent totalt och i Sverige på Printagon låg volymökningen på hela 20 procent.

– Nästan alla grafiska aktörer har ökat omsättning på grund av papperspriserna men för oss ökar volymerna, kommenterar Bassam Mahmoud som är vd för Printagon.

För Printagon landade försäljningen på 131 miljoner kronor. Huvudprodukterna är kataloger, magasin och DM-produktion och man trycker för kunder som Coop, Dagens Arbete, HSB, Svea och Röda Korset.

Investerar i automatisering

I det norska tryckeriet har man under många år haft robotar som hjälper till med packning av trycket som kommer ut ur pressarna. Nu investerar man i ytterligare robotar – på Printagon är den första på väg att installeras just nu och i Norge är den femte roboten på väg in i huset.

– Det handlar om packning efter den nya pressen i Helsingborg – lyften från press över till pall blir helt automatiserat och ingen tar i trycksakerna innan det ska skickas till läsarna, säger Bassam.

Totalt har Ålgård och Printagon fem rullpressar och en 8-färgare för arktryck.

– Robotarna gör att vi kan utnyttja maskinerna bättre, gå upp i hastighet, det blir mer som kommer ut med mindre folk.

Hämtar hem jobb

Det är en fallande efterfrågan på tryckta produkter men den totala marknaden är väldigt stor.

– 70% av det vi gör idag är sånt som legat utomlands tidigare. Kostnaden för att trycka utomlands har ökat samtidigt som vi har blivit effektivare, säger Paul Bjarte Løyning på Ålgård.

En stor del av Printagons omsättning går till Norge eftersom många produkter passar bra i den nya tryckpressen som man installerade 2019.

Stora utmaningar på kostnadssidan

För ett tryckeri är kostnaden för el hög och för den som trycker heatset behövs också gas till torkanläggningen. Så under det senaste åren har kostnaderna för Ålgård och Printagon ökat kraftigt.

– Vi har stora utmaningar med både el och gas. Priset på gas har gått från 50 öre till 2 kr på tre år så det är en stor förändring.

Kostnad för el och gas ligger nu på cirka 8 procent av omsättningen och enligt Paul Bjarte Løyning, som är vd i Norge, borde siffran ligga mellan 4 och 4,5 procent. För att parera utvecklingen har man bland annat investerat i värmeåtervinning.

– Vi har gjort en stor miljöinvesteringar genom värmeåtervinning och vi producerar all egen värme nu. I slutet av året kommer vi till och med att sälja överskottsvärme, berättar Paul Bjarte Løyning.

Normalisering av priser

På både ström, gas och papper har situationen normaliserat sig enligt Printagon och man förväntar sig att det blir mer stabilt framåt.

– Vi gör nu också en investering i en ny gastank som gör att vi kan gå över till propan istället för naturgas.

Ämnen i artikeln: Printagon
redaktionen@branschkoll.se
Annons