Ishida Europe förstärker representationen i norra Europa
Vill du fortsätta läsa?
Den här artikeln är en del av Branschkoll Print & Pack. Vill du läsa den tecknar du en prenumeration nedan eller loggar in om du redan har en.
Välj hur du vill prenumerera på Branschkoll
Det finns två olika prenumerationer att välja på. Oavsett så ingår inloggning till alla på ditt företag.
(Inkl. Promotion)
Från:
1167 kr/månad
Läs allt på Branschkoll om tryckeri-, pack & etikett samt produktmedia.
UPM och Eastman lanserar komposterbart förpackningsmaterial för livsmedel
UPM Specialty Papers och Eastman har utvecklat en biopolymerbelagd papperslösning för livsmedelsförpackningar som kräver fett- och syrebarriärer.
Förpackningen kombinerar Eastmans biobaserade Solus-tillsatser med UPM:s komposterbara och återvinningsbara barriärpapper, vilket gör den lämplig för återvinning i befintliga fibersystem.
Den nya lösningen är framtagen för flexibla förpackningar och erbjuder hög värmeförsegling och barriärskydd även vid vikning. Tekniken är kompatibel med befintlig LDPE-extruderingsutrustning, vilket eliminerar behovet av ytterligare investeringar för tillverkare.
Produkten har validerats för återvinningsbarhet enligt PTS-metoden och för både hem- och industriell komposterbarhet. Exempel på den nya förpackningen visades upp under PACK EXPO International i Chicago i november.
Billerud lanserar nytt medicinskt papper
Billerud har lanserat Medikraft Sealbase, ett ytbehandlat medicinskt papper tillverkat av nyfiber.
Papperet har en ytvikt på 38 g/m² och är framtaget för att vara ett baspapper för syntetiska förseglingar för medicinsk användning där ett sterilbarriärsystem inte krävs, som exempelvis för plåster
Medikraft Sealbase tillverkas vid företagets fabrik i Skärblacka och är återvinningsbar, enligt information från företaget.
MediKraft SealBase presenterades på medtech-mässan COMPAMED i Düsseldorf i november och är en del av Billeruds hållbarhetssatsning för att minska miljöpåverkan i produktionen.
Branschrapporter: Ska visa hur verkliga framsteg görs inom hållbarhet för papper- och massaindustrin
Metsä Group, Sappi, Smurfit Westrock och Södra är några av aktörerna som delar med sig av sin expertis i den första rapporten.
Heidelberg ska spara 100 miljoner euro – frigör resurser för investeringar
Heidelberg planerar att spara över en miljard kronor (100 miljoner euro) vid anläggningen i tyska Wiesloch-Walldorf de kommande tre åren genom att minska personalstyrkan med 450 personer. Idag jobbar cirka 4 000 personer på anläggningen.
Målet är att stärka konkurrenskraften och frigöra resurser för investeringar i teknik och tillväxt, skriver man i ett pressmeddelande.
– Avtalet gör det möjligt för oss att minska kostnaderna vid Tysklands största anläggning och skapa utrymme för viktiga investeringar, säger Jürgen Otto, vd för Heidelberger Druckmaschinen AG i ett pressmeddelande.
Planen, som även omfattar investeringar i utbildning och AI, fungerar som modell för andra Heidelberg-anläggningar i Tyskland.
Metsä lanserar kolkalkylator för skogsägare
Metsä Group introducerar en CO2-kalkylator, som hjälper skogsägare att analysera kollager och kolsänkor i sina skogar. Verktyget visar kolflöden i träd, jordmån och träprodukter samt effekterna av skogsåtgärder över tid.
– Skogsägare är nyckelaktörer i hanteringen av kolsänkor. Kalkylatorn stöder hållbar skogsvård och ökar medvetenheten, säger Juho Rantala, direktör på Metsä Group. Funktionen blir tillgänglig för alla ägarmedlemmar innan årets slut, enligt ett pressmeddelande.
Bokus förvärvar BTJ
Bokusgruppen stärker B2B-affären och erbjudandet mot skolor, bibliotek och företag.
Bokus AB, en del av Bokusgruppen, meddelar att de har köpt 100 procent av aktierna i BTJ Sverige AB, ett företag med fokus på digitala informationstjänster, media och bokförsäljning inom kunskapssektorn.
BTJ med säte i Lund har varit verksamt i över 80 år och riktar sig främst till Sveriges bibliotek men har i dag även skolor och företag som viktiga kunder. Företaget omsatte cirka 100 miljoner kronor under 2023 med en EBITA-marginal på 11,4 procent.
Stärker upp mot bibliotek och skolor
Maria Edsman, vd hos nätbokhandlaren Bokusgruppen, kommenterar förvärvet:
– Vi är väldigt glada att välkomna BTJ in i Bokusgruppen och därmed ytterligare stärka oss gentemot bibliotek, skolor och företag. BTJ är ett bolag med högt anseende och lång erfarenhet inom bokbranschen. Med kompletterande styrkor ser vi stor potential i att fortsätta utveckla den fina verksamhet de byggt upp under många år. Med detta förvärv har vi ännu bättre förutsättningar att förverkliga vår vision om att sprida läsglädje och kunskap brett i hela samhället.
70 miljoner i köpeskilling
Förvärvet förväntas stärka Bokusgruppens B2B-affär och bidra positivt till vinsten per aktie 2025. BTJ:s informationstjänster kommer även möjliggöra en förstärkning av Bokus och Akademibokhandelns onlineerbjudande genom värdeadderande produktinformation, enligt ett pressmeddelande.
Köpeskillingen uppgår enligt Bokus till 70 miljoner kronor med en möjlig tilläggssumma på upp till 22 miljoner kronor på kontant och skuldfri basis.
IT-aktörer siktar mot samgående under nytt varumärke
De svenska IT-bolagsgrupperna har påbörjat en plan för sammanslagning. Syftet är att bredda marknadserbjudandet och få en starkare position på den svenska IT-marknaden.
Fem grafiska gaseller på Västkusten
Årets Gaseller inom print och media är utsedda i sin helhet. Här är den andra delen av listan.
Upphandlingar av tryckerier överklagas mest
Av alla branscher är det högst andel överprövningar i upphandlingar av tryckeritjänster, visar ny statistik.