Ipex 2014 ändrar skepnad – till det bättre

Senaste dagarna har det kommit nyheter om stora avhopp från Ipex. Utställare som HP och Agfa säger att man inte tänker ställa ut på mässan och Landa kommenterar att de måste ”titta på alla fakta” innan man bestämmer sig.

Alla ni som funderar på att inte vara med på Ipex – tagga ner, boka en lite mindre monter, lämna maskinerna hemma och kom dit med era allra smartaste personer. Använd mässan som en plattform för att nå befintliga och nya kunder med hjälp av kunskap istället för med maskiner.

Att den allra största aktören (HP var störst på Ipex 2010) försvinner, skapar stora möjligheter för andra att ta plats och synas. Jag tror till exempel att Benny Landa ser detta som en möjlighet snarare än ett problem. Om Landa väljer att inte ställa ut så lär det snarare bero på att de inte har hunnit klart med sin utveckling än att de inte tror på Ipex som en plattform att nå ut till den Europeiska tryckeribranschen. En insats på mässan kan ju naturligtvis anpassas till det utfall man tror att man kan få – man måste inte ha den största montern. Själv blir jag väldigt förvånad om Landa inte visar upp sina nano-maskiner i London om två år.

Det är naturligtvis synd att stora och viktiga företag i branschen väljer att inte vara med. Men för HPs del finns många anledningar. Man meddelande så sent som i maj att man ska minska personalstyrkan med 27.000 personer kommande två åren – varav 8.000 i Europa – och självklart handlar det om personella resurser, kostnader och i slutändan att man inte anser det vara värt pengarna.

I en kommentar till beslutet säger HP att man ska satsa på mer lokala evenemang som är mer fokuserade på applikationer snarare än maskiner. Jag tolkar det som att man vill försöka komma närmare kunderna och kunna jobba mer med kundens affärsutveckling. Dscoop som är HPs egna konferens har växt snabbt och engagerar allt fler. Kanske kommer man att satsa ännu mer resurser på den framöver.

Agfa berättade på Drupa att man är i en utvecklingsfas, bland annat inom ny inkjet-teknik, och detta kommer säkert inte att vara visningsbart förrän tidigast på nästa Drupa. Affärerna tuffar på och man har bedömt att det är mer kostnadseffektivt att låta säljarna jobba på som vanligt – kanske med ökade lokala marknadsbudgetar.

Samtidigt växer nya arenor fram som konkurrerar om pengar och uppmärksamhet. EcoPrint i Berlin, om bara några månader, är ett exempel och där är det just HP som är den utställare som syns allra mest.

Ipex får alltså konkurrens från både lokala aktiviteter och från leverantörernas egna event. En gemensam nämnare för dessa är mindre fokus på maskiner och mer fokus på tjänster – det som branschen faktiskt tjänar pengar på. Samtidigt tog Drupa i min mening ett steg ”tillbaka” och känslan var att det var större fokus tryckpressar än tidigare (om det nu är möjligt).

Drupa är den stora teknikmässan och vart fjärde år räcker gott och väl för detta. Övriga mötesplatser måste för att överleva fokusera på allt annat än tryckteknik. De måste i högre utsträckning se till att branschen möts och lär sig mer om affärer, lösningar, marknadsföring och kommunikation. För detta behövs inte lika mycket maskiner vilket betyder lägre kostnader för utställarna.

Ipex är precis som branschen under omvandling. Färre utställare och färre besökare – jämför färre anställda och mindre volymer behöver – nödvändigtvis inte betyda att det blir sämre. Gör man rätt saker så har Ipex chans att bli den ledande mässan för den grafiska branschen – en mässan där besökarna utvecklar sina företag så att de kan komma hem och göra fler affärer (det gör man inte med ny tryckteknik). Vill man titta på tryckpressar i framtiden får man åka till Düsseldorf.

2014 kommer Ipex att vara mitt i detta skifte, och säkert kännas märklig med en salig blandning av utställare. Men rätt utvecklat så blir Ipex 2018 en mässa som handlar om lösningar kring information och kommunikation i alla kanaler. Då har mässan klarat övergången till det digitaliserade informationssamhället, och om inte, så går man samma väg som de företag i branschen som inte klarar av denna övergång.

Personligen hoppas jag att HP, Agfa och de andra som väljer att inte ställa ut, avundsjukt får stå vid sidan och tittar på om två år när deras konkurrenter träffar kunder och gör affärer i London. Branschen behöver alla tillfällen att träffas och utveckla affärerna och man måste inte vara störst på en mässa för att vara med på detta.

/Ola Karlsson, Branschkoll

Foto: Steve Burden Photography

Åtta.45 investerar i ny plattform för digitaltryck – köper tre nya pressar

Åtta.45 investerar i flera inkjetpressar, en arkpress och ny mjukvara.

redaktionen@branschkoll.se

De köper Lenanders Grafiska

Stora förändringar i produktionen.

redaktionen@branschkoll.se

Startup bygger ny marknadsplats där företag kan byta till miljösmarta förpackningar

Ska bli länken som effektiviserar och automatiserar processen mellan förpackningsleverantörer och köpare. Målet är att hjälpa alla små och medelstora företag att byta till förpackningar som är bättre för miljön.

redaktionen@branschkoll.se

Industrigrupp förvärvar sin tredje etikett-aktör på kort tid – köper också in sig i Norge

Etikettmarknaden konsolideras ytterligare på den svenska marknaden.

redaktionen@branschkoll.se