Interaktivitet en del av det tryckta mediets framtid

Studentuppsatsen ”Interaktivt tryck” har utsetts till årets bästa av GYF. Den har enligt juryn belyst en del av det tryckta mediets framtid. Författaren Martina Virostek vid Högskolan Dalarna belönas med 25.000 kronor.

Uppsatsen Interaktivt tryck av Martina Virostek belönades med GYFs branschpris.

Uppsatsen Interaktivt tryck av Martina Virostek belönades med GYFs branschpris.

Branschkoll träffade Martina i samband med prisutdelningen på Bokmässan i Göteborg.

Man har egentligen bara skrapat på ytan, säger Martina på frågan om hur hon ser på utvecklingen. Man har inte kommit någon stans, Ikea verkar vara ett av få svenska initiativ som håller igång, säger hon.

I samband med uppsatsen undersökte Martina marknaden med både djupintervjuer och en större undersökning. Det som framkom var att väldigt få känner till möjligheterna men att det går att göra väldigt mycket bra saker som höjer trycksakens värde.

Utvecklingen går ändå långsamt och Martina förstår egentligen inte varför.
– Intresset borde vara större, för det är stort på andra ställen i världen, avslutar Martina.

Juryns motivering:

”Martina Virostek har i sin studentuppsats belyst en del av det tryckta mediets framtid – nämligen interaktivitet. Uppsatsen tar fasta på den stora utvecklingspotential som finns inom interaktivt tryck. Den klargör bland annat att för att lyckas med ny teknik, krävs initialt tydliga, enkla och informativa instruktioner till läsarna/användarna. Som med mycket av ny teknik är det även en fördel med den image man får genom att ligga i framkant som producent. Forskning om tryckets framtid är ett lysande exempel som Stiftelsen för de Grafiska Yrkena gärna vill belöna genom detta pris.”

Hon blir Brover Groups nya E-Commerce Manager

brover group

Brover Group som äger Justnu, Printer och Calligraphen har anställt Helen Johansson som E-Commerce Manager till huvudkontoret i Borås.

– Helen kommer att ansvara för våra dotterbolags e-handelssatsningar och vara drivande i vår digitala omställning, säger Brover Groups CMO, Martin Ghaoui, i ett nyhetsinlägg.

Helen beskrivs som en Senior SEO-strateg med en magisterexamen i dataekonomi och även bedrivit utbildning inom digital marknadsföring.

– Helen har precis den bakgrund och kunskap som vi behöver inom Brover Group. Hon kommer att vara drivande för att våra dotterbolag ska kunna ta ledande positioner inom e-handel och digitalisering i sina respektive områden, säger Brover Groups vd, Jan Veres.

Helen tillträdde rollen den 7 juni.

redaktionen@branschkoll.se

28 oktober: Print Next har fått ett datum

Nätverket Grafkom, Grafiska Företagen och Nopa gör ett tredje försök att arrangera Print Next – ”Nordens största nätverksträff för grafisk bransch”.

Det blir den 28 oktober och platsen är hotell Royal Park i Frösundavik i Stockholm.

Det är en tidigare idrottsanläggning som byggt om till konferenslokal och studio under pandemin. Högt i tak och gott om plats/luft.

Spännande talare och nätverkande i branschen utlovas – så boka datumet redan nu.

Anmälan är öppen!

redaktionen@branschkoll.se

Revisionsbolag vinner tvist mot trycksaksbolag i konkurs – slipper betala 11 miljoner i skadestånd

redaktionen@branschkoll.se

Ännu ett år med minskande klimatpåverkan för Lessebo

redaktionen@branschkoll.se