Logga in

Ica fortsatt största annonsören – men gapet till tvåan minskade

02 februari, 2017 | Av: Branschkoll | Dela:
ica

(Fotograf: Peter Gehrke)

Ica var Sveriges största annonsör under 2016 visar en sammanställning från Kantar Sifo. Men gapet till tvåan, P&G, minskar.

De största annonsörerna ökade reklaminvesteringarna med tio procent under 2016. Ica toppar listan fortsatt listan men gapet till tvåan, som 2016 var Procter & Gamble, minskade. Rörligt och digitalt var huvudmedierna som flyttade fram sina positioner ytterligare, skriver Sveriges Annonsörer i ett meddelande.

Totalt investerade Ica över 1,2 miljarder kronor 2016 vilket var en minskning med 1,1 procent mot 2015. Största kanalminskningen procentuellt sett var populärpress med minus 86,5 procent.

Tvåan Procter & Gamble (P&G) ökade sina investeringar stort – från 590 miljoner 2015 till över 1 miljard 2016 och kliver upp från en fjärdeplats året innan. Framförallt ökade företaget i TV (70 procent) som var den största kanalen.

Hallon.se och Bauhaus är nya på årets topplista. Totalt investerade de 20 största företagen närmare 9,6 miljarder, en ökning med tio procent jämfört med 2015.

Kantar Sifos sammanställning över landets investeringar i marknadskommunikation för 2016 är nu sammanställda.

Största annonsörerna år 2016 

Reklamin 2016

Källa: Kantar Sifos Reklammätningar 2016 och 2015 (RM). Tabellen visar bruttoinvesteringar i Mkr och tar enbart med reklamköp i huvudmedier. De utgår från mätningar av annonsvolymen och använder sig därefter av de ordinarie prislistorna för att beräkna investeringen.

Få konkurser i branschen men antalet varsel ökar – här är alla siffror

Konkurserna i näringslivet ökar – och så även i flera andra delar av kommunikationsbranschen. Men den grafiska branschen står som undantag. Här är alla aktuella siffror med diagram för grafiska branschen, byråer och förlag.

Göteborgare tar ”Sveriges kanske trevligaste tryckeri” till Stockholm

Göteborgstryckeri öppnar i Stockholm. (Bilder: Wikimedia Commons. Götaplatsen av Historiker och Sergels torg av de:Benutzer:Stern. Bilderna är beskurna)

Service och kundlösningar i fokus när Göteborgstryckeri, med stort utbud av trycksaker och produktmedia, öppnar i Stockholm.

Karlshamns kommun tvingas göra om tryckeriupphandling – strider mot transparensprincipen

Ljungbergs tryckeri överklagade Karlshamns kommuns tryckeriupphandling tidigare i år – nu tvingas man nu göra om den efter en dom i Förvaltningsrätten. (mer…)

Världens mest hållbara sugrör görs av trä – Stora Enso teamar upp med startup-bolag

”Tillsammans med Stora Enso har vi utvecklat världens mest hållbara sugrör för produktion i industriell skala. Varje vecka produceras och konsumeras miljarder plastsugrör och vårt sugrör har potentialen att bli en riktig ”game changer”.

Driver försäljning av tryckpressar med hjälp av utbildning

(Bild: Inkish)

För Visutech är utbildning ett sätt att addera värde – det är bland annat så man hjälper sina kunder att utvecklas. (mer…)

Samsung tar över tronen – lägger mest pengar på marknadsföring av alla

Den årliga rapporten med de företag som annonserar mest har kommit och Samsung tar över första platsen från Procter & Gamble.

Årets effektivaste kampanjer utsedda – här är alla vinnarna

Nyligen korades årets effektivaste kommunikationsinsatser när tävlingen 100-wattaren avgjordes. Mest prisade annonsören blev Klarna medan byrån med mest vinster blev Åkestam Holst Noa.

(mer…)

Nilssons Tryckeri växer kraftigt med förvärv

Dataform och Häftdesign är specialiserad på block, häftisar och blanketter – nu byter de ägare. (Bilder från haftdesign.se och dataform.se)

Dataform i Kumla byter ägare när Nilssons Tryckeri förvärvar det från Taberg Media Group – ”Vi breddar oss med trading”. (mer…)

Lanserar fiberbaserad RFID-tagg – för smarta lösningar inom logistik och kommunikation

Stora Enso har lanserat en helt ny rfid-tagg baserad på fibrer. Tekniken möjliggör pappersbaserade och återvinningsbara rfid-taggar för digital autentisering av förpackningar och andra fysiska produkter.