Horizon digitialiserar – flera stora nordiska investeringar i efterbehandling

Horizon Robot

Horizon har under senaste åren sålt tre stora limlinjer i Norden – så här ser man på framtidens grafiska företag.

De kallar sig själva ”grafiska innovatörer inom automatisering”. De vill göra världens tryckerier smartare. Under Coronaåret 2020 har Horizon satsat stort på lansering av massa nya tjänster och produkter. Man har också öppnat Horizon Innovation Park i Japan, där man visar upp alla sina maskinsystem med samarbetspartners som Hunkeler, Canon, Ricoh, Fujixerox, Screen, med flera.

1 eller 100.000 exemplar – allt med samma maskin

Automatisering med mjukvaror, robotar och smarta mekaniska lösningar lanseras nu på löpande band från Horizon. Enligt Paul Jakobson som ansvarar för den Nordiska verksamheten går vi in i en ny era av grafisk produktion – där mycket går mot att bara göras i ett exemplar – men samtidigt vill man kunna göra hundratusentals exemplar av vissa produktioner – och detta ska kunna hanteras av samma maskiner.

maschinendetail

– Vi måste ha kontroll på varje exemplar som kommer ut ur maskinerna. Det handlar om att säkerställa kvalitet oavsett volym, säger Paul Jakobson.

Det går mot att allt blir extremkort – att exempelvis falsa bara ett ark är en utmaning – inget får gå fel. Och om det gör det måste systemet plocka upp det och säkerställa att det görs om.

Intelligent efterbehandling

– Efterbehandlingen måste bli mycket mer intelligent – boken, broschyren, arket måste kunna följas hela vägen genom produktionen och vidare till leverans.

Maskinerna kopplas nu upp allt mer och de återrapporterar in i tryckeriernas system. Detta har man pratat om länge men det är nu det blir möjligt på riktigt.

– Nu har vi lanserat en molnbaserad plattform för våra maskiner, Ice Link, som är uppkopplat mot Horizons servrar. Detta kan också integreras mot print-leverantörernas system.

Robotar effektiviserar

Robotisering är också en del av detta och Horizon är med och bygger upp smarta och effektiva flöden med olika typer av robotar.

robotarm 02

– Vi har bland annat ett system där vi har kopplat upp oss direkt till en offsetavläggare – där vi med en robot flyttar pallen in i falsmaskinen. Det handlar mer om det totala ”arbetsrummet” och hur vi använder robotarmar och transportrobotar för att effektivisera.

Den här utvecklingen ställer högre krav på Horizon som leverantör inom efterbehandling.

Annons

– Vi har höjt vår kompetens rejält inom hela det grafiska arbetsflödet. Vi måste till exempel kunna allt om utskjutning i prepress för att kunna effektivisera inom efterbehandlingen, säger Paul.

För Horizon har Corona inneburit att man fått mycket mer tid för internt arbete bland annat med utbildning av sina distributörer.

Live Demos head

– Det som hänt när Drupa inte blev av är att vi har kunnat utbilda alla våra distributörer på ett helt annat sätt. Mer detaljer och djuplodande diskussioner leder till att de har bättre kunskap när de träffar tryckerierna.

I Norden har inga av säljarna varit permitterade under året utan jobbat fullt ut med kompetensutveckling och försäljning.

– Från och med Covid måste vi som företag kunna utnyttja alla former av digitala presentationer – många kunder kommer varken kunna eller vilja resa. Det är en del av förnyelsen av att utföra säljarbetet och den digitala presentationstekniken är till stor hjälp i själva säljpocessen.

Hybridlösningar

Även om allt fler jobb går i digitala tryckpressar så är offset fortfarande en viktig teknik för många tryckerier och det behövs lösningar som kan användas parallellt. Detta är en av de saker som Horizon jobbar och jobbat med länge.

– Allt går digitalt mer och mer – men det finns behov av hybridlösningar för både offset och digitalt.

Man ser också en stark trend inom bokproduktion.

– Trenden är att vi har sålt mer boklimbindningssystem senaste åren. Falsmaskiner har också gått bra eftersom vi har kunnat automatisera de processerna så mycket.

Boklimbindningssystem går mycket till pocketboksproduktion och hårdband för böcker i kortare serier. Dessa maskiner är för produktion från 100 böcker per timme och upp till flera tusen per timme.

– Där vi är som starkast är det segment där man gör book-of-one med en takt på 800 böcker per timme där varje bok kan vara individuellt olika i både tjocklek och format.

Nordiska framgångar

Under 2020 säger Paul att man sålt väldigt bra i Norge och Sverige men att Corona tyvärr fördröjt en del installationer hos kunderna. Finland och Danmark har haft en hårdare nedstängning av samhället och det har medfört tuffare förustättningar för den grafiska industrin.

– Under de sista tre åren har vi bland annat levererat tre stora limlinjer i Norden. En i Finland till Grano, en till 07-gruppen och nu en till Rolf Ottesen i Norge. Under våren 2021 kommer vi även installera en ny limlinje hos ett bokbinderi i Göteborg, avslutar Paul.

Annons

International Paper vinner kampen om DS Smith

IP DS Smith

Kommer att omsätta 28 miljarder dollar och har tillsammans 70 000 anställda.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stort tryckeri växer med bokbinderiföretag

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Fujifilm och Konica Minolta ingår samarbete och startar gemensamt inköpsbolag

Fujifilm KM

Det finns långtgående planer för ett strategiskt partnerskap för säkrad leveranskedja av råvarumaterial, effektivare produktion och utveckling av toner.

Fujifilm business innovation och Konica Minolta meddelar att de planerar att samarbeta kring sina respektive printverksamheter. Parterna har skrivit ett avtal om ett så kallat joint venture, ett strategiskt partnerskap, som omfattar företagens affärssegment inom produktionsskrivare, multifunktionsskrivare (MFP) och kontorsskrivare. Det skriver båda företagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Bildar gemensamt bolag

Samarbetet syftar till att etablera en solid leveranskedja för produkter. Dels för inköp av råmaterial och maskindelar, dels för utveckling och produktion av toner. Det planeras också att starta ett gemensamt bolag för inköp där Fujifilm ska stå som huvudägare. Tidsplanen är att joint venture-samarbetet träder i kraft i sommar.

Utöka affärer tillsammans

Fujifilm och Konica Minolta aviserar också att de kommer att ha fortsatta diskussioner framöver för att ytterligare utöka sina affärer tillsammans, enligt pressmeddelandet.

– De pågående diskussionerna om denna affärsallians är oerhört viktiga eftersom vi strävar efter att stärka vår konkurrenskraft och utöka vår globala närvaro för att ta ett stort steg framåt. Vi är övertygade om att detta partnerskap kommer att skapa ett nytt ramverk för att förbättra vår leveranskedja och bygga en robust affärsgrund, säger Naoki Hama, vd och koncernchef för Fujifilm business innovation, i ett pressuttalande.

Aviserade nyligen sparpaket

Nyheten om samarbetet kommer kort efter att Konica Minolta aviserat ett större sparpaket globalt med bland annat varsel av 2 400 anställda, något Branschkoll tidigare berättat om.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Hon byter bransch – blir ny tryckare i byn

Mia Vindelhed 1800

Mia Vindelhed gör en nystart i livet och satsar på tryckeri i nytt namn.

Mia Vindelhed gör en omstart i livet och ger sig in i tryckbranschen. Hon har köpt enmanstryckeriet Kaffe, Skog och Tryck i Västerbottniska Vindeln. I och med ägarbytet passar hon samtidigt på att byta namn på företaget till Mias tryck och konsulting AB. Det nya bolaget registrerades hos Bolagsverket 9 april.

– Jag köper hennes (förre ägaren) grejer så att jag kan trycka på kläder, göra skyltar och branda bilar, förklarar Mia Vindelhed.

En familjehistoria bakom

Både Mias morfar och pappa har huserat i lokalerna med sina respektive fotoverksamheter. Några ägarskiften senare på adressen i Vindeln flyttade tryckeriet och pappershandeln Kaffe, Skog och Tryck in.

Hur kommer det sig att du ger dig in i tryckbranschen?

– Jag hörde att hon skulle sälja och tänkte att någon i byn måste ju förvalta det här. Om någon inte gör det så får jag göra det. Jag hade en annan anställning och funderade ganska länge vad man skulle kunna göra och kom fram till att det passade ganska bra att ta över.

En blandad mix

Hon säger att det finns mycket företagare och industrier i Vindelns kommun:

Annons

– Jag skulle gärna vilja konsulta till mässor så att jag kan sälja mer till mässor och event. Men också göra mer branding så att man får ett helt paket. Det finns också massa småföretag som kanske vill ha dekaler till bilen, kepsar eller så. Och snart kommer studenten. Då kommer jag göra skyltar till privatpersoner. Så det kommer att var lite blandat.

Hur långt har du kommit i starten?

– Jag är snart igång. De beställningar jag får de gör jag. Men sedan har jag inte börjat marknadsföra mig än. Jag känner att jag måste lära mig mer och bli mer skillad, säger hon och tillägger att hon får hjälp i uppstarten av förre ägaren.

Ska flytta tryckeriet

Själv har Mia tidigare varit på Cranab och närmast kommer hon från en tjänst som verksamhetsledare på Tegnässkidan. I båda rollerna har hon jobbat en hel del med grafisk design och produktion.

– Det har alltid funnits ett intresse hos mig för form och färg.

Tryckeriet kommer dock inte fortsätta husera i hennes morfars och pappas gamla lokaler.

– Det var lite nostalgi att vara där, men vi har just byggt ett garage med en övervåning och då passar det ypperligt att kunna flytta det till Tvärålund, 1,5 mil utanför Vindeln.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

V-tabs konkurs: Slutdatum för anbud skjuts fram

Jorgen W v tab 2
Ämnen i artikeln: V-TAB

✔️Deadline för att buda på V-tab sattes till tisdag 16 april ✔️Efter önskemål från anbudsgivare skjuts datumet upp ✔️Då tror konkursförvaltaren att en uppgörelse med köpare är klar

Ämnen i artikeln: V-TAB
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Stockholmstryckeri växer med retuschavdelning och nyanställningar

N2A4564 1800 800

Företaget fortsätter rekrytera på säljsidan. Och efter att ha tagit över delar av ett konkursbo kan nu också provtrycksproduktionen leva vidare i tryckeriets regi.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Det blir tryckeriernas viktigaste investeringar på Drupa

Kollage 1800

Åker tryckerierna till Drupa, eller inte? Hur ska de utveckla sina verksamheter och vad ligger i nästa investeringsrunda enligt plan. Branschkoll har pratat med tolv svenska tryckerier från norr till söder.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Tryckerikoncern förvärvar expoaktör – ska omsätta 100 miljoner redan 2025

Aksell Moelven scaled 1

Samlar verksamheten i egen juridisk enhet.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Norskt mediehus investerar i egen tryckpress – ”ger enorm flexibilitet”

ogo 20200603 20340

Blir billigare att trycka själva – och värdet på produkten ökar.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Så mycket har tryckerierna kvar i uppskjuten skatt

skatteverket cut

Och så här går det med återbetalningarna.

redaktionen@branschkoll.se
Annons