
”Det är viktigt med utveckling”, säger Annelie Wetterholm, Head of production direct sales – ansvarig för hela direktkanalen inom production print på Canon Svenska.
Hon vill få grafisk bransch att jobba smartare
Möt en framåtlutad Annelie Wetterholm som firar 25 år i Canons värld. I sin nya roll som chef för produktionsprint ser hon ett Canon och en grafisk bransch i förändring:
– När papperet tar slut och vi inte längre kan kommunicera med papperet så måste vi hjälpa till att kommunicera digitalt.
Annelie Wetterholm började sin Canon-resa för 25 år sedan via ett dotterbolag där hon sålde förbrukningsmaterial till kontorsskrivare med hjälp av telefonkatalogens gula och rosa sidor. Hon har genom åren följt företagets utveckling från kontorslösningar till storformats- och produktionsprint.
– Det är det jag tycker är fantastiskt med Canon. Det är ett innovativt företag. Det utvecklas och händer massa saker. Samtidigt får man vara med på resan. Och jag som person är väldigt framåtlutad och intresserad. Jag vill komma framåt hela tiden, säger Annelie Wetterholm till Branschkoll.
Ny chef för produktionsprint
År 2017 blev hon chef på Canon Svenska för affärsområdet Imaging Supplies, som omfattar allt från papper och bläck till specialmedia för professionella skrivare. Senare tog hon även över ansvaret för Professional Services, Canons team av konsulter och specialister inom mjukvara och automatisering inom produktionsprint.
– Det har jag drivit i tre år, parallellt med Imaging supplies, förklarar hon.
Sedan hösten 2024 är Annelie Wetterholm Head of production direct sales – ansvarig för hela direktkanalen inom production print på Canon Svenska. Hon tog över efter Matteus Celinski och det har varit en intensiv start.
– Det känns som att jag är ny på mitt gamla jobb. Jag trodde jag visste mycket, men det är många nya kontaktvägar man skaffar sig och perspektiv.
Ett motto i livet
Med sina år i Canons värld har hon skaffat sig god insyn i både hårdvara, mjukvara och kundrelationer. Samtidigt, efter bara ett halvår på sin nya chefsposition inom produktionsprint finns fortfarande mycket att sätta sig in i.
– När man pratar om production så är det hela tiden applikationer. Om vad som ska komma ut i andra änden. Med de erfarenheter jag har i bagaget känner jag att jag kan bidra ganska mycket i den här rollen när man tittar på automatiseringsflöden, nya trender och att gå mot digitalisering och hur vi kan följa med inom det här. Men sedan lär jag mig sjukt mycket varje dag. Det är någonstans ett motto i livet att lära sig något varje dag – och det gör jag.
Vad brinner du för?
– Jag brinner för Imaging supplies som jag jobbat med så otroligt länge och alla tekniska lösningar som finns i dag och att man kan sätta ihop alla de här sakerna; rätt material, rätt printer, rätt mjukvaror så att man kan få ett fantastiskt flow.
”Viktigt med utveckling”
Framåt handlar hennes arbete mycket om att samla Canon-organisationen, bygga samarbeten och stötta kunder i att hitta rätt lösningar – oavsett om det handlar om automatisering, digitalisering, nya affärsmodeller eller att våga tänka nytt.
– Det jag framför allt brinner för är att få teamet att lyckas framåt. Många av oss har jobbat otroligt länge, vissa längre än mig, och att då få människor att göra andra saker utanför sin bekvämlighetszon och lära sig nya saker – det brinner jag för.
– Det är viktigt med utveckling!
Vad är ditt huvudfokus framåt i ditt uppdrag?
– Som ny på den här positionen, och ”ny på mitt gamla jobb” så blir det att få ihop organisationen, gruppen och teamen och samarbetet.
– Det har skett en del förändringar och nya fokusområden. Det jag lagt mycket vikt vid är att få organisationen att samarbeta så vi kan hitta de absolut bästa lösningarna för våra kunder. För kunden är vårt allt. Så är det.
En levande bransch
När vi träffar Annelie Wetterholm sker det i Canons monter på Fespa-mässan i Berlin i början av maj. Företaget visar upp sina senaste tekniker inom storformat, bland annat nya funktioner för att printa på textilier och för att skapa taktila ytor samt programvaror för automatisering och arbetsflöden. Tapetfabriken var också igång i samarbete med efterbehandlingsutrustning från Fotoba.

Canons Fespa-monter i Berlin.
Canon tryckte, likt på tidigare mässor extra på att förmedla sitt budskap Power to move, att alla människor ska få leva, verka och involveras.
– Vi trycker inte bara det man ser, utan också det man känner. Inkluderingen av alla saker – det är nog det jag tar med mig mest härifrån av alla saker, säger hon om Canons Fespa-utställning i år.
”Jag tror på en otroligt ljus framtid”
Tryckeribranschen är högst levande. Det finns det flera satsningar som visar, enligt Wetterholm som lyfter regeringens skolsatsning på tryckta böcker som ett exempel. Hon poängterar att branschen i dag inte bara handlar om att ”papperet ska ut på andra sidan, läggas i ett kuvert och skickas”. Det gäller också följa med i trender och jobba smartare. Där kan Canon vara en partner:
– När papperet tar slut och vi inte längre kan kommunicera med papperet så måste vi hjälpa till att kommunicera digitalt.
– Jag tror på en otroligt ljus framtid inom den grafiska branschen. Jag ser att det finns möjligheter. Det kommer också ny teknologi från Canon som kan hjälpa till att dra saker vidare. Jag tycker att jag jobbar för ett företag som hela tiden kommer med nyheter – nyheter som jag kanske själv inte alltid trodde skulle finnas där. Jag tror vi kan hjälpa de flesta företag.
