Hållbarhet varar längst
“CSR, CE, miljöarbete eller hållbarhet – det spelar egentligen ingen roll vad vi kallar det, allt sitter ihop som en kedja”. Jan Hedenborn på AD Company ger sin syn på hållbarhet, falska certifikat, tips och trick och Kemikalieinspektionens stundande granskning, i en intervju.

Jan Hedenborn vd på AD Company
Jan Hedenborn är ägare och vd för AD Company i Jönköping. Bolaget har sysslat med hållbarhetsfrågor sedan 2004, eller som Jan själv säger, sedan långt innan det blev populärt.
De gånger jag stött ihop med Jan på Nordic Profile Fair så har han alltid varit snabb med att sticka till mig broschyrer som berör olika hållbarhetsfrågor och sagt “vi måste prata mer om det här”. Med anledning av det så bestämde jag mig för att intervjua Jan, för att få en inblick i vad hållbarhet betyder för honom.
Hur kom det sig att du började intressera dig för hållbarhetsfrågor?
Dels så började det vid den tiden, runt 2004, komma in allt fler frågor från kunder. Då handlade de mest om CSR och bolag som ville försäkra sig om att det inte förekom något barnarbete på fabriken som tillverkade produkten de skulle handla. Jag har rest i Asien sedan 80-talet och många gånger besökt de leverantörer som AD company arbetar med. Det blev ett enkelt och självklart intyg som kunde bekräfta att fabrikerna var ”barn”-fria.
Sen har jag en bakgrund från Ikano där jag jobbat tidigare och de började jobba med arbetsvillkorsfrågor redan på 80- och 90-talet. Så jag hade det med mig därifrån.
Och så har jag ju en tilltro till marknaden. Jag tror det har varit och är en konkurrensfördel för oss att lyfta dessa frågor. I en bransch med bristande kvalitet, kopiering och oseriösa affärsmetoder så är det fördelaktigt för oss att lyfta hållbarhetsfrågor. Jag har hela tiden sett hållbarhet som någonting viktigt för AD Companys framgång.
Vad är hållbarhet för dig?
I grund och botten så handlar det om moral för mig. Om man tycker att människor förtjänar att behandlas med respekt så borde man också vilja köpa sina produkter från en fabrik som behandlar sina anställda schysst.
Hållbarhet har kommit i omgångar, först var det CSR med arbetsvillkor och barnarbete som jag nämnde tidigare, sen började klimatfrågan lyftas och det blev en fråga om miljö, och nu pratar man om hållbarhet. Men allt det sitter ihop som en kedja. Människor i fattiga länder måste tillgodose sina grundläggande behov innan de kan börja tänka på miljön. Och att tillgodose det behovet börjar med schyssta arbetsvillkor.
Jag tror att det största klimathotet kommer från Asien och därför är det extra viktigt att få igång miljöarbetet där. Ska man satsa en hundralapp på en hållbarhetsåtgärd så är jag övertygad om att den ger mer effekt i Indien än i Sverige.
Hur jobbar du med hållbarhet i praktiken?
Främst så är det egna tester som gäller, många aktörer i Asien är duktiga på att fixa fram falska certifikat, men när man ber om ett labbtest så är de inte lika hjälpsamma. Därför så gör vi regelbundna tester och tar hjälp av en konsult för att dessa tester ska vara så relevanta och effektiva som möjligt.
Och de leverantörer som vi samarbetar med har vi byggt upp relationer till i åratal. Vi förklarar utförligt för dem på hur exempelvis Reach-lagstiftningen påverkar varor som ska säljas inom EU och att det är olagligt för oss att sälja varor som innehåller vissa ämnen. Därefter så kommer vi överens på pappret genom gedigna kontrakt där leverantören förbinder sig att inte leverera produkter med vissa kemikalier. Annars så har vi rätt att returnera dem, men det betyder dessvärre inte alltid att man får tillbaka pengarna.
– Regelbundna tester, långvariga samarbeten och närvaro på plats i fabriken är A och O.
Men sen kan man inte vara helt säker ändå, det kan ske förändringar på halvårsbasis och leverantörsbyten kan ske fem steg bakåt i ledet utan att varken vi eller vår leverantör får reda på det. Ska man vara helt säker så måste man kolla varje försändelse och det mäktar vi inte med.
Därför så lovar vi aldrig våra kunder något utan vi förklarar istället att vi har ett starkt system och att vi gör vårt yttersta för att det ska efterlevas. Det har hänt att vi fått återkalla produkter, men det kan vara bra, det visar att man bryr sig och är seriös.
Eftersom det inte går att testa allt så har vi tagit fram olika nivåer som avgör hur viktigt det är att en specifik produkt testas. Viktigast är produkterna som kan tänkas användas av barn, där testar vi hundra procent. Sen kommer produkter som ska ligga direkt mot huden och så vidare.
Nu när hållbarhet blivit en så pass viktig fråga så kan det ibland komma in orimliga krav från slutkunden, de kan vilja att man gör tester för varje enskild kemikalie. Ett sådant test kostar tusentals dollar och så ligger ordervärdet på 500 dollar. Att hålla koll på kemikalier är både svårt och kostsamt, det är därför samarbetet med en konsult är så pass viktigt. Den konsulten vi samarbetar med gör en förstudie på alla våra produkter och ger oss en lista på kemikalier som är relevanta att testa efter på den specifika produkten.
Vad tror du nästa stora steg för branschen är när det gäller hållbarhet?
Jag tycker branschen har gjort stora framsteg på sista tiden, men visst jag kan fortfarande stöta på säljare som aldrig hört begreppet CSR, och Reach är det betydligt färre som hört talas om. Vi ska faktiskt snart ge ut en broschyr om just Reach, precis som våra tidigare broschyrer om CSR och CE. Där hoppas vi kunna lära ut grunderna till de som är intresserade.
Men överlag kan man säga att det sker en synergieffekt just nu när samtliga led får upp ögonen för dessa frågor, vilket tar arbetet framåt snabbare.
Hur ser du på Kemikalieinspektionens stundande granskning?
Jag tror det är bra för branschen, det är såklart inget kul att få breven. Man blir orolig och det dröjer månader innan man får svaren får labbtestet. Men jag förstår varför de gör det, de är professionella och hjälpsamma, de är inte ute efter att hänga ut eller skada oss.
För två år gjordes en stor granskning av reflexvästar av Konsumentverket. Då visade de sig att en av västarna som såldes i branschen hade noll reflekterande funktion. Tänk att sätta en sån väst på ett barn som ska gå hem i höstmörkret! Det är självklart bra att sådant uppmärksammas.
Jag tycker Konsumentverket och Kemikalieinspektionen fyller en viktigt funktion och så har de en god förståelse för hur komplex branschen är. Sen skulle det såklart kännas tufft om vi åkte på någonting eftersom vi jobbar så hårt med dessa frågor.
Vad ska man som återförsäljare tänka på att fråga en leverantör om man vill försäkra sig om att ens leverantör värnar om hållbarhet?
Vi har faktiskt nyss tagit fram en liten punktlista om just det här, jag kan mejla den till dig. Men i korta drag kan man säga att det handlar om att ställa kloka frågor. Du märker ganska snart om din leverantör varit på besök i fabriken, för då vet hen vad den pratar om istället för att bara prata pris.

AD Companys checklista för att försäkra sig om att leverantören jobbar med CSR.