Guldnyckeln firar 30-årsjubileum i ny skepnad

Pressmeddelande från Swedma 2011-10-04

Sveriges största och äldsta tävling i resultatdriven reklam och marknadsföring, Guldnyckeln, fyller 30 år den 22 mars 2012. I samband med jubileet passar arrangören SWEDMA på att förnya tävlingen genom att omarbeta dess kategorier och göra den bredare.

”Nya Guldnyckeln” öppnar för inlämning av tävlingsbidrag redan den 5 december i år. Bland nyheterna för dem som tävlar finns exempelvis en helt ny kategorisering som tar utgångspunkt i vilken bransch bidraget tillhör. Tävlingens essens, det faktum att den bygger på de tre benen strategi, kreativitet och resultat, förändras inte, även om skarpare fokus nu riktas mot nya idéer och framgångsfaktorer för dm.

– Det var hög tid att uppdatera Guldnyckelns upplägg. Marknaden och dess förutsättningar har förändrats mycket under de år tävlingen funnits, i dag ser vi en mycket högre grad av integrerat tänk, inte minst beroende på att mycket har digitaliserats, men också därför att print har hittat sin roll i förhållande till nya medier. Genom att rita om tävlingens kategorier har vi ökat jämförbarheten och fått en större tydlighet, säger Mikael von Ekensteen, vd för SWEDMA, som äger och arrangerar Guldnyckeln.

I sin nya skepnad närmar sig Guldnyckeln sina internationella motsvarigheter, till exempel Echo Awards eller Cannes Lion. Även det en anpassning till verkligheten och viljan att öka tydligheten.

– Nu lyfter vi blicken utanför den egna nationsgränsen och tillåter även kampanjer som är avsedda för den nordiska marknaden. Många av de konsulter och annonsörer som deltar i Guldnyckeln, verkar i stor utsträckning över hela Norden. Det tar vi hänsyn till nu, även om bidraget fortfarande ska vara producerat i Sverige, säger Johan Blomström, Guldnyckelns juryordförande och kreativ chef på MRM Starsky.

I och med förändringen försvinner en del äldre, välkända inslag, till exempel de så kallade enskilda bidragen, samtidigt som några av de nyare, som Årets stjärnskott och Årets branschpersonlighet, kommer att finnas kvar. Exakt hur den nya kategori- och branschindelningen ser ut kommer att avslöjas först senare i höst, när kampanjen för 2012 års tävling ligger klar.

– Tillsammans med en referensgrupp med representanter från byråer som är medlemmar i SWEDMA, juryledamöter och tidigare vinnare har vi tagit fram det som nu blir nya Guldnyckeln, avslutar Mikael von Ekensteen.

Guldnyckeln går av stapeln den 22 mars 2012 men öppnar för inlämning av bidrag den 5 december i år.

Posterföretag i konkurs

Andra aktörer ser fortsatt positiv utveckling i nischen.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Naturvårdsverkets fakta om plast – och hur den kan hanteras bättre

Ämnen i artikeln: ÅtervinningPlast

IVL har på uppdrag av Naturvårdsverket tagit fram en checklista på hur företag jobba smartare med plast.

Ämnen i artikeln: ÅtervinningPlast
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Nytt samarbete ska få fler att panta sina förpackningar

Ämnen i artikeln: ÅtervinningBower

Förpackningsinsamlingen, FTI, har inlett ett samarbete med återvinningsappen Bower med målet att ännu fler förpackningar ska lämnas till återvinning.

Ämnen i artikeln: ÅtervinningBower
redaktionen@branschkoll.se
Annons

Ketchup i pappersflaska

Kraft Heinz Company har aviserat att de startar ett samarbete med förpackningsutvecklaren Pulpex för att tillsammans ta fram en träfiberbaserad flaska för Heinz ketchup.

Denna flaska är en del i arbetet för företaget att uppnå målet att alla förpackningar ska vara helt återvinningsbara, återanvändbara eller komposterbara senast 2025. Förutom detta så har företaget målet att vara nettonollutsläppare av växthusgaser senast 2050, säger man i ett pressmeddelande.

– Förpackningsavfall är en utmaning som vi alla måste göra vårt bästa för att ta itu med. Det är därför vi är fast beslutna att vidta åtgärder för att ta fram hållbara förpackningslösningar för våra varumärken. Den nya flaskan är ett exempel på hur vi tillämpar kreativitet och innovation för att utforska nya metoder för att förse konsumenterna med hållbara förpackningar, säger Kraft Heinz vd Miguel Patricio.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

Sex hållbarhetsrapporter från förpackningsbranschen

Hållbarhetsrapporten, där man öppet delar med sig av framsteg (och motgångar) i sitt hållbarhetsarbete, håller på att bli standard för alla företag. För att du ska kunna inspireras och lära av kollegor i branschen har vi här samlat sex förpackningsföretags rapporter.

redaktionen@branschkoll.se
Annons

De får stöd för att utveckla PFAS- och plastfria livsmedelsförpackningar

Vinnova går in med pengar.

redaktionen@branschkoll.se

Framtidens förpackning ska utnyttja naturens uppfinningsrikedom

Ämnen i artikeln: Pida

It’s a Wild Life! Det är dags för Pida och i år ska deltagarna hämta inspiration från naturen.

It’s a Wild Life! är temat för Billerudkorsnäs designtävling Pida 2022, där 350 designelever från sju länder gör sitt bästa för att inspirera och imponera med egna tolkningar av vad förpackningsdesign kan lära av naturen.

Pidas idé är att lyfta fram unga, nytänkande talanger för att främja hela förpackningsindustrins utveckling.

It’s a Wild Life är ett tema som uppmuntrar deltagarna att utforska naturens egen uppfinningsrikedom, säger Anders Gathu, Marketing Manager Cartonboard på Billerudkorsnäs som arrangerar Pida. De får hitta egna sätt att använda sig av de vackra och sinnrika lösningar som finns överallt i naturen när det gäller former, mönster, funktioner och hållbarhet.

Packaging Impact Design Award (PIDA) har sedan starten 2005 engagerat tusentals designelever över hela världen. Lokala event kommer att ske under maj och juni och en internationell vinnare kommer att krönas vid den förpackningsmässan Luxe Pack Monaco den 3 oktober 2022.

Mer information om Pida 2022 finns här.

– Vi skapade PIDA för att röra om i grytan och utmana inom förpackningsbranschen, säger Lena Dahlberg, Manager Application Development Paperboard på BillerudKorsnäs. Och det tycker vi att vi lyckats med. PIDA är en frisk fläkt för hela branschen, och eleverna överträffar sig själva år efter år, säger hon i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln: Pida
redaktionen@branschkoll.se

Pacson rekryterar nyckelpersoner inom hållbarhet

Ämnen i artikeln: Pacson

Sedan några veckor tillbaka är Henric Wahlgren och Henri Waher på plats hos på Pacson.

Henric kommer senast från en tjänst som projektledare hållbar utveckling på Södra Munksjön Utveckling och blir ny hållbarhetsstrateg hos Pacson.

Henri rekryterades från AW technologies där han varit projektledare kvalitetsutveckling och går in i en roll som kvalitetsansvarig på Pacson, enligt ett linkedininlägg.

Ämnen i artikeln: Pacson
redaktionen@branschkoll.se

Finsk förpackningstryckare investerar i tiofärgare

Ämnen i artikeln: Walki

En tiofärgs flexopress med 1.600 mm bredd.

Ämnen i artikeln: Walki
redaktionen@branschkoll.se

E-handlare i försök att skippa kartongförpackningen

Målet med projektet är en förpackningslös leverans.

redaktionen@branschkoll.se
[esi bk-get-single-ad group_id="2165" cache="public" ttl="0"] [esi bk-get-single-ad group_id="2167" cache="public" ttl="0"]
[esi bk-get-single-ad group_id="2168" cache="public" ttl="0"]