Logga in

Monomaterial i Göteborgstryckeriets nya resurssnåla förpackningskoncept

18 november, 2019 | Av: Branschkoll | Dela:

Premium Eco Box är namnet på nya förpackningskonceptet från Göteborgstryckeriet. 

– Vi har arbetat hårt med att ta fram ett stort sortiment färgat material som du kan använda som det enda materialet i din box. Monomaterial! Sortimentet består av FSC-märkt board, återvunnen board och av miljömärkt papper som vi kascherar (limmar) till rätt tjocklek så att det kan användas i vår boxline, berättar Magnus Iversén, vd på Göteborgstryckeriet.

Förra året investerade Göteborgstryckeiriet stort i ny utrustning för automatiserad tillverkning av lådor i premiumkvalitet. Tillverkningsprocessen tillåter att man tillverkar lådor av råmaterialet utan att behöva klä med papper – vilket minskar materialåtgången.

Förutom pappersmaterialet används bara lim för att sätta ihop det till en låda i maskinen som skär materialet – så att en traditionell stans inte behövs.

– Vi är ensamma om att kunna producera boxar på det här sättet. Inget annat förpackningsföretag har möjlighet att enbart arbeta med råmaterialet eftersom de antingen tejpar ihop lådan eller att det är själva beklädnaden som håller ihop lådan, säger Magnus.

Förpackningstillverkning i Europa

Det handlar också om att nu kunna ta hem produktionen av förpackningar från Asien till Europa eftersom tillverkningen är maskinell utan inslag av handbearbetning. Enligt Göteborgstryckeriet finns det ett växande intresse hos kundföretagen för detta.

– De större internationella företagen börjar vakna till och inser att de måste säkerställa att deras förpackningar är miljövänliga och producerade under schyssta arbetsförhållanden. De är också intresserade av att minska transportvolymerna och därmed CO2-utsläppen. Omställningen tar tid, men det kommer hända mycket framöver, säger Magnus.

Boxarna har ett rent och minimalistiskt utseende och hörnen knyter sömlöst an till varandra med exakta 90 graders vinklar. Dessutom kan de tillverkas av ett enda material – utan beklädnad.

Så här ska Messe Düsseldorf Covidsäkrar Drupa – ansiktsmask blir obligatorisk

(Bild: Drupa)

Drupa gör nu allt för att kunna genomföra mässan.

Heidelberg överger Drupa

Heidelberg ställer in sitt deltagande på Drupa nästa år.

Största tryckeriupphandlingen avgjord i domstol

Förvaltningsrätten i Stockholm (Bild: wikimedia.org)

Trycksaker för i runda slängar 150 miljoner kronor årligen står på spel och nu har domstol avgjort utgången. Men domarna kan överklagas.

Fespa flyttas fram igen – tajt grafisk mässvår väntar

Fespa i Madrid blir inte av i oktober 2020 på grund av riskerna med den globala pandemin. Nu blir det tätt bland mässorna till våren. (mer…)

Modetidningen Vogue startar i Norden – ska återinföra kraften i att ha en prenumeration

Martina Bonnier, tidigare chefredaktör för Damernas Värld, startar Vogue Scandinavia nästa år.

Tryckeri förvärvar konkursbo och börjar trycka på textil – ”Vi har spänt bågen hårt”

Europas långsamma återhämtning – Så här påverkas tryckerierna av Covid-19 (v25)

Vecka 25: Europas grafiska företag återhämtar sig allt mer från Coronakrisen men fortsatt extremt tufft i England och Italien. Läs mer i den senaste rapporten från Heidelberg.

Strålfors rekryterar ny försäljningschef

Erika Hjertén blir ny Head of Sales på Strålfors (mer…)

Ink n Art gör storsatsning på förpackningar

Jesper Hammarstrand är vd för Ink n Art och en av de som drivit den nya satsningen på förpackningar. (Bild: Pacsome)

Produktmedia-återförsäljaren och tryckeriet Ink n Art i Göteborg gör nu en storsatsning på förpackningar med det nya bolaget och varumärket Pacsome. (mer…)